Prăbuşirea acoperişului aeroportului din Delhi şi provocările cu care se confruntă premierul Modi

O parte a acoperişului şi stâlpii din afara zonei de plecări a terminalului intern T1 din Delhi s-au prăbuşit, 28  iunie 2024 (X - screenshot)
Redacţia
29.06.2024

Prăbuşirea acoperişului principalului aeroport din New Delhi evidenţiază provocările premierului Narendra Modi de a face din India un centru aviatic global şi ridică semne de întrebare cu privire la ritmul rapid de dezvoltare a infrastructurii în India, potrivit Reuters.

O parte a acoperişului şi stâlpii din afara zonei de plecări a terminalului intern T1 din Delhi, unul dintre cele mai aglomerate din ţară, s-au prăbuşit în urma unor precipitaţii mai abundente decât media, provocând moartea unei persoane, strivirea maşinilor şi suspendarea pe termen nelimitat a operaţiunilor.

Prăbuşirea se alătură unei liste din ce în ce mai lungi de incidente care au implicat infrastructura în ultimul an şi care a generat întrebări din partea politicienilor partidelor de opoziţie şi a experţilor cu privire la riscurile unei reglementări laxe şi la ritmul rapid în care sunt finalizate proiectele.

"Calitatea nu ar trebui să fie compromisă pentru a urmări viteza", a declarat Ameya Joshi, un analist independent în domeniul aviaţiei.

Acesta a solicitat, de asemenea, mecanisme de audit al infrastructurii existente, subliniind că acoperişul din Delhi care s-a prăbuşit era o structură mai veche.

De ani de zile, Modi mizează mult pe dezvoltarea infrastructurii. Guvernul indian, împreună cu companii private, doreşte să cheltuiască 12 miliarde USD pentru construirea de noi aeroporturi şi extinderea celor existente, în încercarea de a face transportul aerian la fel de accesibil ca şi vasta reţea feroviară a ţării.

Acest lucru face parte din proiectul mai amplu al lui Modi, de 1.000 de miliarde de dolari, de dezvoltare a infrastructurii în întreaga ţară, care a reprezentat piatra de temelie a demersului său de a stimula economia Indiei şi de a creşte numărul locurilor de muncă.

Planurile lui Modi includ transformarea Indiei într-un rival al marilor centre aviatice precum Dubai şi Singapore.

De la venirea lui Modi la putere în 2014, numărul aeroporturilor operaţionale din India aproape s-a dublat, ajungând la 140, iar guvernul intenţionează să crească la 220 până la sfârşitul deceniului.

Un videoclip intitulat "Revoluţionarea aeroporturilor" postat de Modi pe contul său de YouTube la începutul acestui an a explicat că modernizarea Delhi T1 a costat 553 de milioane USD, deşi acoperişul care s-a prăbuşit nu făcea parte din acesta. Videoclipul precizează, de asemenea, câte terminale noi, precum cel din Jabalpur, în centrul Indiei, au fost construite.

Dar apar probleme.

La începutul acestei săptămâni, o parte a unei copertine de la aeroportul Jabalpur din Madhya Pradesh s-a prăbuşit, de asemenea, după ploi abundente, după cum arată postările de pe reţelele sociale. Noua clădire a costat 50 de milioane USD şi a fost inaugurată de Modi în martie.

Anul trecut, un tunel din Himalaya care era în construcţie s-a prăbuşit, blocând 41 de muncitori timp de 17 zile şi ridicând semne de întrebare cu privire la procesul de construcţie. Tunelul face parte dintr-un proiect de autostradă în valoare de 1,5 miliarde USD.

Vineri, un pasaj subteran din Delhi, din apropierea locului de desfăşurare a summitului G20, a fost acoperit de apă în urma ploilor abundente.

Partidul Congresului, de opoziţie din India, a declarat pe X în urma prăbuşirii acoperişului terminalului din Delhi: "Infrastructura precară (a) căzut ca un pachet de cărţi, în ultimii 10 ani ai guvernului Modi".

Ministrul indian al aviaţiei, Kinjarapu Rammohan Naidu, a declarat vineri că Modi monitorizează îndeaproape situaţia de la terminalul din Delhi şi că guvernul va dispune o "examinare aprofundată a structurii terminalului" efectuată de experţi pentru a asigura siguranţa. El a spus că a fost ordonată o anchetă privind prăbuşirea.

"Fiecare aeroport din ţară trebuie să fie supus unei inspecţii de siguranţă imediate şi ar trebui instituit un ciclu de revizuire periodică", a declarat pe X Arghya Sengupta, director de cercetare la Vidhi Centre for Legal Policy.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor