Ce plan ar avea Trump pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, dacă va fi reales preşedinte [Reuters]

Fostul preşedinte Donald Trump la New York, la 25 martie 2024. (Charly Triballeau/AFP via Getty Images)
Redacţia
25.06.2024

Doi consilieri cheie ai lui Donald Trump i-au prezentat acestuia un plan pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina - dacă va câştiga alegerile prezidenţiale - care presupune să transmită Ucrainei că va primi mai multe arme americane doar dacă va intra în negocieri de pace, potrivit Reuters.

În acelaşi timp, Statele Unite ar avertiza Moscova că orice refuz de a negocia ar avea ca rezultat creşterea sprijinului SUA pentru Ucraina, a declarat într-un interviu general-locotenentul în retragere Keith Kellogg, unul dintre consilierii lui Trump pentru securitate naţională.

Conform planului elaborat de Kellogg şi Fred Fleitz, care au fost amândoi şefi de cabinet în cadrul Consiliului Naţional de Securitate al lui Trump în timpul preşedinţiei sale 2017-2021, ar urma să existe o încetare a focului având la bază liniile de acţiune predominante în timpul negocierilor de pace.

Ei au prezentat strategia lor lui Trump, iar fostul preşedinte a răspuns favorabil, a declarat Fleitz.

"Nu susţin că a fost de acord cu ea sau că a fost de acord cu fiecare cuvânt din ea, dar am fost încântaţi să primim feedback-ul pe care l-am primit", a spus el.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, a declarat că numai declaraţiile făcute de Trump sau de membrii autorizaţi ai campaniei sale ar trebui să fie considerate oficiale.

Strategia prezentată de Kellogg şi Fleitz este cel mai detaliat plan elaborat până acum de asociaţii lui Trump, care a declarat că ar putea rezolva rapid războiul din Ucraina dacă îl va învinge pe preşedintele Joe Biden în alegerile din 5 noiembrie, deşi nu a discutat detalii.

Propunerea ar marca o schimbare majoră a poziţiei SUA în ceea ce priveşte războiul şi s-ar confrunta cu opoziţia aliaţilor europeni şi a Partidului Republican al lui Trump.

Kremlinul a declarat că orice plan de pace propus de o posibilă viitoare administraţie Trump ar trebui să reflecte realitatea de pe teren, dar că preşedintele rus Vladimir Putin rămâne deschis la discuţii.

"Valoarea oricărui plan constă în nuanţe şi în luarea în considerare a stării reale a lucrurilor pe teren", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru Reuters.

"Preşedintele Putin a spus în repetate rânduri că Rusia a fost şi rămâne deschisă negocierilor, luând în considerare starea reală a lucrurilor pe teren. Noi rămânem deschişi negocierilor", a spus el.

Ministerul de Externe al Ucrainei nu a răspuns la solicitările de a comenta planul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor