De ce a ieşit poliţia chineză în forţă pe străzi pentru a împiedica sărbătoarea de Halloween

În Shanghai, un chinez, sub pretextul sărbătorii de Halloween, s-a mascat în cameră de luat vederi, ironizând supravegherea exagerată pe care autorităţile comuniste de la Beijing o exercită asupra cetăţenilor (Screenshot - X)
Redacţia
28.10.2024

Poliţia din Shanghai a patrulat pe străzile din centrul oraşului în cursul weekendului pentru a reprima sărbătorile de Halloween în cel mai internaţional oraş din China, potrivit Reuters.

Autorităţile locale par să încerce să prevină repetarea evenimentelor de anul trecut, când petrecăreţii de Halloween au invadat centrul Shanghaiului, unii dintre ei îmbrăcaţi în costume care ironizau piaţa bursieră chineză, şomajul în rândul tinerilor şi politicile stricte ale COVID-19.

În acest weekend, prezenţa poliţiei, postările online cu privire la o represiune şi ploaia constantă au redus distracţia la minimum.

Cel puţin şase persoane costumate care au apărut în parcul Zhongshan din Shanghai vineri seara au fost văzute în timp ce erau conduse de poliţie.

Nu a existat nicio notificare oficială la nivelul întregului oraş care să interzică Halloween-ul, deşi oficialii districtelor locale au trimis notificări către întreprinderi înainte de weekend, încurajând sărbătorile în familii şi descurajând activităţile în care adulţii vor purta costume.

Un proprietar de bar şi restaurant din districtul de noapte Jing An a fost rugat să semneze un acord emis de autorităţile districtului local prin care se angaja să nu organizeze activităţi precum concursuri de costume „pentru a menţine buna ordine socială şi imaginea publică”, a declarat acesta vineri.

Poliţia districtului Jing An nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Un participant la o petrecere îmbrăcat ca un schelet vineri seara în districtul Jing An a fost reţinut de poliţie şi escortat într-o clădire administrativă, unde i s-a cerut să se demachieze, a declarat acesta. El a refuzat să fie identificat din motive de confidenţialitate.

Până sâmbătă, ştirile despre represiunea din Shanghai împotriva Halloween-ului erau un trending topic pe site-urile chineze de socializare, inclusiv Weibo.

„Chiar şi în Shanghaiul relativ deschis, libertatea este în continuă scădere”, a postat un utilizator.

Sărbătorile de Halloween autorizate oficial la Shanghai Disney Resort şi la Happy Valley Amusement Park au continuat conform programului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor