Şoigu şi Gherasimov, pe lista neagră a Curţii Penale Internaţionale. CPI emite mandate de arestare pe numele lor

Fostul ministru rus al apărării Serghei Şoigu (st) şi generalul Valeri Gherasimov - şeful Statului Major General
Redacţia
25.06.2024

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele fostului ministru rus al Apărării Serghei Şoigu şi al generalului Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General, pentru presupuse crime internaţionale, crime de război şi crime împotriva umanităţii, transmite CNN.

Potrivit sursei citate, CPI a declarat marţi că cei doi ar fi responsabili pentru două crime de război: direcţionarea atacurilor către obiective civile şi provocarea de vătămări accidentale excesive civililor sau de daune unor obiective civile.

Cei doi ofiteri superiori sunt acuzaţi şi de comiterea de crime împotriva umanităţii.

CPI a transmis că presupusele crime se referă la "un număr mare de lovituri împotriva a numeroase centrale şi substaţii electrice" care au fost efectuate de Rusia în Ucraina între octombrie 2022 şi cel puţin martie 2023.

Reamintim că anul trecut, în luna martie, CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin şi al comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lviva-Belova, cei doi fiind acuzaţi că au deportat copii ucraineni în Rusia de la lansarea invaziei în Ucraina.

Rusia nu este membră a CPI, şi de atunci a insistat că mandatul de arestare pe numele lui Putin nu este valabil. Ba mai mult, drept răspuns, a emis mandate de arestare pe numele unor judecători şi procurori ai Curţii Penale Internaţionale.

Între timp, experţi independenţi în domeniul drepturilor omului susţinuţi de ONU au declarat că au descoperit în continuare dovezi ale crimelor de război comise de forţele ruse în războiul împotriva Ucrainei.

Printre presupusele crime de război se numără tortura - unele dintre ele cu o asemenea "brutalitate" încât au dus la moarte - şi violenţe sexuale împotriva femeilor cu vârste de până la 83 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor