Politician local reţinut după ce 19 persoane au murit în urma atacurilor teroriste din Daghestan

Agenţi ai Serviciului Federal rus de Securitate (FSB). (Captură Foto)
Redacţia
25.06.2024

Daghestanul va respecta trei zile de doliu după ce atacuri teroriste coordonate duminică seara au ucis cel puţin 15 poliţişti şi alţi patru civili, a anunţat luni şeful republicii din Caucazul de Nord, Serghei Melikov, într-un mesaj video.

Poliţia a "eliminat" şase dintre atacatorii care au deschis focul asupra unei sinagogi şi a unei biserici ortodoxe din oraşul Derbent şi asupra unui post de poliţie din capitala republicii, Mahacikala, acţiune care a durat până luni dimineaţă, a declarat Melikov.

Cel puţin 15 ofiţeri de poliţie au fost ucişi de atacatori în timp ce "apărau pacea şi liniştea Daghestanului cu armele în mână", adăugând că patru civili au fost de asemenea ucişi în schimbul de focuri, a declarat Melikov.

Comitetul naţional antiterorism al Rusiei a declarat că o operaţiune antiteroristă lansată duminică în republică ar fi fost încheiată luni dimineaţă, după ce "ameninţările la adresa vieţii şi sănătăţii cetăţenilor" au fost rezolvate, informează agenţia de presă de stat RIA Novosti.

Poliţia l-a reţinut duminică seara pe politicianul local Magomed Omarov, şeful districtului Sergokalinski, situat între Mahacikala şi Derbent, pe fondul unor informaţii potrivit cărora doi dintre fiii şi unul dintre nepoţii săi s-ar fi aflat printre atacatori.

Filiala din Daghestan a partidului de guvernământ rus Rusia Unită a anunţat ulterior că l-a suspendat pe Omarov pentru "acţiuni de discreditare" a partidului.

Vladimir Putin nu a comentat încă atacul.

Melikov a declarat că autorităţile ştiu cine se află "în spatele organizării acestor atacuri teroriste şi ce scop sperau să atingă organizatorii". Deşi nu a detaliat cine ar putea fi responsabil, el a declarat că poliţia va continua să urmărească participanţii la "celulele teroriste" legate de atac, despre care a spus că au fost cel puţin parţial organizate "din străinătate".

O sursă din cadrul serviciilor de securitate ale Rusiei, citată de TASS, a declarat că atacatorii fac parte dintr-o "organizaţie teroristă internaţională" şi că o anchetă va identifica "manipulatorii şi organizatorii" acestora.

Deputatul Dumei de Stat a Rusiei pentru Daghestan, Abdulkhakim Gadjiev, a declarat că nu are "nicio îndoială" că atacatorii au fost "conectaţi la Ucraina şi la agenţiile de informaţii ale NATO" şi că atacurile au fost o încercare de a "destabiliza situaţia din ţara noastră din interior" pe fondul "succeselor Rusiei în operaţiunea militară specială".

Dmitri Rogozin, guvernatorul instalat de Rusia în regiunea ocupată Zaporojie din estul Ucrainei, l-a contrazis pe Gadjiev, afirmând că Rusia ar întâmpina "probleme majore" dacă ar atribui fiecare atac terorist "planurilor Ucrainei şi NATO".

Biroul lui Melikov a ordonat ca drapelele din Daghestan să fie arborate la jumătate de catarg începând de luni şi că toate evenimentele şi programele de divertisment să fie anulate pentru a marca trei zile de doliu, adăugând că va fi oferit sprijin financiar familiilor victimelor.

Rapoartele despre atacuri au început să apară duminică seara, în ziua sărbătorii ortodoxe ruse de Rusalii, cu imagini difuzate pe Telegram care arată bărbaţi înarmaţi schimbând focuri cu poliţia la un post de control din Mahacikala.

În acelaşi timp, atacatorii din Derbent, un oraş cunoscut pentru diversitatea sa etnică şi care găzduieşte o comunitate evreiască mică, dar veche, au deschis focul asupra Bisericii Intercesiunii Sfintei Fecioare şi a Sinagogii Kele-Numaz, atacând ambele clădiri cu puşti de asalt înainte de a le da foc. Când a început atacul, preoţii şi credincioşii s-au baricadat în biserică şi au fost escortaţi din clădire de poliţie mai târziu, duminică seara.

Printre civilii ucişi se afla un preot ortodox care slujea în Biserica Intercesiunii Sfintei Fecioare din Derbent de peste 40 de ani, a declarat Melikov, în timp ce canalele de ştiri Telegram au raportat că unul dintre atacatorii ucişi a fost un luptător local de arte marţiale mixte pe nume Gadjimurad Kagîrov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor