Sri Lanka cere despăgubiri Rusiei pentru luptătorii srilankezi ucişi în războiul din Ucraina

Soldaţi străini făcuţi prizonieri de război în Ucraina luptau în cadrul forţelor armate ruse. Aici, într-o conferinţă de presă organizată de oficiali ucraineni la Kiev, pe 15 martie 2024. (Getty Images)
Redacţia
29.06.2024

O delegaţie din Sri Lanka a cerut Rusiei să permită cetăţenilor săi care luptă împotriva Ucrainei să se întoarcă acasă, potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Sri Lanka, citat de RBC-Ukraine.

Sursa menţionată relatează că delegaţia din Sri Lanka condusă de ministrul de externe Tharaka Balasuriya a vizitat Federaţia Rusă în perioada 26-27 iunie 2024. Au fost purtate discuţii cu reprezentanţi ai Rusiei cu privire la cetăţenii din Sri Lanka care luptă pentru Rusia pe bază de contract.

În plus, Sri Lanka solicită despăgubiri din partea Rusiei pentru moartea a 17 cetăţeni în războiul împotriva Ucrainei. Sri Lanka insistă, de asemenea, asupra rezilierii anticipate a contractelor şi a rezolvării problemelor financiare pentru cetăţenii săi încă angajaţi în luptă.

Din cauza lipsei de forţă de muncă pentru războiul împotriva Ucrainei, Kremlinul a recrutat mercenari din alte ţări. Anterior, a fost confirmat faptul că forţele ucrainene au capturat mercenari din Sri Lanka în zona Chasiv Yar din regiunea Doneţk.

În luna mai a acestui an, Sri Lanka a anunţat o anchetă privind soarta cetăţenilor săi care au plecat în Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor