Protest în Floreasca. Cetăţenii cer stoparea abuzurilor imobiliare din cartier

Nemulţumiţi că li se pregătesc blocuri turn în vecinătatea Halelor Ford, blocuri în Parcul Verdi şi în zona Lacului Floreasca, locuitorii cartierului Floreasca vor ieşi sâmbătă în stradă, hotărâţi să se facă auziţi de autorităţi.
Loredana Diacu
31.03.2016

alte articole

Clădire ridicată în Floreasca, la nici un metru de geamurile vecinilor. (CeRe)
Loredana Diacu
31.03.2016

Grupul de Iniţativă Civică Floreasca organizează sâmbătă, 2 aprilie 2016, un marş de protest prin care îşi propune sensibilizarea autorităţilor publice cu privire la dezvoltarea urbană haotică din cartierul bucureştean Floreasca.

Evenimentul va avea loc între orele 11.00 şi 13.00 şi se va derula pe traseul Parcul Verdi (punct de întâlnire Str. Verdi colţ cu Bv. Barbu Văcărescu) – Str. Chopin – Str. Garibaldi – Str. Bizet – Str. Ghiţă Pădureanu – Calea Floreasca – Lacul Floreasca – Halele Ford/Automatica (punct terminus), precizează Grupul de Iniţativă Civică Floreasca, în comunicatul remis Epoch Times.

Printre motivele principale ale acestei acţiuni de protest, organizatorii şi participanţii la marş menţionează:

Salvarea identităţii cartierului Floreasca;

Stoparea dezvoltării urbane necontrolate din ultimii ani;

Absenţa unei consultări publice reale legate de construcţiile preconizate sau deja ridicate în perimetrul cartierului;

Consecinţele nefaste pentru cartier în particular, precum şi pentru oraşul Bucureşti în general.

Organizatorii protestului reamintesc că, în ultimii cinci ani, zona din nordul cartierului Floreasca a cunoscut o dezvoltare explozivă, ceea ce a generat probleme majore de trafic şi de mediu în cartier şi în zonă. Cum administraţia locală nu a realizat niciun demers important de soluţionare a problemei, locuitorii suportă consecinţele nefaste ale dezvoltării necontrolate (poluare crescută, infrastructură insuficientă, grad de confort urban scăzut).

"Odată cu realizarea construcţiilor propuse în Calea Floreasca nr.159-165 (4 blocuri turn de 105 m şi 75 m în imediata vecinătate a Halelor Ford – monument istoric de clasa A), precum şi a altor blocuri în Parcul Verdi şi în zona Lacului Floreasca, traficul (cu o medie de 1.500 maşini pe zi la ora actuală), va creşte în continuare, punând în pericol inclusiv accesul rapid către cel mai mare centru de urgenţe medicale din România, Spitalul Floreasca. La fel şi impactul negativ asupra mediului, asupra infrastructurii deja insuficiente şi, în final, a calităţii vieţii locuitorilor, actuali proprietari, dar şi chiriaşi, din cartierul Floreasca şi zonele învecinate.

Participanţii la marş vor solicita spre consultare publică studiile de fundamentare culturală, istorică şi socio-demografică ce au stat la baza acordării PUZ-ului iniţial pentru clădirile mai sus menţionate. Această solicitare are la bază poziţia strategică atât a Halelor Ford, cât şi a Parcului Verdi, conexiunea cu centrul oraşului, caracterul dintotdeauna rezidenţial al zonei, actuala absenţă a unor funcţiuni culturale în cartier", se arată în comunicat.

De asemenea, cu această ocazie, organizatorii vor continua strângerea de semnături pentru cele două petiţii iniţiate de Grupul de Iniţiativă Civică Floreasca, “Verde de Verdi”, respectiv “Salvaţi Halele Ford”.

Grupul de iniţiativă Floreasca a luat naştere în anul 2013 din nevoia de a apăra spaţiile verzi din cartier de ofensiva dezvoltatorilor imobiliari.

De la constituirea lui, grupul a reclamat faptul că autorităţile locale au autorizat “pe bandă” ridicarea unor imobile pe spaţiile verzi dintre blocuri, distrugând astfel mediul şi atentând direct la intimitatea şi confortul locuitorilor din zonă; multe dintre aceste clădiri nu respectă normele elementare de urbanism; agresiunile asupra spaţiilor verzi vor duce la pierderea identităţii cartierului, cunoscut în trecut ca unul dintre cartierele verzi ale Capitalei.

Din luna martie 2015, grupul Floreasca beneficiază de sprijinul CeRe, atât în demersurile de advocacy pe care le derulează, cât şi pentru dezvoltarea organizaţională a grupului de iniţiativă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor