Cetăţenii se mobilizează pentru Parcul Verdi din Capitală. Primarul sectorului 2 face promisiuni
alte articole
Câteva zeci de persoane s-au mobilizat sâmbătă, cu mic cu mare, şi au ieşit în Parcul Verdi din cartierul Floreasca la o acţiune de igienizare. Practic, cetăţenii şi-au suflecat mânecile, şi-au pus mănuşi şi au strâns gunoaiele ce înţesau una din ultimele oaze de verdeaţă ale cartierului.
În cele două ore cât a durat evenimentul, organizat de grupul de iniţiativă Floreasca Civică, împreună cu Let’s do it, România! şi cu sprijinul CeRe, a fost umplută o întreagă remorcă cu saci de gunoi.
"În primul rând o consider o datorie morală, de a păstra curăţenia şi de a fi un exemplu în acest sens. În al doilea rând, m-am ataşat foarte mult de Parcul Verdi în ultimii ani. Este cu totul neîngrijit de autorităţi, ceea ce înseamnă pe de-o parte că se acumulează mizerie în el, dar pe de alta şi că natura este mult mai sălbatică. Mă deranjează, bineînţeles, când mă duc acolo căutând verde să dau de gunoaie" a declarat, pentru Epoch Times, Teo Anton, unul dintre cetăţenii ce au luat parte la curăţenia de sâmbătă.
"Avem atât de puţine oaze de verdeaţă în Bucureştiul asta aglomerat şi prăfuit încât parcul ăsta, aşa lăsat de izbelişte cum e acum, îl consider o miză în luptă cu păstrarea naturii în mediul urban. Pe de altă parte e sălbatic, are o frumuseţe aparte şi dacă eu ma duc acolo când sunt gunoaie, cu atât mai mult o să vreau să mă duc în parc acum când am muncit şi eu să-l facem mai frumos. Îmi creştea inima când vedeam remorca plină cu sacii de gunoi adunaţi azi din parc", precizează, la rândul său, o Marina Codreanu, o altă persoană care a pus mâna la curăţenia din parc.
De asemenea, cu ocazia evenimentului, cetăţenii au putut semna o petiţie prin care cer instituţiilor publice locale să găsească soluţia pentru a reglementa situaţia juridică a Parcului Verdi, astfel încât pe el să nu se ridice blocuri sau sedii de birouri, ci să rămână parc aşa cum îşi doresc locuitorii cartierului Floreasca.
Referitor la petiţia pentru salvarea parcului Verdi, reamintim că acesta a fost înfiinţat pe locul unui fost hipodrom şi avea iniţial o suprafaţă de 17 hectare. De-a lungul anilor această suprafaţa s-a tot redus, ajungând la doar 5,6 ha şi este în continuare gazda unui habitat natural de excepţie (copaci de peste 80 de ani, diverse specii de păsări, veveriţe şi dihori). Acum şi aceşti 5,6 ha sunt în pericol: întreaga suprafaţă a parcului a fost parcelată şi retrocedată, iar noii proprietari presează autorităţile prin instanţele de judecată să le fie eliberate autorizaţiile de urbanism sau de îngrădire ceea ce va duce la defrişarea masivă şi apariţia de imobile.
Nu în ultimul rând, participanţii la acţiunea de igienizare a parcului Verdi au notat pe un flip-chart doleanţele, propunerile sau criticile legate de viaţa în cartierul Floreasca şi Parcul Verdi, pentru ca acesta să fi transmise Primăriei Sectorului 2.
"Îmi doresc mai puţini bani investiţi în "cosmetizări", cum ar fi straturi de flori şi echipamente de joacă scumpe prin parcuri, şi mai multă verticalitate în faţa celor care umblă cu şpaga după autorizaţii de construcţie în locurile cele mai nepotrivite" a declarat Teo Anton, întrebat fiind ce aşteptări are de la autorităţi.
"Stiu că parcul a fost retrocedat şi-mi doresc cu deznădejde - poate cuvântul pare deplasat, dar aşa e când speranţele sunt atât de puţine - ca primăria să se implice într-o acţiune de a reintroduce parcul în domeniul public. Precedent este, parcul Bordei a fost în aceeaşi situaţie şi s-a putut rezolva! Poate totuşi... speranţa nu moare niciodată!!" a adăugat, la rândul său, Marina Codreanu.
Îmi doresc mai puţini bani investiţi în "cosmetizări", cum ar fi straturi de flori şi echipamente de joacă scumpe prin parcuri, şi mai multă verticalitate în faţa celor care umblă cu şpagă după autorizaţii de construcţie în locurile cele mai nepotrivite.
Şi dacă tot e vorba de autorităţi, la eveniment şi-a făcut apariţia primarul sectorului 2, Mihai Mugur Toader, pe care unii cetăţeni şi-ar fi dorit sa îl vadă nu doar stând acolo impozant, în costum, ci îmbrăcat în haine lejere, cu mânuşi, şi strângând gunoaiele din parc alături de ei. De asemenea, la eveniment au luat parte doi consilieri, unul de la PMP şi unul de la USR. PNL-ul a declinat invitaţia, motivând că are Congres.
Deşi politicienii nu au pus mâna să strângă gunoaie este în schimb de remarcat faptul că Administrţia Domeniului Public a avut o reacţie frumoasă la iniţiativa cetăţenilor şi le-a trimis o remorcă pentru a prelua mizeria ridicată din parc:
"Niciunul din personajele politice nu a pus mâna la treabă cu excepţia domnului de la ADP. Sincer nici nu ştiu cum ne-a trimis ADP-ul remorca, noi ne întrebam ce vom face cu gunoaiele, dar a venit un domn de la ADP, nu ştiu cum îl cheamă, a pus mâna pe telefon şi a chemat o remorcă din alt parc...", a precizat Gabriela Anghel, unul dintre organizatorii evenimentului.
Primarul promite
Potrivit organizatorilor, primarul a stat două ore în mijlocul oamenilor, a semnat şi el petiţia pentru salvarea parcului şi a promis că va lua măsuri.
"Primarul i-a ascultat pe fiecare în parte dar, ştiţi cum e, sunt născuţi să facă bai de mulţime... Ştim că politicienii ne mint frumos dar deschiderea asta de a sta de vorbă cu oamenii ne-a bucurat, iar oamenilor le-a făcut bine că omul ăsta a coborât din biroul lui printre ei.
Primarul ne-a promis că se rezolva cu parcul în sensul că se fac eforturi pentru ca întreaga suprafaţă a parcului să redevină proprietate a statului. Acum parcul mai are cam 5,5 ha. Din aceştia, 5.500 mp sunt în administrarea primăriei, deci nu sunt probleme de natură juridică, 11.000 mp sunt ai unui proprietar care are datorii faţă de Primărie, de administraţia publică şi primarul a spus că a dispus evaluarea proprietăţii ca să o scoată la licitaţie şi să facă compensare între proprietate şi datoria respectivului, astfel încât să mai treacă la primărie încă 11.000 mp şi pentru restul s-a vorbit cu Gabriela Firea, că mai sunt şi parcuri: „vă daţi seama că nu sunteţi dvs singurii, încercăm să găsim soluţii!”, dar nu ne-a spus în ce fel.
Noi i-am spus: „aveţi o lege din 2011 care vă permite să faceţi schimb de terenuri - sunt 27 de proprietari actualmente în parc, de ce nu faceţi un schimb de terenuri, cred că şi oamenii ăia s-ar bucura să beneficieze de proprietatea lor... până nu le contestă cineva actele de proprietate ei sunt buni proprietari şi trebuie să beneficieze”. Au zis că lipsesc normele de aplicare a acestei legi...
Noi, de fapt, prin acest eveniment am vrut să readucem problema parcului pe agenda publică, poate autorităţile sar cu o propunere, să facem un grup de lucru, ceva, să elaborăm o dată normele de lucru!", a explicat Gabriela Anghel.