Bancherii care l-au ajutat pe prietenul lui Putin să transfere bani prin conturi bancare elveţiene au pierdut apelul

Serghei Roldugin (st) şi Vladimir Putin (Captură YouTube)
Redacţia
25.06.2024

Un tribunal din Zurich a menţinut marţi sentinţa pronunţată împotriva a patru bancheri condamnaţi anul trecut pentru că nu au acţionat cu diligenţa necesară în tranzacţiile financiare, după ce au ajutat un prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin să transfere milioane de franci prin conturi bancare elveţiene.

Cei patru foşti angajaţi ai unităţii elveţiene a băncii ruse Gazprombank - trei ruşi şi un cetăţean elveţian - ceruseră Înaltei Curţi din Zurich să anuleze o condamnare pronunţată anul trecut de o instanţă inferioară.

Aceştia l-au ajutat pe Serghei Roldugin, un violoncelist concertist care a fost supranumit "portofelul lui Putin" de către guvernul elveţian şi care este naşul fiicei mai mari a lui Putin, să depună milioane de franci în conturi elveţiene între 2014 şi 2016.

Bancherii, care nu pot fi identificaţi din cauza restricţiilor de raportare din Elveţia, au fost găsiţi vinovaţi de Tribunalul districtual din Zurich în martie 2023 şi au primit amenzi în valoare totală de peste 450.000 de franci elveţieni (circa 470.000 EUR).

Acuzarea a susţinut că bărbaţii nu au făcut suficient pentru a determina identitatea proprietarului real al fondurilor şi că nu era plauzibil ca Roldugin să fie proprietarul real.

Legislaţia elveţiană impunea clarificări cu privire la modul în care conturile lui Roldugin primeau dividende de 5 până la 7 milioane de franci elveţieni pe an şi la modul în care acesta a dobândit o participaţie de 20% într-o companie media cu o valoare de peste 100 de milioane de franci.

"Au existat numeroase verificări care ar fi putut fi întreprinse", a declarat judecătorul senior Beat Gut în faţa instanţei, adăugând că Roldugin a fost folosit ca "om de paie" - sau ca acoperire - pentru a ascunde adevăraţii proprietari ai banilor.

"Acceptarea pasivă a afirmaţiei că Roldugin şi-a obţinut salariile şi împrumuturile nu este plauzibilă. În special afirmaţia că a fost dobândit prin intermediul împrumuturilor a indicat o anumită finanţare de tip strawman ["om de paie" - n.r.]", a declarat Gut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor