Lecţia "Colectiv" neînvăţată. Ministrul Sănătăţii reia laitmotivul grelei moşteniri

Sistemul de sănătate este depăşit în ceea ce priveşte capacitatea de a prelua pacienţii arşi, a admis marţi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, dând vina pentru situaţie pe tehnocraţi.
Florian Bodog
Florian Bodog (Florin Chirilă/Epoch Times România)

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a recunoscut, marţi, la Bistriţa, răspunzând unei întrebări a presei, că sistemul medical este depăşit de situaţie în cazul pacienţilor care suferă arsuri pe o suprafaţă mai mare de 20% din suprafaţa corporală.

“Suntem depăşiţi în ceea ce priveşte capacitatea de a prelua pacienţii arşi în foarte multe centre şi în spitalele judeţene capacitatea este foarte redusă. Centrul de la Iaşi este funcţional, doar că nu au aparatură modernă. Este şi o problemă de management local. Ei ar putea să utilizeze aparatura deja existentă, dar cum se obişnuieşte, ei încearcă să-mi forţeze mâna. Eu mă grăbesc cât pot de repede cu dotările, comisiile lucrează şi se vor achiziţiona prin Banca Mondială toate echipamente pentru centrul de la Iaşi de arşi. La Timişoara există două sau trei boxe de arşi care nu sunt dotate, dar am obţinut dotarea acelor boxe cu bani de la Banca Mondială. Cu toate că deranjez pe foarte multă lume când spun – am avut un guvern care a venit pe arşi şi care nu a făcut nimic pentru arşi. Nu este o declaraţie politică, se poate verifica”, a declarat Bodog, răspunzând la o întrebare pusă de Mediafax.

Referitor la situaţia pacientului de 71 de ani rănit vineri într-o explozie puternică la Botoşani, pe care mai multe spitale de arşi au refuzat să-l interneze pe motiv că nu sunt locuri, ministrul Sănătăţii a declarat că acesta a fost transferat la Iaşi sâmbătă, pentru ca marţi să fie dus în secţia de arşi de la Spitalul ”Baltazar” din Bucureşti.

“În ceea ce priveşte centrele de arşi, vom face centre noi la spitalul Grigore Alexandrescu, spitalul Baltazar în Bucureşti, la Timişoara, la Târgu Mureş şi vom face dotarea completă a centrului de la Iaşi care este deja construit”, a afirmat Bodog.

Reamintim că aceasta nu este prima oară când Bodog arată cu degetul spre tehnocraţi, reproşându-le că nu au făcut nimic pentru arşi. Potrivit fostului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, astfel de afirmaţii sunt "indecente" "faţă de cei care au murit în spitale din cauza infecţiilor nosocomiale, indecente faţă de cei care nu au putut fi trataţi aici, indecente faţă de acel om pe plaga căruia au fost filmaţi viermi."

În plus, tehnocratul a reamintit şi câteva dintre măsurile la care a lucrat împreună cu colegii săi în cele şase luni petrecute la Ministerul Sănătăţii înainte de alegerile din decembrie 2016, "cam tot atât cât a petrecut şi domnul Bodog acolo":

"Infrastructură

1. Secţia de arşi de la Spitalul Floreasca (da, cea cu barocamera şi cu echipament de milioane de euro care nu au fost montate timp de 3 ani deşi secţia a fost multiinaugurată de PSD!) a devenit funcţională şi a fost extinsă prin înfiinţarea unui salon de tip post-critic care cuprinde 6 paturi şi 7 paturi de spitalizare continuă;

2. Secţia de ATI din cadrul Spitalului de Arşi a fost închisă şi renovată din temelii; A durat jumătate de an şi ne bucurăm că domnul Bodog a avut ce să deschidă în martie şi pacienţii pot beneficia de condiţii decente;

3. S-a încheiat construcţia unităţii pentru arşi grav (3 paturi) Casa Austria - Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara; se pregăteşte etapa de dotare cu echipamente şi angajarea de personal. Trebuia să fie deja funcţională în primăvara acestui an.

Reguli

1. Pentru prima dată au fost definite prin Ordin de Ministru serviciile medicale şi de îngrijire pentru pacienţii cu arsuri, care defineşte structura centrelor, unităţilor funcţionale şi compartimentelor pentru arşi, a modului de funcţionare şi structura personalului;

2. Reglementări stricte pentru produsele biocide (fiecare produs trebuie testat în laboratoare acreditate, atât la intrarea pe piaţă cât şi la intervale regulate după aceasta) cu ajutorul unui expert al Comisiei Europene şi al ECDC**;

3. Reglementări clare (4 ordine de ministru) pentru raportarea (pentru că ne amintim... înainte de Colectiv eram oficial ţara cu cele mai puţine infecţii nosocomiale din Europa!) şi controlul infecţiilor nosocomiale!

4. Regulamentul de organizare a serviciilor de paliaţie e depus în forma finală.

Personal

1. Am crescut semnificativ veniturile personalului medical (nu numai medici, ci şi asistente, infirmiere): spor salarial de 100% în secţiile/compartimentele de pacienţi cu arsuri;

Finanţare

1. Am creat un program de finanţare suplimentară a tratamentelor precum şi criterii clare de alocare a fondurilor.

"Un Guvern care a venit pe arşi nu a făcut nimic pentru arşi, spune domnul Bodog. "Nimicul" ăsta despre care vorbeşte domnul ministru Bodog a salvat mai multe vieţi decât toate măsurile lor populiste de împărţit caşcavalul, conform măreţului program de guvernare.

P.S.: Uitasem că domnul ministru Bodog intenţiona chiar să scadă sporul personalului care lucrează în secţiile de arşi", a subliniat Vlad Voiculescu.