Interceptări. Sabotori ruşi, în spatele atacului incendiar asupra unei fabrici germane [The Wall Street Journal]

Clădire parţial distrusă într-un incendiu în incinta fabricii Diehl Metal din Berlin-Lichterfelde. (Getty Images)
Redacţia
25.06.2024

În luna mai, la periferia Berlinului, focul cuprindea o fabrică întinsă deţinută de o companie care produce sisteme de apărare antiaeriană, un fum gros şi întunecat răspândindu-se în cartierul cu vile de lux şi reşedinţe diplomatice din vecinătate, rezidenţii fiind sfătuiţi să se adăpostească în case.

Potrivit unui material al The Wall Street Journal, în urma incendiului, anchetatorii germani au declarat iniţial că a fost cel mai probabil vorba despre un accident.

Dar oficialii occidentali din domeniul securităţii afirmă acum că incendiul a fost provocat de sabotori ruşi care încercau să întrerupă transporturile de arme şi muniţii esenţiale către Ucraina.

Ţările europene, încercând să evite o escaladare, au fost prudente în a da vina în mod public pe Moscova, însă oficialii din domeniul securităţii declară că Rusia pare să intensifice atacurile asupra siturilor civile şi militare şi asupra unor persoane din Europa care au legătură cu eforturile de a ajuta Ucraina să respingă trupele ruse invadatoare.

Fabrica germană aparţine Diehl Metal Applications, parte a grupului Diehl, un antreprenor din domeniul apărării. Aceasta produce şi prelucrează piese metalice pentru diverse aplicaţii. De atunci, fabrica şi-a reluat activitatea.

Compania a declarat vineri că, potrivit unui raport al asiguratorilor săi, incendiul ar fi fost provocat de o problemă tehnică. Un reprezentant al companiei a afirmat că problema tehnică ar fi putut fi cauzată "teoretic" de sabotaj.

Poliţia germană investighează acum incidentul. Un reprezentant al serviciului de securitate internă a declarat că nu poate fi exclusă nicio cauză posibilă, inclusiv sabotajul.

Incendiul de la fabrica Diehl a început probabil într-o zonă la care aveau acces doar câteva persoane, potrivit unui oficial familiarizat cu ancheta, iar toate înregistrările CCTV au fost pierdute în incendiu. O serie de incidente recente care au fost considerate accidente ar trebui reevaluate în lumina evenimentelor recente, a declarat oficialul.

În cazul lui Diehl, interceptările comunicaţiilor electronice care au furnizat dovezi ale implicării Rusiei nu au fost admisibile în instanţele germane, împiedicând autorităţile să atribuie în mod clar atacul şi să iniţieze urmărirea penală, au declarat doi oficiali germani.

Interceptările, care au fost transmise guvernului german de o agenţie de informaţii a unui aliat al NATO, au fost raportate pentru prima dată de ziarul Bild din Germania.

De la începutul invaziei ruse pe scară largă împotriva Ucrainei, în februarie 2022, au avut loc zeci de incidente în Europa, multe dintre acestea putând fi opera serviciilor de informaţii ale Rusiei cu scopul de a reduce producţia de arme, de a exercita presiuni asupra politicienilor şi de a semăna panică, potrivit oficialiilor din domeniul securităţii.

Vizând infrastructura civilă, cum ar fi parcurile eoliene şi conductele, urmăreşte, de asemenea, să intimideze investitorii în contextul în care economiile europene se confruntă cu dificultăţi, menţionează oficialii.

Potrivit procurorilor, anchetatorilor şi oficialilor guvernamentali, cablurile de date şi conductele din regiunile arctice şi ale Mării Baltice au fost tăiate de nave civile care au legături cu Rusia.

Se crede că atacul incendiar asupra fabricii din Germania a fost opera unor profesionişti experimentaţi, au declarat oficialii din domeniul securităţii. Dar, au spus ei, Rusia foloseşte adesea civili, predominant infractori, recrutaţi pe reţelele social-media şi plătiţi în criptomonede.

Şefii spionajului rusesc au apelat la Telegram, o populară aplicaţie social-media, pentru recrutare. Unele persoane ar putea nici să nu ştie că lucrează pentru Rusia. Moscova a căutat din ce în ce mai mult să atragă migranţi ucraineni vorbitori de limbă rusă în Europa, afirmă oficialii serviciilor de informaţii şi de aplicare a legii.

"Acest lucru este ca economia gig [cu contractori independenţi - n.n.] pentru sabotaj şi terorism - autorii sunt recrutaţi ca şoferii Uber, dar efectul este adesea acelaşi ca în cazul utilizării profesioniştilor", a declarat un oficial occidental de rang înalt din domeniul securităţii.

La începutul acestei luni, un bărbat a fost acuzat de tentativă de act terorist în numele Rusiei în Republica Cehă, un alt aliat NATO, pentru că ar fi încercat să incendieze autobuze publice.

"Face parte dintr-un război hibrid dus de Rusia împotriva noastră, contra căruia trebuie să ne apărăm şi pe care trebuie să îl oprim. Rusia încearcă în mod repetat să semene tulburări şi să submineze încrederea cetăţenilor noştri în stat", a declarat premierul ceh Petr Fiala cu privire la acest caz.

Printre atacurile suspectate care au fost planificate sau care au avut loc în ultimii doi ani se numără sabotarea infrastructurii critice din Marea Baltică şi Arctica; un incendiu provocat în Marea Britanie, care a declanşat expulzarea ataşatului militar rus din ţară; şi tăierea simultană a două cabluri de date care a paralizat câteva ore o parte a sistemului feroviar german.

Doi cetăţeni cu dublă cetăţenie, germană şi rusă, au fost arestaţi în Germania, fiind suspectaţi de planificarea unor atacuri asupra bazelor militare americane şi a altor ţinte, cu puţin timp înainte de descoperirea unor depozite de explozibili îngropate de-a lungul unei conducte speciale terestre care alimentează bazele forţelor aeriene din Germania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor