Viktor Orban, prietenul lui Putin, îndeamnă la încetarea focului în timpul vizitei la Kiev

Viktor Orban (st) şi preşedintele Ucrainei, Voldymyr Zelenski (Presidential Office)
Redacţia
03.07.2024

Viktor Orban a ajuns marţi în Ucraina pentru o vizită neanunţată, după ce tocmai a preluat funcţia de preşedinte rotativ al Uniunii Europene, relatează BBC.

În timp ce se afla la Kiev, premierul ungar a declarat că o încetare a focului între Rusia şi Ucraina ar putea accelera negocierile pentru a pune capăt războiului care a urmat invaziei ruse la scara largă din Ucraina în 2022.

Orban a fost un critic al sprijinului occidental pentru Ucraina şi este văzut ca liderul european cel mai apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin. Aceasta a fost prima sa vizită în Ucraina în ultimii 12 ani, deşi s-a întâlnit cu Putin în repetate rânduri în această perioadă.

În timpul apariţiei sale comune cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, atmosfera dintre cei doi nu a fost caldă şi niciunul dintre ei nu a răspuns întrebărilor din partea presei după ce au făcut declaraţiile.

Anterior, Orban a frânat acordul privind un pachet de ajutor UE în valoare de 50 de miliarde EUR, menit să sprijine Ucraina în apărarea sa împotriva Rusiei.

Cu toate acestea, în următoarele şase luni, poziţia sa de şef al Consiliului European îi conferă un rol influent în calitate de reprezentant al Europei. Acesta a venit în Ucraina în a doua sa zi în această funcţie pentru a purta discuţii, afirmând că este necesar să se rezolve dezacordurile anterioare şi să se concentreze asupra viitorului.

În declaraţia sa de după întâlnire, Zelenski a afirmat că este "foarte important ca sprijinul Europei pentru Ucraina să fie menţinut la un nivel suficient... este important ca între toţi vecinii din Europa cooperarea să devină mai semnificativă şi reciproc avantajoasă".

La rândul său, Viktor Orban a subliniat în declaraţia pe care a făcut-o necesitatea de a lucra împreună, dar a afirmat, de asemenea, că a evocat ideea unei încetări a focului pentru a grăbi negocierile cu Rusia.

"I-am cerut preşedintelui să analizeze dacă [...] o încetare rapidă a focului ar putea fi folosită pentru a accelera negocierile de pace. [...] Îi sunt recunoscător pentru dialogul său sincer şi pentru răspunsurile sale".

Liderul ungar a mai spus: "Prima mea călătorie m-a adus aici pentru că problema păcii este importantă nu numai pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europa. Acest război pe care îl suferiţi afectează profund securitatea europeană".

Preşedintele Zelenski nu a răspuns public la aceste comentarii.

Ulterior, într-o postare pe X, liderul ucrainean a declarat că vizita lui Orban în Ucraina a fost un "semnal clar pentru noi toţi cu privire la importanţa unităţii în Europa şi a luării unor măsuri colective".

"Am discutat despre calea către o pace justă, durabilă şi echitabilă".

Mulţi ucraineni consideră că o încetare a focului nu ar face decât să consolideze dominaţia Rusiei asupra teritoriilor pe care le-a luat de la Ucraina şi, dacă ar avea loc negocieri, ar prefera ca acestea să fie purtate de pe o poziţie de forţă, mai degrabă decât pe picior greşit.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că ţara sa este deschisă să "lucreze cu toată lumea şi să rezolve problemele".

"Această muncă este dificilă şi consumatoare de timp, dar în cele din urmă produce rezultate tangibile. În timpul vizitei, preşedintele Zelenski a avut o discuţie sinceră, dar constructivă, cu prim-ministrul Orban despre modalităţile de a obţine o pace justă, nu doar o încetare a focului sau discuţii de pace", a declarat el pentru BBC.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, probleme bilaterale, inclusiv despre cei 100.000 de etnici maghiari care locuiesc în Ucraina.

Viktor Orban a declarat că cele două ţări sunt hotărâte să lase în urmă dezacordurile din trecut şi că a fost asigurat că se fac progrese în ceea ce priveşte drepturile etnicilor maghiari.

De asemenea, el a urat Ucrainei "mult succes".

Reamintim că UE a deschis negocierile de aderare pentru Ucraina cu o săptămână înainte ca Ungaria să preia preşedinţia Consiliului UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor