Mainstreamul începe debarcarea lui Biden: NYT scrie că scăpările mentale ale preşedintelui american sunt considerate din ce în ce mai frecvente şi mai îngrijorătoare

Joe Biden (Joe Raedle/Getty Images)
Redacţia
04.07.2024

În săptămânile şi lunile dinaintea prestaţiei dezastruoase din punct de vedere politic a preşedintelui Biden pe scena dezbaterii din Atlanta, mai mulţi actuali şi foşti oficiali şi alte persoane care l-au întâlnit în spatele uşilor închise au observat că acesta părea din ce în ce mai confuz sau distrat, sau că pierdea firul conversaţiilor.

La fel ca multe persoane de vârsta sa, Biden, în vârstă de 81 de ani, s-a confruntat mult timp cu situaţii în care a greşit o propoziţie, a uitat un nume sau a încurcat câteva fapte, chiar dacă, de cele mai multe ori, putea fi atent şi implicat.

Dar, în mai multe interviuri, persoanele care se aflau recent în aceeaşi încăpere cu el au declarat că scăpările păreau să fie din ce în ce mai frecvente, mai pronunţate şi mai îngrijorătoare.

Evenimentele de acest gen nu erau previzibile, dar păreau mai probabile atunci când se afla într-o mulţime mare sau era obosit după un program solicitant.

În cele 23 de zile care au precedat dezbaterea cu fostul preşedinte Donald J. Trump, Biden a traversat Oceanul Atlantic de două ori pentru întâlniri cu lideri străini şi apoi a zburat din Italia în California pentru o amplă strângere de fonduri, menţinând un ritm epuizant şi pentru asistenţii mult mai tineri.

Biden a fost atât de extenuat de călătoriile consecutive în Europa încât echipa sa a redus cu două zile pregătirea planificată pentru dezbatere, astfel încât să se poată odihni la casa sa din Rehoboth Beach, Delaware, înainte de a se alătura consilierilor la Camp David pentru repetiţii.

Pregătirile, care au avut loc pe parcursul a şase zile, nu au început niciodată înainte de ora 11 a.m., iar Biden a avut timp să tragă un pui de somn după-amiază în fiecare zi, potrivit unei persoane familiarizate cu procesul.

Andrew Bates, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat marţi că "preşedintele lucra cu mult înainte" de ora de începere 11 a.m. în fiecare zi, după ce făcea exerciţii fizice. Cu toate acestea, la o strângere de fonduri marţi seara, Biden a dat vina pe oboseală pentru prestaţia sa la dezbatere. "Nu am fost foarte inteligent", a spus el.

"Am decis să călătoresc în jurul lumii de câteva ori, nu ştiu câte fusuri orare". El a adăugat: "Nu mi-am ascultat echipa, m-am întors şi am adormit pe scenă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor