Un mort şi 35 de răniţi într-un presupus atac terorist cu camion-capcană, lângă sediul Mossad din Tel Aviv

Cel puţin 37 de răniţi şi un mort deja confirmat în urma unui presupus atac terorist comis de un şofer de camion palestinian, 27 octombrie 2024 (Screenshot - X)
Redacţia
28.10.2024

O zonă situată la nord de Tel Aviv a fost scena unui incident petrecut duminică dimineaţa, numit de presa israeliană un „atac terorist cu camion-capcană” într-o staţie de autobuz, care s-a soldat cu un mort şi cel puţin 32 de răniţi. Rapoartele ulterioare au indicat că 35 de persoane au fost rănite, dintre care cinci în stare gravă.

Autorul şi singurul decedat a fost identificat ca fiind Rami Nasrallah, un şofer arab israelian care locuieşte în Qalansawe, în centrul Israelului. Cu toate acestea, persistă o oarecare ambiguitate privind faptul dacă a fost vorba de un „atac terorist” intenţionat sau, eventual, rezultatul unui accident îngrozitor.

Evenimentul este încă în curs de investigare, Times of Israel raportând despre şoferul de autobuz decedat că „Trupul său a fost trimis la Institutul de Medicină Legală Abu Kabir pentru o autopsie, pentru a se verifica dacă acesta suferea de o afecţiune medicală care a cauzat accidentul.”

Suspiciunea a căzut pe scară largă asupra teoriei atacului intenţionat, având în vedere că acesta s-a produs chiar în afara cunoscutei baze militare Glilot din centrul Israelului şi într-o locaţie aflată în apropierea sediului Mossad şi a mai multor unităţi de informaţii ale IDF.

În plus, poliţia a declarat că suspectul a fost "împuşcat şi neutralizat” la faţa locului, fără a spune însă că a fost vorba neapărat de un atac.

Mulţi dintre răniţi erau cetăţeni în vârstă care tocmai coborâseră dintr-un autobuz în momentul în care acesta a fost lovit. Aceştia intenţionau să participe la o expoziţie muzeală în memoria celor căzuţi în urma atacului terorist Hamas din 7 octombrie.

Deşi nu şi-a asumat în mod direct responsabilitatea pentru aparentul incident terorist, Hamas a lăudat „atacul eroic de izbire care a fost efectuat în apropierea sediului Mossad”.

Gruparea a descris că a fost „un răspuns natural la crimele ocupaţiei sioniste împotriva poporului nostru palestinian din Gaza, Cisiordania şi Ierusalim şi la masacrele sale brutale continue, în special în nordul Fâşiei Gaza”.

„Fotografiile şi înregistrările video de pe reţelele sociale au arătat mai multe persoane imobilizate sub camion, în timp ce medicii şi salvatorii încercau să le ajute”, a descris Al Jazeera scena îngrozitoare. Poliţia a izolat zona, iar un elicopter de securitate survola regiunea.

Mai mulţi răniţi au fost văzuţi zăcând pe un trotuar din apropierea camionului. O sursă a declarat că este posibil ca civili înarmaţi să fi împuşcat şoferul, deoarece era clar că acesta era pe cale să lovească oamenii. Un alt martor ocular a văzut opt persoane „prinse sub camion”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor