Vladimir Putin încearcă să creeze Uniunea, de la Lisabona la Vladivostok - editorial în Die Zeit
alte articole
Vladimir Putin a scris un articol editorial publicat de ziarul german Die Zeit, care marchează 80 de ani de la atacul nazist asupra Uniunii Sovietice. În articol, Putin dă un avertisment cu privire la deteriorarea situaţiei de securitate din Europa.
„Întregul sistem de securitate europeană s-a degradat acum în mod semnificativ. Tensiunile cresc şi riscurile unei noi curse a înarmării devin reale. Pierdem oportunităţile uriaşe pe care le oferă cooperarea - cu atât mai important acum, când toţi ne confruntăm cu provocări comune, precum pandemia şi consecinţele sale sociale şi economice cumplite”, a afirmat Putin în articolul său intitulat „A fi deschis, în ciuda trecutului”.
Eurasia, din nou
Liderul rus susţine că Rusia a optat pentru relaţii "benefice" cu UE, considerând că este posibil să se construiască Europa în conformitate cu ideea lui Charles de Gaulle - „de la Atlantic la Ural”, sau chiar „de la Lisabona la Vladivostok”.
Cu toate acestea, Uniunea Europeană a decis să meargă într-o altă direcţie, subliniază Putin, ceea ce a dus la intrarea Germaniei în NATO, această „relicvă a Războiului Rece” şi extinderea ulterioară a blocului în Europa de Est.
"Din 1999, au urmat încă cinci valuri de expansiune NATO. Organizaţia a acordat calitatea de membru către 14 noi ţări, inclusiv mai multor republici din fosta Uniune Sovietică, care au îngropat efectiv speranţa de a crea un continent fără linii de separare", a explicat Putin.
Preşedintele a menţionat că această politică a forţat multe ţări să facă o alegere "nefirească" între Rusia şi Occident.
"Tragedia ucraineană din 2014 este un exemplu al consecinţelor pe care le-a generat această politică agresivă. Europa a susţinut în mod activ 'lovitura de stat armată neconstituţională' din Ucraina. De aici a început totul. De ce a fost necesar să facem acest lucru? Atunci titularul [ucrainean] preşedintele [Viktor] Ianukovici acceptase deja toate cererile opoziţiei. De ce au organizat SUA lovitura de stat şi de ce au sprijinit-o ţările europene cu sufletul la gură, provocând o 'ruptură' în Ucraina şi 'retragerea' Crimeii?", a afirmat Putin.
Potrivit lui Putin, Moscova este gata să restabilească parteneriatul cu Europa, deoarece există multe subiecte de interes reciproc.
"Reiterez că Rusia este în favoarea restabilirii unui parteneriat cuprinzător cu Europa. Avem multe subiecte de interes reciproc. Acestea includ securitatea şi stabilitatea strategică, asistenţa medicală şi educaţia, digitalizarea, energia, cultura, ştiinţa şi tehnologia şi acorduri climatice şi probleme de mediu”, a adăugat el.
Articolul preşedintelui rus a fost publicat la câteva zile după summitul cu omologul american Joe Biden la Geneva.
Potrivit unei note postate de Kremlin, SUA şi Rusia „au demonstrat că, chiar şi în perioade de tensiune, sunt capabile să facă progrese în ceea ce priveşte obiectivele comune de a asigura predictibilitatea în sfera strategică, reducând riscul conflictelor armate şi ameninţarea unui război nuclear".