Fostul preşedinte al Boliviei, Evo Morales, şi-ar fi înscenat o tentativă de asasinat

Evo Morales, fostul preşedinte al Boliviei. (Jemal Countess/Getty Images)
Redacţia
28.10.2024

Într-un moment în care ţara sud-americană Bolivia este deja în pericol din cauza creşterii inflaţiei şi a scăderii producţiei de gaze, fostul preşedinte Evo Morales a declarat că a fost ţinta unui atac armat duminică. Cu toate acestea, există mari dubii că incidentul ar fi fost real.

El şi oficialii apropiaţi acestuia spun că două vehicule l-au forţat să oprească în mijlocul unei autostrăzi, iar atunci bărbaţi înarmaţi puternic şi neidentificaţi au tras asupra maşinii sale, un glonţ ar fi trecut la „centimetri” de capul său. Există rapoarte care spun că şoferul lui Morales a fost rănit.

Actualul preşedinte, Luis Arce, l-a acuzat recent pe Morales şi pe susţinătorii săi de „destabilizarea” ţării, pe fondul unor săptămâni de blocaje rutiere, care au dus la probleme în lanţul de aprovizionare ce au afectat magazinele alimentare şi benzinăriile.

Morales se confruntă cu ceea ce el spune că este o anchetă motivată politic de către un procuror guvernamental, pusă la cale de duşmanii săi, în special de administraţia Arce.

Fostul preşedinte este acuzat de viol şi trafic de persoane, pe care le numeşte acuzaţii fictive. El a condus Bolivia din 2006 până în 2019 şi a fost primul preşedinte indigen al ţării.

Susţinătorii partidelor politice rivale din Bolivia s-au angajat recent în confruntări de stradă, uneori cu zone întregi ale oraşului închise şi drumuri cheie blocate în mijlocul haosului.

Echipa lui Morales susţine că acest nou incident a fost o tentativă planificată de asasinat.

"Acesta nu este un incident izolat. Este o dovadă clară că ne confruntăm cu un guvern fascist care nu ezită să atace viaţa fostului preşedinte Evo Morales", a declarat blocul aliniat lui Morales din partidul divizat MAS.

Potrivit declaraţiei, două vehicule cu bărbaţi puternic înarmaţi îmbrăcaţi în negru au atacat convoiul lui Morales. Gloanţele au şuierat la doar „centimetri” de capul fostului preşedinte, se spune în comunicat. O înregistrare video postată pe site-ul postului de radio al lui Morales a arătat elicoptere care survolau o pistă de aterizare unde a avut loc incidentul.

Declaraţia preşedintelui Arce în urma incidentului a părut să confirme că acesta este un incident grav şi credibil.

„Exercitarea oricărei practici violente în politică trebuie condamnată şi clarificată. Problemele nu se rezolvă prin încercarea de a ucide oameni sau prin speculaţii partizane”, a scris Arce pe X.

Dubii mari asupra autenticităţii atentatului

Cu toate acestea, alţi miniştri importanţi ai guvernului au sugerat că ar fi putut fi vorba de un incident fals orchestrat de Morales şi că acesta nu ar fi fost niciodată cu adevărat în pericol.

Utilizatorul @april_asecas a publicat pe X două imagini din care reieşeau cel puţin trei diferenţe elocvente legate de vehiculul în care Morales s-ar fi aflat la momentul atentatului (Screenshot - X)
Utilizatorul @april_asecas a publicat pe X două imagini din care reieşeau cel puţin trei diferenţe elocvente legate de vehiculul în care Morales s-ar fi aflat la momentul atentatului (Screenshot - X)

Inclusiv printre internauţi au apărut dubii cu privire la veridicitatea atentatului asupra lui Morales.

Clipurile video lansate în spaţiul public cu înregistrarea presupusului atentat ridică dubii privind autenticitatea evenimentului. Ele pot fi văzute aici (o versiune) şi aici (a doua versiune).

Utilizatorul @april_asecas a scris pe X următorul mesaj, însoţit de două imagini din care reieşeau cel puţin două diferenţe elocvente:

"În atacul asupra lui Evo Morales. Şoferul îşi schimbă cămaşa de două ori şi nu este aceeaşi dubă. Nu mai am nimic de adăugat, Onorată Instanţă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor