UE aprobă un împrumut de 35 de miliarde EUR pentru Ucraina

Volodimir Zelenski şi Ursula von der Leyen (Sergei Supinsky/AFP via Getty Images)
Redacţia
28.10.2024

Consiliul Uniunii Europene a aprobat un pachet de sprijin financiar, care include un împrumut extraordinar la nivel macro de până la 35 de miliarde de euro, precum şi un mecanism de cooperare în domeniul creditelor care va ajuta Ucraina să ramburseze împrumuturi în valoare de 45 de miliarde de euro, a anunţat Consiliul UE, transmite REMIX.

Ca parte a noii asistenţe financiare la nivel macroeconomic (AMF) aprobate de statele membre, veniturile din dobânzi provenite din fondurile băncii centrale ruse îngheţate în băncile UE vor fi puse la dispoziţia Ucrainei.

Fondurile vor ajuta Ucraina să acopere costurile împrumutului UE şi ale împrumuturilor acordate de partenerii G7 şi, de asemenea, să ramburseze aceste împrumuturi; cu toate acestea, Kievul poate utiliza suma din AMF la discreţia sa.

Sursa citată afirmă că, în urmă cu doar un an, UE a aprobat 66 de miliarde de euro pentru Ucraina. Între contribuţiile statelor membre individuale şi UE, Kiel Institute Ukraine Support Tracker indică faptul că Europa a alocat 118 miliarde de euro sub formă de ajutor, cu 74 de miliarde de euro încă nealocate, dar programate să ajungă în Ucraina. Această sumă nu include sumele uriaşe trimise Ucrainei de Statele Unite şi de alte ţări.

Sumele din noul sprijin financiar la nivel macroeconomic vor fi plătite până la sfârşitul anului 2025. Debursarea împrumutului este condiţionată de angajamentul continuu al Ucrainei de a menţine mecanisme democratice eficiente şi de a respecta drepturile omului.

Ca parte a sancţiunilor introduse de UE împotriva Rusiei, din februarie 2022, activele băncii centrale ruse depozitate în instituţiile financiare ale statelor membre ale UE, în valoare de aproximativ 210 miliarde EUR, au fost îngheţate. Profitul generat este estimat la aproximativ 2,5 - 3 miliarde de euro anual, în funcţie de rata dobânzii.

Potrivit UE, aceste venituri nu sunt active de stat şi nu trebuie puse la dispoziţia băncii centrale ruse nici după încetarea îngheţării. După adoptarea de către Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene a aprobat textul printr-o procedură scrisă cu scopul de a face împrumutul AMF disponibil în 2024, plătit în 2025 şi rambursat în maximum 45 de ani. Decretul intră în vigoare în ziua următoare promulgării sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor