7 milioane de euro pentru mai puţin spaţiu verde în Bucureşti. Parcul Verdi, la vânzare
alte articole
Circa 12.000 mp din parcul Verdi, aflat în cartierul Floreasca sunt scoşi la vânzare pe OLX pentru suma de 7 milioane de euro, informează Hotnews.ro.
Deşi în mod normal, potrivit legii 70/2013 de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2007 destinaţia spaţiilor verzi indiferent de regimul lor juridic nu poate fi schimbată, în anunţul său de pe pe OLX, proprietarul terenului le explică potenţialilor cumpărători că terenul pe care-l vinde cu 600 euro/mp este încadrat în zona funcţională V1a ar intra sub incidenţa Legii nr. 135/2014, cu alte cuvinte, că se poate construi pe el.
Practic, proprietarul le explică celor interesaţi că potrivit ultimelor modificări la Legea 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, "Terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curţi-construcţii, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spaţii verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislaţiei în domeniu
Pe de altă parte - lucru care nu este menţionat în anunţul de pe OLX - Legea 70/2013 de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2007 - spune că "Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor aliniatului 1 sunt lovite de nulitate absolută".
Articolul hotnews poate fi citit aici
Parcul Verdi, iniţial de 17 ha, acum în suprafaţă de doar 5,6 ha (restul fiind construit), este situat pe suprafaţa fostului manej G.M. Negroponte, şi, împreună cu lacurile Floreasca şi Tei, formează un splendid habitat cu copaci de peste 80 de ani, specii de pasări, veveriţe etc. şi loc de joacă pentru copii. Acest loc îndrăgit de cetăţenii cartierului a devenit însă proprietate particulară fiind retrocedat în baza unor dispoziţii de primar general, a unor sentinţe civile ale Judecătoriei sectorului 2 sau a Legii 10/2001. Oamenii acuză însă că cei ce au fost împroprietăriţi în parc nici măcar nu aveau pământ acolo, ci prin alte localităţi limitrofe Capitalei, parcelele fiindu-le date la schimb, nu se ştie în baza căror criterii.
Revoltaţi de ideea că spaţiul verde s-ar putea transforma în betoane şi clădiri, cetăţenii au cerut, în repetate rânduri, ca suprafaţa de teren de aproximativ 5,6 ha cât a mai rămas din parc să revină în domeniu public şi să fie conservată ca gradină publică.
În acest sens, cetăţenii au cerut Primarului General al Capitalei să propună Parlamentului declararea Parcului Verdi de utilitate publică şi apoi ministerul Mediului să dispună exproprierea suprafeţei parcului. Niciuna din cele două instituţii nu a avut până acum vreo reacţie la cererile cetăţenilor.