Un nou val de ploi torenţiale se abate peste sudul Braziliei, care încerca să îşi revină după inundaţiile recente

Ploile torenţiale au lovit din nou joi părţi din cel mai sudic stat brazilian, inundând zone care până atunci nu fuseseră afectate în capitala Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 23 mai 2024 (Getty Images)
Redacţia
24.05.2024

Ploile torenţiale au lovit din nou joi zone din cel mai sudic stat brazilian, anulând acţiunile de curăţare făcute câteva zile şi inundând zone care până atunci nu fuseseră afectate în capitala Rio Grande do Sul, Porto Alegre, transmite Reuters.

Inundaţiile record din ultima lună au provocat moartea a 163 de persoane şi strămutarea altor aproximativ 600.000, iar alte 64 de persoane sunt încă date dispărute.

În ultimele zile, ploile se mai domoliseră ajungând la stadiul de burniţă, magazinele începuseră, să se deschidă iar locuitorii lucrau la reconstrucţia zonelor inundate.

Dar joi dimineaţă cerul s-a deschis din nou, au venit ploi abundente care au inundat zonele din Porto Alegre.

O grădiniţă din cartierul Menino Deus, care se redeschisese miercuri după o săptămână de curăţenie, a fost nevoită să trimită copiii din nou acasa deoarece ploile se precipitau.

"Totul s-a întâmplat foarte repede, (inundaţiile au avut loc) mult mai repede decât data trecută", a declarat directoarea centrului de îngrijire a copiilor, care nu şi-a dat numele.

Într-un interval de 12 ore, unele zone din Porto Alegre au primit mai multe ploi decât în mod obişnuit într-o lună întreagă, potrivit datelor institutului naţional de meteorologie.

Inundaţiile de joi au atins şi zone din Porto Alegre, cum ar fi cele din sud, care până atunci nu fuseseră afectate.

Gimena Samuel a fost nevoită să cheme salvarea pentru părinţii săi în vârstă în cartierul Cavalhada, unde străzile erau inundate şi maşinile nu puteau trece.

"Sunt mulţi oameni în vârstă aici care nu pot ieşi singuri", a menţionat ea.

La începutul acestei săptămâni, oraşul Porto Alegre le-a cerut locuitorilor să îşi lase gunoiul pe trotuar pentru a fi aruncat, dar noile ploi au dus gunoiul pe stradă, înfundând canalizările şi agravând inundaţiile.

Primarul din Porto Alegre, Sebastiao Melo, a declarat reporterilor că oraşul nu a fost surprins de ploaia torenţială, dar că aceasta a fost "excesiv de puternică".

Însă locuitorii s-au plâns că nu au fost avertizaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor