Agenţia rusă FSB afirmă că cetăţeanul francez arestat culegea informaţii militare

Sediul central al FSB, Moscova, Piaţa Liubianka (ALEXANDER NEMENOV / AFP via Getty Images)
Redacţia
04.07.2024

Serviciul rus de securitate FSB a declarat miercuri că un cetăţean francez arestat la Moscova luna trecută colecta informaţii militare care ar putea fi utilizate de agenţiile de informaţii străine pentru a face rău Rusiei, arată Moscow Times.

Laurent Vinatier, cercetător în cadrul unui ONG elveţian de mediere a conflictelor, a fost arestat în iunie sub acuzaţia de încălcare a legii ruse privind "agenţii străini", acesta fiind cel mai recent caz al unui cetăţean occidental reţinut în Rusia în contextul ofensivei acesteia asupra Ucrainei.

FSB a declarat că Vinatier a "colectat informaţii de natură militară şi tehnico-militară care ar putea fi utilizate în detrimentul securităţii Federaţiei Ruse".

Declaraţia lor reflectă acuzaţiile formulate anterior de Comitetul de Investigaţii al Rusiei, deşi implicarea publică a FSB, agenţia de contrainformaţii a Rusiei, ar putea spori preocupările Occidentului cu privire la acest caz.

Rusia nu l-a acuzat public pe Vinatier de colaborare cu agenţii de informaţii străine sau de implicare directă în spionaj.

Dar autorităţile au arestat anterior persoane pentru încălcarea legii privind "agenţii străini" înainte de a le aduce acuzaţii mai grave. Într-o declaraţie separată, Comitetul de Investigaţii a afirmat miercuri că Vinatier a pledat vinovat la acuzaţiile aduse, care prevăd o pedeapsă de cinci ani, după ce şi-a cerut scuze în cadrul unei audieri la tribunal luna trecută.

FSB a declarat miercuri că deţine înregistrări audio ale întâlnirilor pe care Vinatier le-a avut cu cetăţeni ruşi, în cadrul cărora ar fi colectat informaţii militare.

Conform legislaţiei ruse, persoanele care colectează, raportează sau transmit informaţii legate de serviciile militare sau de securitate ale Rusiei sunt obligate să se înregistreze ca "agenţi străini".

Legea a fost utilizată pe scară largă pentru a viza criticii interni ai Kremlinului, sute de jurnalişti şi activişti fiind etichetaţi drept "agenţi străini", o denumire care are conotaţii de spionaj din era sovietică.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut eliberarea imediată a lui Vinatier după arestarea sa, afirmând că "propaganda" împotriva sa "nu corespunde realităţii".

Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmaşeva a fost arestată anul trecut sub acuzaţia de a nu se fi înregistrat ca "agent străin", înainte ca acuzaţii mai grave de răspândire de informaţii false despre forţele armate să fie formulate împotriva ei.

Iar luna trecută, în oraşul Ekaterinburg din Urali, s-a deschis procesul cu uşile închise al lui Evan Gershkovich, un reporter american arestat în martie 2023 şi acuzat de spionaj.

Angajatorul său, The Wall Street Journal, l-a catalogat drept o "farsă".

Ziarul, Casa Albă şi Gershkovich au respins toate acuzaţiile ca fiind nefondate, iar Rusia nu a furnizat nicio dovadă a acuzaţiilor împotriva sa. Washingtonul a acuzat Moscova că arestează cetăţeni străini pentru a-i păstra ca monedă de schimb în schimbul ruşilor închişi în străinătate.

Luna trecută, un tribunal a dispus menţinerea lui Vinatier în arest preventiv cel puţin până la 5 august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor