Alegeri parlamentare în Marea Britanie. Laburiştii revin la putere după 14 ani: "Am reuşit!"

Sărbătorind victoria în centrul Londrei, liderul laburiştilor, Keir Starmer, a declarat că ţara îşi poate "recăpăta acum viitorul" (Screenshot)
Redacţia
05.07.2024

Partidul Laburist din Marea Britanie s-a îndreptat spre o victorie zdrobitoare vineri în alegerile parlamentare, au indicat un sondaj la ieşirea de la urne şi rezultatele parţiale, alegătorii pedepsindu-i pe conservatorii aflaţi la guvernare după 14 ani de convulsii economice şi politice.

Potrivit AP News, până vineri la ora 5 a.m., rezultatele oficiale arătau că laburiştii aveau 326 din cele 650 de locuri, în timp ce numărarea voturilor continuă, ceea ce înseamnă că liderul Keir Starmer va deveni prim-ministru şi poate forma un guvern majoritar. Premierul britanic Rishi Sunak a recunoscut deja înfrângerea şi a declarat că l-a sunat pe liderul laburiştilor de centru-stânga, Keir Starmer, pentru a-l felicita că a devenit următorul premier al ţării.

Starmer se va confrunta cu un electorat obosit, nerăbdător pentru schimbare, pe fondul unui context sumbru economic, al unei neîncrederi crescânde în instituţii şi de degradare a mediului social.

"În seara aceasta, oamenii de aici şi din întreaga ţară au vorbit şi sunt pregătiţi pentru schimbare. Aţi votat. Acum este timpul ca noi să obţinem rezultate", le-a spus Starmer susţinătorilor din circumscripţia sa din nordul Londrei, în timp ce numărătoarea oficială arăta că şi-a câştigat locul.

În timp ce mii de membri ai biroului electoral numărau milioane de buletine de vot la centrele de numărare din întreaga ţară, conservatorii resimţeau şocul unei înfrângeri istorice care ar urma să lase partidul în dezordine şi să declanşeze probabil o competiţie pentru înlocuirea lui Sunak în funcţia de lider.

"Nimic nu a mers bine în ultimii 14 ani. Văd asta ca pe un potenţial de schimbare majoră şi asta sper", a declarat alegătorul londonez James Erskine, care era optimist pentru o schimbare în orele dinaintea închiderii urnelor.

În timp ce rezultatele înregistrate până în prezent sugerează că Marea Britanie va contracara recentele schimbări electorale spre dreapta din Europa, inclusiv în Franţa şi Italia, multe dintre aceleaşi curente populiste se manifestă în ţară. Liderul Reform UK, Nigel Farage, a perturbat cursa cu mesajul anti-imigranţi al partidului său "Să ne luăm ţara înapoi" şi a subminat sprijinul pentru conservatori, care se confruntau deja cu perspective sumbre.

Sondajele la ieşirea de la urne au sugerat că partidul este pe cale să câştige aproximativ 410 locuri în Camera Comunelor, cu 650 de locuri, iar conservatorii 131.

Cu mai mult de jumătate din rezultatele oficiale, imaginea generală a unei catastrofe provocate de laburişti a fost confirmată, deşi estimările privind scorul final au variat. BBC a estimat că laburiştii vor obţine 410 locuri, iar conservatorii 144. Chiar şi acest rezultat mai mare pentru conservatori ar lăsa partidul cu cele mai puţine locuri din istoria sa de aproape două secole şi ar provoca dezordine.

"Este clar în această seară că Marea Britanie va avea un nou guvern mâine dimineaţă", a declarat Grant Shapps, viitorul fost ministru al apărării, după ce şi-a pierdut locul - unul dintre miniştrii cabinetului conservator care au fost învinşi.

Partidul Laburist a câştigat oficial suficiente locuri pentru a avea o majoritate în Parlamentul Marii Britanii, în timp ce numărătoarea voturilor continuă.

"Am reuşit", le-a spus Starmer susţinătorilor la muzeul Tate Modern din Londra.

Reacţia premierului în funcţie Rishi Sunak

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak spune că poporul britanic a "dat un verdict care dă de gândit", iar Partidul Laburist a câştigat alegerile.

Sunak, care şi-a păstrat locul în North Yorkshire, le-a spus celor adunaţi: "Partidul Laburist a câştigat aceste alegeri generale".

"Îmi asum responsabilitatea pentru pierdere. Pentru mulţi candidaţi conservatori buni şi muncitori care au pierdut în această seară, în ciuda eforturilor lor neobosite, a rezultatelor lor locale şi a dedicării lor pentru comunităţile lor. Îmi pare rău", a spus el.

Sunak a adăugat că l-a sunat pe liderul laburist Keir Starmer pentru a-l felicita pentru victoria sa.

"Astăzi, puterea va fi schimbată într-un mod paşnic şi ordonat, cu bunăvoinţă din partea tuturor. Acesta este un lucru care ar trebui să ne dea tuturor încredere în stabilitatea şi viitorul ţării noastre", a spus Sunak.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor