Putin spune că îl crede pe Trump sincer în privinţa încetării războiului din Ucraina, dar îl preferă în continuare pe Biden

Vladimir Putin (Mikhail Metzel/Pool/AFP via Getty Images*)
Redacţia
05.07.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că îl crede pe candidatul republican la preşedinţie Donald Trump sincer în ceea ce priveşte dorinţa de a pune capăt războiului din Ucraina, dar că nu ştie cum intenţionează liderul american să facă acest lucru dacă va fi ales, transmite Reuters.

Vorbind la o conferinţă de presă în Kazahstan, Putin a comentat după ce a fost întrebat cu privire la declaraţiile lui Trump conform cărora ar putea pune capăt rapid războiului din Ucraina dacă ar câştiga cursa pentru Casa Albă pe 5 noiembrie.

"Faptul că domnul Trump, în calitate de candidat la preşedinţie, declară că este pregătit şi doreşte să oprească războiul din Ucraina, luăm acest lucru foarte în serios.

Desigur, nu sunt familiarizat cu posibilele propuneri privind modul în care intenţionează să facă acest lucru. Aceasta este întrebarea-cheie. Dar nu am nicio îndoială că o face cu sinceritate, iar noi o susţinem (ideea de a pune capăt războiului)", a afirmat Putin.

Washington Post a raportat în aprilie că Trump a vorbit în privat despre opţiunea de a-i permite lui Putin să păstreze Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014, şi zona Donbas - pe care forţele ruse o controlează parţial - în schimbul păcii, lucru pe care campania lui Trump nu l-a confirmat.

Doi consilieri cheie ai lui Trump i-au prezentat acestuia un plan de încheiere a războiului care presupune să transmită Ucrainei că va primi mai multe arme americane doar dacă va intra în negocieri de pace, a raportat Reuters luna trecută.

Putin a declarat luna trecută că Rusia va pune capăt războiului numai dacă Kievul va fi de acord să renunţe la ambiţiile sale NATO şi să cedeze integral patru provincii revendicate de Moscova, cereri pe care Kievul le-a respins imediat ca fiind echivalente cu capitularea.

Un dialog constructiv între Moscova şi Washington este imposibil în timpul unei campanii electorale prezidenţiale americane aprinse iar Moscova va aştepta rezultatul şi va vedea ce face noua conducere, a menţionat Putin.

Întrebat ce părere are despre prima dezbatere televizată dintre Trump şi preşedintele Joe Biden, Putin a spus că a văzut fragmente.

De mai multe ori, Putin a afirmat că îl preferă pe Biden ca viitor preşedinte al SUA în locul lui Trump pentru Rusia, chiar şi după ce Biden l-a catalogat pe şeful de la Kremlin drept un "ticălos nebun", deşi unele dintre remarcile sale au fost ambigue.

Întrebat joi dacă preferinţa sa declarată public pentru Biden s-a schimbat după dezbatere, Putin a spus: "Nu s-a schimbat nimic. Nu ştiam ce ar putea urma? Ştiam".

"Am văzut câteva fragmente. Dar am destule de făcut", a spus Putin.

Biden, în vârstă de 81 de ani, a avut o prestaţie slabă în timpul dezbaterii, ceea ce a adus în prim-planul campaniei întrebări privind vârsta şi capacitatea sa mentală.

Putin a declarat că a acordat puţină atenţie rapoartelor parţiale din mass-media cu privire la dezbatere, dar nu putea să o ignore, deoarece SUA rămâne o mare putere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor