"Hai la iarbă Verde de Verdi!" - Cetăţenii, invitaţi la o faptă bună

Amplasat într-un cartier bucureştean sufocat de construcţii, trafic şi poluare, parcul Verdi este în pericol. Aşadar, cetăţenii sunt invitaţi să iasă la o acţiune de igienizare, pentru a readuce problema acestei zone în atenţia autorităţilor.
Răsărit de soare în parc
Răsărit de soare în parc (PrieteniiParculuiIIOR - Facebook)

Sâmbătă, 17 iunie, locuitorii cartierului Floreasca din Capitală (şi, desigur, toţi cetăţenii interesaţi de bunăstarea oraşului) sunt invitaţi la o acţiune de curăţarea a parcului Verdi.

Organizată de grupul de iniţiativă Floreasca Civică, împreună cu Let’s do it, România! şi cu sprijinul CeRe, acţiunea va avea loc în intervalul orar 11-13 şi are drept scop (pe lângă acela de a igieniza spaţiul verde) readucerea în atenţia publică, dar şi pe ordinea de zi a Primăriei Sectorului 2 şi a Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, a pericolului pe care îl poate reprezenta pentru oraş dispariţia parcului Verdi.

"Înfiinţat pe locul fostului hipodrom, Parcul Verdi din Floreasca avea iniţial o suprafaţă de 17hectare. În prezent, suprafaţa a ajuns la doar 5,6 ha şi este în continuare gazda unui habitat natural de excepţie (copaci de peste 80 de ani, diverse specii de păsări, veveriţe şi dihori) o mică pădure în inima Capitalei.

Însă omul este pe cale să-l distrugă: întreaga suprafaţă a parcului a fost parcelată şi retrocedată, iar noii proprietari presează autorităţile prin instanţele de judecată să le fie eliberate autorizaţiile de urbanism sau de îngrădire ceea ce va duce la defrişarea masivă şi apariţia de imobile.

Toate acestea într-un cartier care este deja sufocat de construcţii, de trafic şi de poluare. Sectorul 2 deţine cel mai mic procent de spatiu verde/locuitor - 12,43mp - în anul 2011, în vreme ce normele europene în vigoare prevăd minim 26 mp de spaţiu verde pentru un singur locuitor, transmit organizatorii evenimentului de mâine, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Cetăţenii dornici să ia parte la eveniment sunt aşteptaţi mâine, la ora 11, la intrarea în parc dinspre intersecţia străzilor Garibaldi cu Verdi. Vor fi puse la dispoziţia tuturor voluntarilor participanţi materialele necesare – mănuşi, saci de gunoi, greble etc., anunţă organizatorii.

La eveniment va exista un punct în care cetăţenii vor putea lăsa în scris doleanţele, propunerile sau criticile legate de viaţa în cartierul Floreasca şi Parcul Verdi pentru a fi transmise Primăriei Sectorului 2.

"Vom semna Petiţia Verdi de Verdi prin care cerem instituţiilor publice locale să găsească soluţia pentru a reglementa situaţia juridică a Parcului Verdi, astfel încât acesta să rămână parc aşa cum işi doresc locuitorii cartierului Floreasca.

La acţiune vor fi invitaţi si Primarul Sectorului 2, consilieri şi funcţionari din departamentele conexe ale Primăriei. Vă aşteptăm pe toţi cu mic cu mare, sâmbătă, 27 mai 2017, începând cu orele 11.00 în Parcul Verdi, intrarea dinspre Strada Verdi", mai transmit organizatorii.