S-a lansat Reţeaua Civică Bucureşti, o iniţiativă care reuneşte 13 grupuri civice din Bucureşti

Reţeaua Civică Bucureşti (RCB)
Reţeaua Civică Bucureşti (RCB) (Centrul de Resurse pentru participare publică)

Luni, 11 aprilie, a fost lansată Reţeaua Civică Bucureşti (RCB), o iniţiativă ce reuneşte 13 grupuri civice din Bucureşti. Cele 13 grupuri sunt: Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei, Grupul Iniţiativă Favorit, Grupul de Iniţiativă Floreasca, Grupul de Iniţiativă "Salvaţi Parcul Tineretului", Iubim Sectorul 3, "Luptă pentru strada ta", Grupul de Iniţiativă Civică Tudor Vladimirescu, Iniţiativa Prelungirea Ghencea, Grupul de Iniţiativă "Salvaţi Parcul Drumul Taberei", ÎnCotroceni, Grupul de Iniţiativă "Luptăm pentru Aleea Lunguleţu", Grupul de Iniţiativă Callatis Drumul Taberei şi Grupul Parcul Herăstrău.

Redăm, integral, comunicatul de presă remis Epoch Times cu ocazia acestui eveniment.

Reţeaua Civică Bucureşti – RCB este o iniţiativă civică ce reuneşte 13 grupuri civice[1] din Bucureşti şi s-a lansat oficial ieri, 11 aprilie 2016. RCB îşi propune să cultive participarea cetăţeanului la viaţa oraşului precum şi responsabilizarea politicienilor şi a autorităţii publice, pentru un parteneriat onest şi responsabil între cetăţean - politician ales prin vot - autoritate publică locală.

În ultimii ani, simţul civic şi-a făcut loc, la început timid, în peisajul vieţii sociale româneşti pentru ca apoi să se impună definitiv cu manifestaţiile de stradă de la finalul anului 2015. În acest context, în Bucureşti activează de peste 5 ani, mai multe iniţiative ale cetăţenilor, oameni ce se implică activ în viaţa comunităţii şi luptă pentru salvarea copacilor sau a spaţiilor verzi, pentru amenajarea parcurilor, a pistelor pentru biciclişti sau a trotuarelor, pentru salvarea monumentelor de patrimoniu şi a clădirilor ce adăposteau odată cinematografe sau centre comunitare.

Printre cauzele care au închegat grupurile de iniţiativă civică în lupta pentru cartierul lor se numără: oprirea dezvoltării urbane haotice şi necontrolate care are consecinţe nefaste asupra calităţii vieţii (poluare crescută, trafic tot mai aglomerat, grad de confort urban scăzut), protejarea şi extinderea spaţiilor verzi din oraş, momentan insuficiente, îmbunătăţirea infrastructurii de transport, salvarea monumentelor istorice şi a clădirilor de patrimoniu.

În prezent, Grupurile de iniţiativă civică îşi doresc, fiecare în parte, o viaţă mai bună în cartierele lor şi acţionează pentru ca cetăţenii să fie informaţi, implicaţi şi consultaţi în mod real de către autorităţile publice în luarea şi implementarea deciziilor ce influenţează calitatea vieţii în cartierele bucureştene.

Având în vedere aceste deziderate, grupurile de cetăţeni au obţinut până acum succese notabile, fiind implicate tot mai activ în viata publică şi mobilizând un număr din ce în ce mai mare de cetăţeni. Acum consideră că e momentul să îşi îndrepte atenţia şi spre ceea ce se întâmplă în afara cartierelor lor.

Cetăţenii simt nevoia de a-şi uni forţele, de a-şi face publice ţelurile şi viziunea comună şi de a-şi spori şansele în obţinerea succesului dorit: Bucureşti, un oraş european frumos şi civilizat, armonios dezvoltat şi coerent administrat în spiritul respectului faţă de cetăţeni.

În acest context ia fiinţă Reţeaua Civică Bucureşti - RCB.

Prima acţiune comună a RCB a fost protestul din Prelungirea Ghencea din data de 24 noiembrie 2015, când oameni din toate cartierele bucureştene au legat un lanţ uman în faţa unei clădiri ce nu respecta distanţa de siguranţă impusă de lege, faţă de o butelie GPL. Protestul a avut drept rezultat retragerea de către ISU a avizului favorabil acordat anterior, în prima zi lucrătoare de după protest.

De asemenea la 2 aprilie, circa 500 de cetăţeni din tot Bucureştiul au participat la Marşul Cartierului Floreasca - un marş de protest ce a avut ca scop sensibilizarea autorităţilor publice cu privire la dezvoltarea urbană haotică din cartierul bucureştean Floreasca, la finalul căruia Grupul de Iniţiativă Floreasca a strâns 464 de semnături pentru Petiţia Verde de Verdi şi Petiţia împotriva Prelungirii PUZ Calea Floreasca nr. 159-165.

Cea mai recentă acţiune a RCB a fost participarea în 9 aprilie a.c. la marşul de protest al cetăţenilor din Prelungirea Ghencea, pentru lărgirea străzii şi pentru pasajul peste Şoseaua de Centură.

În data de 28 mai 2016, Reţeaua Civică Bucureşti organizează un Forum de Candidaţi la Primăria Capitalei.

Mulţumim, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, care a contribuit la formarea Reţelei Civice Bucureşti, atât prin organizarea primelor două ediţii ale Târgului de Iniţiative Civice din Capitală, cât şi prin asistenţa gratuită în advocacy şi în dezvoltare organizaţională pe care o acordă permanent sau punctual grupurilor de iniţiativă bucureştene, parte a RCB, dar şi reţelei în ansamblu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne