Viktor Orban se va întâlni cu Putin în cadrul unei vizite la Moscova care riscă să stârnească furia UE [Surse]

Premierul ungar Viktor Orban (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)
Redacţia
05.07.2024

Viktor Orban va călători vineri la Moscova pentru discuţii cu Vladimir Putin, au declarat surse citate de The Guardian, la câteva zile după ce premierul Ungariei a efectuat prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse la scară largă împotriva ţării vecine.

Potrivit a două surse din Budapesta, întâlnirea a fost planificată împreună cu vizita în Ucraina, după ce Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a UE în această săptămână.

O sursă UE la nivel înalt a confirmat că a fost informată cu privire la vizita planificată, care este de natură să provoace furie la Bruxelles.

Până în prezent, nici Budapesta, nici Moscova nu au confirmat oficial această vizită, iar purtătorii de cuvânt ai guvernului ungar nu au răspuns la solicitările de comentarii. Orban urmează să participe la un summit turc în Azerbaidjan mai târziu în cursul zilei.

Într-o referire aparentă la vizita planificată, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a scris joi seara, pe X: "Preşedinţia rotativă a UE nu are mandatul de a se angaja cu Rusia în numele UE. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuţie despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina".

Orban, considerat în general cel mai pro-rus lider din UE, a încercat să se prezinte ca un politician "pro-pace", dar a repetat frecvent punctele de vedere ale Rusiei cu privire la război. De asemenea, el a sabotat în numeroase ocazii sprijinul UE pentru Ucraina, spre frustrarea multor alţi lideri europeni.

"Echipa lui Orban a planificat călătoria la Moscova înainte de a se întâlni cu [Volodimir] Zelenski. El încearcă să medieze între Rusia şi Ucraina. Iar după discuţia sa cu preşedintele ucrainean, această întâlnire are sens", a declarat o sursă apropiată guvernului ungar.

O călătorie la Moscova va provoca probabil şi mai multă nelinişte la Bruxelles şi în alte state membre, unde mulţi sunt deja îngrijoraţi de faptul că un lider care, în opinia lor, a făcut totul pentru a submina unitatea europeană şi statul de drept în ultimii ani, este acum principalul reprezentant al blocului pentru următoarele şase luni.

Liderul maghiar menţine legături cu grupuri de dreapta din întreaga lume şi a sugerat mult timp că Ungaria ar putea juca un rol în aducerea păcii în Ucraina, dar a fost ignorat în mare parte.

Cu toate acestea, odată cu alegerile din Franţa de la sfârşitul acestei săptămâni şi cu o posibilă revenire a lui Donald Trump la preşedinţia SUA, Orban ar putea simţi că vânturile geopolitice se schimbă.

La Kiev, Orban a lansat ideea unei încetări rapide a focului care ar putea accelera negocierile de pace, o sugestie pe care Zelenski nu a comentat-o.

"Scopul preşedinţiei ungare este de a contribui la rezolvarea provocărilor care stau în faţa Uniunii Europene. Acesta este motivul pentru care prima mea călătorie a fost la Kiev", a scris Orban pe Facebook.

Liderul maghiar a vizitat ultima dată Rusia în septembrie 2022 pentru a participa la funeraliile ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, dar nu s-a întâlnit cu Putin cu acea ocazie.

Singurul alt lider al unei ţări UE care a vizitat Moscova de la declanşarea invaziei împotriva Ucrainei este cancelarul austriac Karl Nehammer, care a călătorit acolo în aprilie 2022.

De atunci, Putin a fost în mare parte evitat de liderii occidentali, cu excepţia lui Orban, care s-a deplasat la Shanghai pentru a se întâlni cu preşedintele rus în octombrie anul trecut.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, care a primit o medalie din partea guvernului rus, a fost un vizitator frecvent al Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor