"Vă rugăm nu daţi voie să fie tăiaţi copaci!" Consiliul Local Sector 2 ignoră voinţa cetăţenilor şi aprobă construirea unui bloc pe un spaţiu verde în Floreasca

Prezenţi la şedinţa CL Sector 2, cetăţenii i-au rugat pe consilierii locali să nu aprobe sacrificarea unei noi suprafeţe de spaţiu verde în cartierul lor. Rugămintea le-a fost însă ignorată.
Sedinta CL Sector 2
Sedinta CL Sector 2 (Epoch Times)

Consiliul local Sector 2 a aprobat, marţi, cu 15 voturi 'pentru' din 23 de consilieri prezenţi, în şedinţa prezidată de primarul Mugurel Toader, planul urbanistic de detaliu (PUD) pentru construirea unui bloc cu 3 etaje, pe una dintre puţinele suprafeţe de spaţiu verde rămase în cartierul Floreasca, mai exact pe strada Chopin nr. 15. Despre terenul respectiv, Rise Project scria că este unul dintr-un lot de 18, obţinute în mai mulţi paşi de un controversat om de afaceri care revendica terenuri iniţial în Ilfov, iar povestea lui este acum pe masa DNA.

PUD-ul (pus pe ordinea de zi după ce anterior fusese respins de consilieri, pe motiv că dezvoltatorul a depus o plângere prealabilă) a primit undă verde, deşi în timpul şedinţei cetăţenii din cartier s-au rugat de aleşii locali să-şi amintească că îi reprezintă pe oameni, nu dezvoltatorii imobiliari şi le-au cerut să cruţe spaţiul verde din zonă. De asemenea, un consilier USR a cerut retragerea avizării PUD-ului de pe agenda CL, până la stabilirea legalităţii punerii în posesie a terenului respectiv, arătând că există o plângere la DNA legată de modul în care investitorul a ajuns în posesia terenului.

În replică, cetăţenilor li s-a spus că vor fi daţi afară din sală, au fost întrebaţi insistent "câţi copaci sunt în zonă" şi apostrofaţi că fac scandal acum că se taie de parcă înainte nu s-ar fi făcut la fel în Floreasca şi cu alte proiecte. Spre finalul şedinţei cu greu li s-a permis cetăţenilor să vorbească, ultimei persoane refuzându-i-se, efectiv, dreptul de a vorbi. În încheiere, cetăţeanul care, după vot, le-a transmis, consilierilor şi primarului că au făcut abuz în serviciu şi sunt complici la hoţie, a fost ameninţat cu bodyguardul.

Dezbaterile

Şedinţa a fost deschisă de Sânziana Dobre, o mamă din Floreasca, ce i-a rugat frumos pe consilieri să nu le taie copacii oamenilor.

"Pe acolo trec mereu cu copiii când merg la bunici. E o zonă verde, o parte din plămânul cartierului, şi aş vrea să vă amintiţi atunci când votaţi dacă e bine sau nu. Eu, şi mai sunt şi alţii din cartier, nu ne-am dori încă o construcţie, deja vizavi a fost defrişat, zona a fost terminată iar dreptul la un mediu curat e garantat şi el prin Consituţie, la fel ca şi cel la proprietate, prin art 35. Avem nevoie de spaţiu verde, şi în cartierul ăsta şi în Bucureşti. Vă rugăm, nu daţi voie să fie tăiaţi copaci ca să fie construit încă un bloc. Vă rog frumos!", li s-a adresat dna Dobre aleşilor.

La rândul său, consilierul USR Chiricuţă le-a cerut colegilor săi să nu trădeaze menirea pentru care au fost aleşi şi a solicitat retragerea proiectului de pe ordinea de zi.

''Legea 393/2004 actualizată privind statutul aleşilor locali prevede la art 3 (1) următoarele: 'Participarea aleşilor locali la activitatea autorităţilor administraţiei publice are caracter public şi legitim, fiind în acord cu INTERESELE GENERALE ale colectivităţii în care îşi exercită mandatul'.

Vă întreb cum aplicăm noi această prevedere legală, dacă rolul nostru se reduce la aprobarea unor proiecte impuse de mafia imobiliară, care a ajuns să dicteze consiliului modul în care să voteze un proiect? Suntem aici doar pentru a legaliza ilegalităţile?

Reamintesc faptul că acest proiect a fost respins în şedinţa trecută, iar în expunerea de motive actuală se arată că acesta a fost reintrodus pe ordinea de zi doar din cauza plângerii prealabile adresate consiliului de către investitor.

Legat de modul în care investitorul a ajuns în posesia acestui teren există o plângere depusă la DNA pentru o întreagă reţea de 18 terenuri retrocedate ilegal, din care acesta face parte şi, de asemenea, o cerere privind înfiinţarea unei comisii speciale de verificare a acestor terenuri, depusă la Primăria Sectorului 2 de către grupul Floreasca Civică, înregistrată cu nr. 113833/04.12.2017.

Acest PUD ar fi trebuit analizat doar după stabilirea legalităţii punerii în posesie a terenului respectiv şi, în consecinţă, propun scoaterea acestuia de pe ordinea de zi", a declarat consilierul local USR Chiricuţă Ion.

Prezent la dezbateri, Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica, ONG vârf de lance în lupta pentru spaţiile verzi, le-a transmis şi el consilierilor că au legea de partea lor şi că ar trebui să voteze în consecinţă:

"Avem o problemă deosebită privind spaţiile verzi din Bucureşti. După cum ştiţi, în 2007 în urma scandalului legat de retrocedarea parcului Bordei a apărut OUG 114 (...) care arată că schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi e interzisă indiferent dacă acestea figurează sau nu ca atare în declaraţii urbanistice. Ca atare, nu mai poate să îşi schimbe destinaţia. Tot ce înseamnă spaţii verzi ale blocurilor se găsesc şi în legea 27 care spune şi ea la rândul ei că aceste spaţii nu îşi mai pot schimba destinaţia.

În Bucureşti avem 9,5 mp spaţiu verde conform Curţii de Conturi, legea obligând în 2013 să avem 26 mp pe locuitor. Obligaţia e de acum 4 ani să avem 26 mp, această obligaţie vine din recomandările şi obligaţiile asumate de UE în urma unor recomandări ale OMS. In prezent, OMS a refăcut studiile şi a precizat că dacă spaţiul nu creşte mai mult de 50 mp, numărul deceselor nu ar fi stopate...", le-a reamintit Dan Trifu consilierilor răspunderea pe care o au.

"În cazul în care veţi vota veţi fi în cunoştinţă de cauză, noi vom lua act de acest vot şi ne vom adresa instanţei de judecată!", a mai atras atenţia Trifu, atenţionarea sa fiind interpretată drept o "ameninţare" de unii consilieri.

Şi alţi cetăţeni, mare pare dintre ei membri ai grupului de iniţiativă Floreasca Civică, s-au adresat consilierilor, vorbindu-le fie despre plângerea la DNA fie despre ce înseamnă acel spaţiu pentru ei. Mihaela Popescu, o locatară din zonă, s-a plimbat prin faţa fiecărui consilier în parte, arătându-i imaginea verde care se vede de pe geamul său şi rugându-i să nu voteze PUD-ul care va face ca verdele să fie înlocuit de un zid.

"Nu ne motivaţi cu chestiile astea", i-a răspuns consiliera Iolanda Bughiu (PSD + UNPR) în timp ce un alt consilier - preluat ulterir de Bughiu - a întrebat-o insistent câţi copaci sunt în zonă. La rândul său, consiliera PSD Lenuţa Popescu a remarcat că şi susţinând că şi înainte s-au tăiat copaci în Floreasca iar ei fac acum scandal.

"În zonă sunt primii copaci care s-au tăiat? Că văd că faceţi scandal numai pentru asta, dar acolo totul a fost ras", a declarat Lenuţa Popescu. Iar când unul dintre cetăţeni a obiectat, consiliera i-a răspuns: "Trebuia de atunci să facă scandal"

Tot cu un mesaj de suflet a venit şi George Barbu, din strada Ceaikovski:

"Vreau să vă rog ca în seara asta să votăm cu inima. (...) Am fost toţi copii, ne-am jucat în parc, lângă bloc, azi ce vreţi să facem? V-a arătat o vecină fotografii şi a fost luată în derâdere, că unii vedem frumos şi alţii mai puţin frumos. Doamna consilier, pe care o salut, întreabă câţi copaci sunt. NU putem să-i numărăm câţi sunt. Şi ştiţi câţi au fost tăiaţi?

Nu vreţi să vă creşteţi copiii şi dvs aşa cum vrem să-i creştem şi noi? Nu avem aceleaşi drepturi ca şi dvs, de ce vă bateţi joc de noi? (...) De ce mâine să ne uităm cu ură la cei ce vor locui în acel bloc? În dvs stă dacă asta se va face!", le-a zis cetăţeanul.

"Am depus o plângere penală la DNA vizavi de modul fraudulos în care a fost obţinut acest teren (ieri am depus plângerea) terenul respectiv a fost proprietatea statului, a fost făcut un schimb ilegal de terenuri cu nişte terenuri din Ilfov, s-au vândut la a 4-a mână şi acum proprietarul de drept vrea să construiască acolo, pe spaţiul verde. Am venit să vă spun că dacă daţi aviz acestui PUD faceţi o ilegalitate căci acesta este spaţiu verde şi nu i se poate schimba destinaţia potrivit legii", a declarat un alt cetăţean.

La rândul lor, reprezentanţii dezvoltatorului au susţinut că proiectul PUD respectă toate prevederile legale în vigoare în acest moment, că spaţiul pe care se va construi nu e spaţiu verde ci se încadrează în categoria curţi construcţii, iar legea prevede în mod expres că terenurile încadrate în categoria curţi construcţii care se află în proprietatea privată a persoanelor juridice nu pot fi declarate spaţii verzi decât dacă există o expropriere, că oamenii nu zic adevărul când susţin că pe teren se joacă copii, căci terenul ar fi fost împrejmuit cu un gard şi că cei din zonă şi-ar fi dat acordul pentru construcţie, iar DNA ar fi dat NUP pentru o plângere similară anterioară ceea ce va face şi acum, căci este autoritate de lucru judecat.

"Minţi!", i s-a strigat vorbitorului, oamenii arătând că terenul nu e împrejmuit de ei ci de ADP sector 2, că cei ce au semnat au semnat doar că au luat parte la dezbatere, nu că ar fi fost de acord şi că la procesul verbal s-ar fi adăugat pagini.

La sfârşit, ultimilor cetăţeni nu li s-a mai dat voie să ia cuvântul deşi au solicitat acest lucru. Finalmente, după o dezbatere tumultoasă, în timpul căreia cetăţenii au afişat pancarte şi şi-au manifestat dezaprobarea faţă de proiect, s-a trecut la vot. USR a anunţat că nu votează. Mulţi alţi consilieri au stat îndelung până să apese pe butonul de vot, preşedintele de şedinţă insistând că cine nu votează să anunţe.

La finele votului, pe tabelă au fost 15 voturi pentru proiect. Cetăţenii au vociferat, nemulţumiţi, moment în care preşedinta de şedinţă Bughiu Luminiţa s-a adresat către primar şi viceprimar: „Băi, ăştia sunt animale. .... Ţipă la noi. Ce înseamnă asta?”.

Cel ce a atras atenţia aleşilor că au făcut un abuz în serviciu a fost chiar ameninţat cu bodyguardul de preşedintele de şedinţă, Iolanda Bughiu.

"Nu suntem în Piaţa Victoriei cu hastag rezist!", l-a apostrofat şi un consilier PSD pe cetăţean.

"Vă invităm la o prăjitură de Moş Nicolae", li s-a adresat apoi suav o voce feminină consilierilor, când sala s-a golit de cetăţeni.

Despre teren

În decembrie 2014, Rise Project publica o anchetă din care reieşea că un controversat om de afaceri obţinea 18 terenuri în Bucureşti, trenuri revendicate iniţial într-o comună ilfoveană, transferate apoi în Sectorul 2 al Capitalei la propunerea fostului primar Neculai Onţanu şi cu semnătura fostului prefect Mihai Atănăsoaie. Primăria Municipiului Bucureşti a contestat în instanţă transferul, pentru ca apoi să încheie o înţelegere cu afaceristul şi să renunţe la proces. (Ancheta Rise Project aici )

Jumătate dintre aceste terenuri sunt în Floreasca. Grupul Floreasca Civică a demarat o campanie prin care solicită primarului Mihai Mugur Toader şi CL Sector 2 să înfiinţeze, în baza legii 215./2001, o comisie specială de analiză şi verificare, care să verifice modul în care s-a făcut acest transfer în anul 2010.

"Dacă Parlamentul a înfiinţat o comsie de anchetă pentru trenurile de la Nan, dorim ca şi Consiliul Local Sector 2 să înfiinţeze o comisie pentru verificarea terenurilor din Floreasca", spun membrii grupului Floreasca Civică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne