China dezvoltă pentru Rusia o dronă de atac concepută după modelul Shahed al Iranului - Bloomberg

Drone Shahed (Iranian Army)
Redacţia
04.07.2024

Companiile chineze şi ruseşti dezvoltă şi testează o dronă de atac asemănătoare modelului Shahed de fabricaţie iraniană, pentru a fi livrată Rusiei, a raportat marţi Bloomberg, citând oficiali europeni anonimi familiarizaţi cu această situaţie.

Deşi numele aeronavei fără pilot în curs de dezvoltare nu a fost dezvăluit, Bloomberg menţionează că rapoartele site-urilor de apărare chineze şi ale mass-media sugerează că drona asemănătoare cu Shahed se numeşte "Floarea Soarelui 200".

De asemenea, raportul Bloomberg nu a identificat companiile implicate în dezvoltarea dronei de atac.

Oficialii europeni citaţi de Bloomberg au declarat că aliaţii Ucrainei se tem că Beijingul ar putea produce drone de atac "într-un ritm mult mai rapid" decât Rusia sau Iranul.

China nu a condamnat utilizarea de către Rusia a mii de drone Shahed în invazia sa la scară largă din Ucraina. În schimb, regimul comunist s-a poziţionat ca o parte neutră în război şi a prezentat anterior un plan de pace pe care Kievul şi aliaţii săi occidentali l-au respins în mare parte.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că "nu reacţionăm în niciun fel" la raport, potrivit agenţiei de presă de stat TASS.

Ministerele Apărării şi de Externe ale Rusiei nu au răspuns la solicitarea Bloomberg de comentarii.

Ambasada Chinei la Washington a negat că Beijingul furnizează arme Rusiei sau Ucrainei şi a declarat că are un control strict asupra exporturile de bunuri cu dublă utilizare - militar-civilă.

"Este destul de clar pentru comunitatea internaţională cine face apel la dialog şi luptă pentru pace, şi cine alimentează lupta şi incită la confruntare", a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei, Liu Pengyu.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luna trecută că preşedintele chinez Xi Jinping i-a promis că nu va furniza arme Rusiei.

În luna mai, Regatul Unit a afirmat că regimul comunist chinez trimite sau se pregăteşte să trimită "ajutor letal" Rusiei pentru a fi utilizat în războiul împotriva Ucrainei.

Statele Unite au pus la îndoială această evaluare la momentul respectiv.

Potrivit raportului Bloomberg, Washingtonul crede că Beijingul trimite Moscovei kituri care pot fi transformate în drone de atac şi încă se gândeşte dacă să trimită drone complet construite, relatează Bloomberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor