Preşedintele georgian îndeamnă populaţia să iasă şi să protesteze în stradă: Nu recunoaştem aceste "alegeri ruseşti"

Salome Zourabichvili, preşedinta Georgiei (gov.md)
Epoch Times România
28.10.2024

Preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat la 27 octombrie că nu recunoaşte rezultatul recentelor alegeri parlamentare din ţară, calificându-le drept „alegeri ruseşti” şi a îndemnat populaţia să se alăture protestelor în masă, potrivit Ukrainska Pravda.

Şefa statului georgian a declarat că alegerile au fost marcate de o falsificare extinsă şi au echivalat cu confiscarea drepturilor alegătorilor.

„Toate metodele pe care le-am văzut folosite în alte ţări au fost aplicate aici. În plus, au fost utilizate tehnologii moderne pentru a ascunde falsificarea. Nu am mai văzut niciodată aşa ceva. Suntem martori şi victime ale unei operaţiuni speciale ruseşti, ale unui război hibrid desfăşurat împotriva poporului şi ţării noastre”, a spus Zourabichvili citată, de Ekho Kavkaza (Ecoul Caucazului).

Preşedintele s-a referit în continuare la alegeri ca fiind „alegeri ruseşti” şi a acuzat guvernul de privarea cetăţenilor de drepturile constituţionale.

„Ne-au luat instituţia electorală pentru că, după aceste alegeri, este greu de imaginat cum vor arăta viitoarele alegeri dacă nu se schimbă ceva. Ne-au lipsit de dreptul nostru constituţional de a alege”, a adăugat Zourabichvili.

Ea a reiterat că nu acceptă rezultatele anunţate de Comisia Electorală Centrală.

„Nu recunosc aceste alegeri. Recunoaşterea lor ar echivala cu recunoaşterea dominaţiei Rusiei asupra Georgiei. Nu am venit în această ţară pentru asta, iar strămoşii noştri nu au trăit pentru asta. Nu vom accepta acest lucru. Nimeni nu-i poate lua Georgiei viitorul european”, a spus ea.

Zourabichvili a făcut apel la oameni să îşi apere votul şi să se adune, luni, în Piaţa Rustaveli la ora 19:00 pentru a declara lumii: „Nu recunoaştem aceste alegeri”.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în prima sa declaraţie privind alegerile parlamentare din Georgia, a îndemnat autorităţile georgiene să investigheze încălcările raportate. El a anunţat, de asemenea, că intenţionează să ridice problema Georgiei în cadrul unui summit informal al UE în noiembrie.

Partidele de opoziţie din Georgia au anunţat duminică dimineaţă că nu recunosc rezultatele alegerilor din 26 octombrie, acuzând partidul de guvernământ Visul Georgian de „furtul” alegerilor şi făcând apel la proteste.

Parlamentari europeni şi canadieni importanţi consideră că UE nu ar trebui să recunoască rezultatele alegerilor din Georgia şi ar trebui să ia în considerare impunerea de sancţiuni personale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor