Georgia afirmă că nu intenţionează să restabilească legăturile diplomatice cu Moscova

Premierul georgian Irakli Kobakhidze (Getty Images)
Redacţia
28.10.2024

Georgia nu intenţionează să restabilească relaţiile diplomatice cu Rusia din cauza prezenţei continue a Moscovei în regiunile separatiste ale Georgiei, Abhazia şi Osetia de Sud, a declarat duminică premierul ţării din Caucazul de Sud.

„Nu avem relaţii diplomatice cu Federaţia Rusă. Urmărim doar o politică pragmatică faţă de Rusia”, a declarat premierul Irakli Kobakhidze în cadrul unui briefing de presă citat de The Moscow Times.

Întrebat de un jurnalist despre probabilitatea ca Georgia să restabilească relaţiile diplomatice cu Moscova, Kobakhidze a răspuns: „Nu, nu, nu. Nu există planuri în acest sens, deoarece 20% din teritoriul nostru [Abhazia şi Osetia de Sud] este ocupat de Federaţia Rusă”.

Rusia a oferit sprijin militar, diplomatic şi economic Abhaziei şi Osetiei de Sud de când Moscova a învins Tbilisi într-un război de cinci zile în 2008.

Cei doi vecini au întrerupt relaţiile diplomatice în urma războiului şi nu întreţin nicio relaţie diplomatică oficială până în prezent.

Comentariile lui Kobakhidze au urmat unor alegeri parlamentare considerate un vot care va determina dacă Georgia va adera la Uniunea Europeană - şi unul în care observatorii au raportat încălcări semnificative.

Partidul de guvernământ Visul Georgian a obţinut duminică victoria cu aproape 54% din voturi, un rezultat contestat de partidele de opoziţie.

La începutul acestui an, Georgia a fost cuprinsă de demonstraţii în masă împotriva a ceea ce opoziţia a considerat a fi încercări ale guvernului de a restrânge libertăţile democratice şi de a îndepărta ţara de 4 milioane de locuitori de la cursul său pro-occidental şi de a o apropia de orbita Rusiei.

Aflat la putere din 2012, Visul Georgian a urmărit iniţial un program politic liberal pro-occidental.

Dar în ultimii doi ani a schimbat direcţia.

Campania sa s-a axat pe o teorie a conspiraţiei cu privire la un „partid al războiului global” care controlează instituţiile occidentale şi încearcă să atragă Georgia în războiul Rusia-Ucraina.

Într-o ţară marcată de invazia rusă din 2008, partidul a oferit alegătorilor poveşti despre o ameninţare iminentă de război pe care doar Visul Georgian o poate preveni.

Controversata lege privind „influenţa străină” a partidului Visul Georgian, care a vizat societatea civilă, a provocat săptămâni întregi de proteste de stradă şi a fost criticată ca fiind o măsură în stilul Kremlinului de a reduce la tăcere disidenţa.

Măsura a determinat Bruxelles-ul să îngheţe procesul de aderare a Georgiei la UE, în timp ce Washingtonul a impus sancţiuni împotriva a zeci de oficiali georgieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor