Primarul oraşului New York îndeamnă politicienii democraţi la calmarea spiritelor înainte de mitingul lui Trump

Primarul New York-ului, Eric Adams (Getty Images)
Jack Phillips
28.10.2024

Primarul New York-ului, Eric Adams, a respins recentele atacuri la adresa fostului preşedinte Donald Trump şi a declarat că evenimentul lui Trump de la Madison Square Garden ar trebui să aibă loc.

„Am auzit acei termeni aruncaţi asupra mea de unii lideri politici din oraş, folosind termeni precum [liderul nazist Adolph] Hitler şi fascist. Ştiu ce a făcut Hitler şi ştiu cum arată un regim fascist. Cred, aşa cum am cerut de nenumărate ori, că nivelul conversaţiei, cred că putem cu toţii să reducem temperatura”, a declarat primarul democrat în cadrul unei conferinţe de presă din New York, sâmbătă, 26 octombrie.

Adams a mai detaliat că va exista o prezenţă semnificativă a poliţiei pentru evenimentul lui Trump la Madison Square Garden din Manhattan pe 27 octombrie.

El a făcut această declaraţie după ce vicepreşedinta Kamala Harris şi susţinătorii săi l-au criticat recent pe Trump, în urma acuzaţiilor aduse de fostul său şef de cabinet John Kelly, care l-a acuzat pe Trump că l-ar fi lăudat pe Adolf Hitler şi generalii dictatorului din Germania nazistă.

Referindu-se la aceste afirmaţii, Harris le-a spus alegătorilor pe 23 octombrie, la o întâlnire organizată de CNN: „Vă invit să ascultaţi şi să căutaţi online să-l ascultaţi pe John Kelly făcând acuzaţiile împotriva celui de-al 45-lea preşedinte. Este o problemă foarte, foarte serioasă.”

Trump şi membrii anteriori ai administraţiei sale s-au opus cu înverşunare afirmaţiilor făcute de Kelly.

„Am evitat să comentez scurgerile de informaţii, zvonurile sau chiar minciunile legate de perioada petrecută la Casa Albă, dar comentariile generalului Kelly despre preşedintele Trump sunt prea grave pentru a fi ignorate. Am fost cu fiecare dintre ei mai mult decât majoritatea, iar comentariile lui sunt complet false”, a declarat Mike Ayersfostul şef de cabinet al fostului vicepreşedinte Mike Pence, , pe platforma de socializare X.

Mark Paoletta, fost consilier general al Biroului de Management şi Buget în administraţia Trump, a criticat, de asemenea, afirmaţiile lui Kelly, scriind pe X: „Nu cred niciun cuvânt din ce spune. A fost un şef de cabinet groaznic, care ascundea informaţii de preşedinte pentru a-şi promova propria agendă.”

Trump a denunţat relatările pe 24 octombrie, afirmând pe platforma de socializare Truth Social că Kelly „a inventat o poveste din ură pură, generată de Sindromul Deranjului faţă de Trump.”

Adams, care în prezent se confruntă cu acuzaţii federale de mită, a declarat pe 26 octombrie: „Aceasta este America. Acesta este New York-ul, şi cred că este important să permitem oamenilor să-şi exprime mesajul clar pentru new-yorkezi. Iar datoria noastră ca oraş şi ca departament de poliţie este să ne asigurăm că pot face asta [...] într-un mod paşnic.”

Comentariile lui Adams despre „reducerea temperaturii” par să reflecte, de asemenea, o declaraţie făcută de preşedintele Joe Biden la începutul acestui an, imediat după prima tentativă de asasinat asupra lui Trump în Pennsylvania. La acel moment, Biden a cerut americanilor „să se calmeze” după incidentul în care un glonţ l-a atins pe Trump la ureche.

Trump a fost ţinta unei a doua tentative de asasinat la mijlocul lunii septembrie, după ce Serviciile Secrete au deschis focul asupra unei persoane care îndrepta o puşcă printr-un gard perimetral în timp ce fostul preşedinte juca golf în Florida.

La mijlocul lunii octombrie, Trump a vorbit la cina caritabilă Al Smith din New York şi a făcut referire la acuzaţiile federale cu care se confruntă atât primarul Adams, cât şi el însuşi.

„Au venit după mine, domnule primar, iar ceea ce vă fac dumneavoastră e nimic în comparaţie cu ce mi-au făcut mie. Şi veţi fi bine”, a spus Trump pe 18 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor