Un înalt oficial Hezbollah supravieţuieşte unei tentative de asasinat israelian, potrivit unor surse

Wafiq Safa - şeful unităţii de legătură şi coordonare a Hezbollah responsabilă de colaborarea cu agenţiile de securitate libaneze (Screenshot - X)
Redacţia
11.10.2024

Un oficial Hezbollah de rang înalt a scăpat de o tentativă de asasinat israelian joi la Beirut, au declarat trei surse de securitate, potrivit Reuters.

Concret, este vorba despre Wafiq Safa, care conduce unitatea de legătură şi coordonare a Hezbollah responsabilă de colaborarea cu agenţiile de securitate libaneze. Safa a fost ţinta Israelului joi seara, dar a supravieţuit, au declarat sursele de securitate.

Joi, o sursă de securitate libaneză a declarat că loviturile aeriene israeliene asupra centrului Beirutului au vizat cel puţin un oficial de rang înalt din cadrul Hezbollah, susţinut de Iran.

Loviturile israeliene au lovit un cartier rezidenţial dens populat cu clădiri de apartamente şi mici magazine din inima Beirutului. Israelul nu mai lovise anterior zona, care este îndepărtată de suburbiile sudice ale Beirutului, unde cartierul general al Hezbollah a fost bombardat în mod repetat de Israel.

Israelul nu a emis avertismente de evacuare înainte de loviturile de joi, care au fost cel mai mortal atac asupra centrului Beirutului de la începutul ostilităţilor.

Numărul victimelor a crescut rapid, iar în apropierea miezului nopţii, Ministerul Sănătăţii libanez a raportat 22 de morţi şi 117 răniţi. Printre morţi se numără o familie de opt persoane, dintre care trei copii, care fusese evacuată din sud, potrivit unei surse de securitate.

Martorii au declarat că cel puţin o lovitură a căzut în apropierea unei benzinării şi o coloană groasă de fum era vizibilă. Un incendiu puternic se manifesta în fundal, în timp ce echipele de salvare căutau supravieţuitori printre dărâmături, potrivit înregistrării video difuzate de televiziunea al-Manar a Hezbollah.

Israelul nu a comentat imediat incidentul.

Context

După ce Israelul a ucis o serie de oficiali de rang înalt ai Hezbollah în ultimele săptămâni, inclusiv pe liderul Hassan Nasrallah, Safa a fost printre puţinele figuri de rang înalt care au supravieţuit, în timp ce eşaloanele superioare ale grupării se străduiau să se reorganizeze.

Încercarea de a-l ucide pe Safa, al cărui rol îmbină securitatea şi afacerile politice, a marcat o extindere a ţintelor Israelului în rândul oficialilor Hezbollah, care anterior se concentrau pe comandanţii militari şi liderii de vârf ai grupării.

Safa, despre care rapoartele media din Orientul Mijlociu au afirmat că s-a născut în 1960, a supravegheat negocierile care au condus la un acord din 2008 prin care Hezbollah a schimbat corpurile soldaţilor israelieni capturaţi în 2006 cu prizonieri libanezi în Israel. Incidentul din 2006 a declanşat un război de 34 de zile cu Israelul.

Reuters a raportat, de asemenea, că în 2021 Safa l-a avertizat pe judecătorul care investiga explozia catastrofală din portul Beirut din 2020, care a încercat să interogheze mai mulţi politicieni aliaţi cu Hezbollah, că Hezbollah îl va înlătura din anchetă.

Armata israeliană a emis joi seara un nou avertisment de evacuare pentru suburbiile sudice ale Beirutului, inclusiv pentru anumite clădiri. Mai devreme în cursul zilei, Israelul a avertizat civilii libanezi să nu se întoarcă în casele din sud pentru a nu fi afectaţi de lupte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor