Werner Hoyer, fostul şef al Băncii Europene de Investiţii, anchetat pentru corupţie de Parchetul European

Werner Hoyer, fostul şef al Băncii Europene de Investiţii (BEI) (Florin Chirila/Epoch Times Romania)
Redacţia
25.06.2024

Fostul preşedinte al Băncii Europene de Investiţii Werner Hoyer este anchetat pentru corupţie şi abuz de influenţă, precum şi pentru deturnare de fonduri UE, relatează Reuters.

Hoyer, în vârstă de 72 de ani, afirmă că acuzaţiile care i se aduc sunt "absurde".

Parchetul European, care instrumentează cazurile de utilizare abuzivă a fondurilor UE, a anunţat luni ancheta, precizând că instituţia de creditare a UE a acceptat cererea sa de ridicare a imunităţii pentru doi dintre foştii săi angajaţi şi mandatul de percheziţie a birourilor sale.

Hoyer, care a condus banca între 2012 şi 2023, nu a fost numit de către procuratură, dar a făcut o declaraţie prin intermediul avocaţilor săi că este unul dintre subiecţii anchetei.

"Acuzaţiile împotriva mea sunt de-a dreptul absurde şi nefondate", a declarat Hoyer, adăugând că a cooperat pe deplin cu ancheta şi a cerut BEI să facă acelaşi lucru.

El a declarat că a fost vorba de o anchetă privind compensaţiile băneşti plătite unui alt angajat al BEI, pe care le-a semnat în calitate de preşedinte, în urma "unei recomandări din partea departamentului responsabil şi a Secretarului General al BEI".

"Vom coopera pe deplin cu Parchetul European în această chestiune, după cum este necesar", a declarat un purtător de cuvânt al BEI, adăugând că nu poate comenta investigaţiile externe în curs. BEI are un bilanţ de peste 500 de miliarde de euro şi împrumută aproximativ 80 de miliarde de euro pe an, fiind cel mai mare creditor multilateral pentru dezvoltare din lume.

În cei peste zece ani petrecuţi la banca cu sediul în Luxemburg, Hoyer, fost ministru adjunct german al afacerilor externe, a condus o schimbare majoră în direcţia energiei regenerabile şi a altor împrumuturi benefice din punct de vedere social. Biroul procurorului a declarat că suspiciunile care au declanşat ancheta i-au fost iniţial raportate de Oficiul European de Luptă Antifraudă.

Acesta a adăugat că nu vor fi făcute publice alte detalii pentru moment, pentru a nu periclita rezultatul anchetei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor