Vlad Voiculescu: Să nu ne-ascundem după deget - orice furt din sănătate e o crimă, cu premeditare!
alte articole
Cum arată un "gheşeft" bun în Sănătate? Ei bine, doar la Secţia de Arşi de la Floreasca, 4.791.431 lei este diferenţa dintre preţul plătit de spital pentru echipamentele medicale şi preţul la care au fost achiziţionate de compania Gemedica de la furnizorii săi - mai bine de 1 milion de euro, dintr-o singură tranzacţie, a atras atenţia, pe pagina sa de socializare, fostul ministru Vlad Voiculescu.
Comentând pe marginea dosarului DNA, dosar care vizează nereguli privind o serie de achiziţii făcute la Secţia de mari arşi, tehnocratul a prezentat, punctual, "un pic de istorie":
1. Nişte domni au luat o decizie... aşa cum se iau deciziile în sănătate în România. Pe baza unor prietenii şi interese. Nicidecum pe baza unor date sau a unor fundamentări serioase.
2. Aceiaşi domni (şi/sau slujbaşii lor) au făcut o licitaţie... aşa cum se fac de multe ori în spitalele româneşti.
3. O firmă (pretină şi ea, probabil) a participat la licitaţie de echipamente şi a câştigat cu un preţ mult mai mare decât preţul pieţei.
4. După ani de zile de la achiziţie, echipamentele care trebuiau să ajute la salvarea tinerilor de la Colectiv... erau încă în ţiplă.
"Toate astea le presupuneam. De la Ministerul Sănătăţii am aflat şi detaliile: compania pretină câştigase licitaţia (la care participase singură, aşa cum se face în spitalele româneşti) cu un preţ cu 0,0001 lei mai mic decât preţul din caietul de sarcini. Din referatul DNA aflăm că prejudiciul spitalului a fost în sumă de 8.213.831 lei (inclusiv TVA)", a declarat Vlad Voiculescu.
În opinia fostului ministru, faptul că medici buni care şi-au făcut meseria cu pasiune zeci de ani se lasă cu bunăvoie prinşi în păienjenişul corupţiei (transpartinice şi fără scrupule) este mai mult decât trist.
"De fapt, de ce să ne-ascundem după deget... orice furt din sănătate este o crimă. Cu premeditare", a subliniat Vlad Voiculescu.
Tot din comunicatul DNA, tehnocratul a punctat:
''În cuprinsul acestei documentaţii s-a prevăzut printre altele:
- valoarea totală estimată stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte, fără să se regăsească în dosarul achiziţiei justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care să rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piaţă, oferte furnizori etc.),
- atribuirea să se facă într-un singur lot, ceea ce a condus la îngrădirea accesului altor firme la procedura de achiziţie, având în vedere numărul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achiziţionate.
De asemenea, la baza întocmirii specificaţiilor tehnice nu au existat documente din care să reiasă o consultare a pieţei, având în vedere că aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică.''
Pentru mai multe detalii despre acest dosar intraţi aici.