Taiwanul cere Chinei să returneze o barcă de pescuit confiscată de paza de coastă

Navă a pazei de coastă chineze, atacând cu tunuri de apă o navă de pescuit (Getty Images)
Redacţia
05.07.2024

Taiwanul a cerut Beijingului să elibereze o barcă de pescuit taiwaneză care a fost abordată de paza de coastă chineză şi dirijată către un port din China continentală, relatează The Guardian.

Dajinman 88 a fost interceptat de două nave chineze la sfârşitul zilei de marţi în apropierea arhipelagului Kinmen, care se află la mică distanţă de coasta Chinei, dar este controlat de Taiwan, a declarat paza de coastă taiwaneză.

Aceasta a declarat că Taiwanul a trimis două nave de patrulare pentru a salva nava Dajinman 88, însă acestea au fost "blocate" de navele chineze şi li s-a spus să nu intervină. Urmărirea a fost anulată pentru a evita escaladarea conflictului, a adăugat aceasta.

"Paza de coastă solicită continentului să se abţină de la manipularea politică şi de la afectarea relaţiilor dintre cele două strâmtori şi să elibereze nava Dajinman şi echipajul cât mai curând posibil", a solicitat aceasta într-o declaraţie.

Oficialii pazei de coastă din Taiwan au declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că la bordul ambarcaţiunii, care a fost dusă în portul Weitou din China, se aflau doi taiwanezi şi trei indonezieni.

Şeful adjunct al pazei de coastă, Hsieh Ching-chin, a declarat că ambarcaţiunea a fost capturată în largul coastei oraşului Jinjiang din China, într-o zonă în care Beijingul a declarat un "moratoriu de pescuit" între 1 mai şi 15 august.

"Sperăm că partea chineză ne va spune cât mai curând posibil motivul inspecţiei. Vom solicita activ părţii chineze să elibereze nava şi echipajul său cât mai curând posibil prin diverse canale", a spus el.

Un alt oficial a declarat că există aproximativ 50-60 de bărci de pescuit în zonă şi că Dajinman ar fi putut fi "ales la întâmplare".

Miercuri, paza de coastă chineză a declarat că vasul taiwanez era suspectat de "pescuit ilegal". Autorităţile chineze au acuzat vasul de pescuit că a folosit plase care au deteriorat mediul marin.

Context

Incidentul are loc în contextul în care China revendică Taiwanul autonom ca fiind teritoriul său şi afirmă că insula trebuie să intre sub controlul său. China trimite în mod regulat avioane şi nave de război spre Taiwan, iar în mai a organizat un exerciţiu de amploare cu zeci de avioane şi nave.

Pescarii din Taiwan şi China navighează adesea în apele din apropierea arhipelagului Kinmen, unde tensiunile au crescut pe măsură ce numărul navelor chineze, inclusiv al dragelor de nisip şi al navelor de pescuit, a crescut.

În februarie, răsturnarea mortală a unei ambarcaţiuni de pescuit chineze în timp ce era urmărită de paza de coastă a Taiwanului a tensionat şi mai mult relaţiile dintre cele două maluri ale strâmtorii, după ce un supravieţuitor ar fi declarat că ambarcaţiunea a fost lovită.

Taiwanul a insistat că paza sa de coastă a urmat proceduri legitime după ce nava chineză a intrat în "ape interzise" şi a mers în zig-zag pentru a evita patrula taiwaneză.

Potrivit lui Hsieh, 17 ambarcaţiuni au fost inspectate anterior de China pentru încălcarea moratoriului de pescuit, dintre care 11 au fost eliberate imediat după plata amenzilor, iar şase au fost "readuse de partea noastră" după negocieri la faţa locului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor