Rusia a primit echipamente pentru nevoi militare de la companii germane până la sfârşitul anului 2023

Soldaţi ruşi în Mariupol, 18 mai 2022 (Getty Images)
Redacţia
11.10.2024

O investigaţie a companiei germane de televiziune SWR relevă faptul că, în ciuda sancţiunilor impuse de Occident, în 2023 companiile germane ar fi furnizat Rusiei mai mult de 300 de livrări de produse ce puteau fi utilizate la fabricarea de piese de vehicule sau muniţie, relatează Ukrainska Pravda.

SWR a obţinut documente vamale ruseşti, care au arătat că, până la sfârşitul lunii decembrie 2023, au fost efectuate în Rusia peste 300 de livrări de la producători germani.

Cele mai multe dintre acestea sunt maşini industriale mari sau maşini CNC ("Computer Numerical Control") - Control Numeric pe Calculator, este un sistem de control al maşinilor-unelte care foloseşte un computer pentru a prelucra şi a controla funcţionarea acestora. În esenţă, CNC permite automatizarea şi programarea exactă a proceselor de producţie, cum ar fi tăierea, frezarea, strunjirea, găurirea sau gravarea.

Aceste maşini controlate de calculator pot, de exemplu, să taie oţel, să îndoaie tablă şi să sudeze piese metalice într-un mod complet automat.

Compania a menţionat că Olena Yurchenko, un consilier al Consiliului de Securitate Economică al Ucrainei, a declarat că 80% din maşinile CNC din Rusia sunt utilizate în producţia militară, iar Germania este lider de piaţă în producţia acestora, cu până la 30% din ele în Rusia.

Jurnaliştii au declarat că, prin intermediul înregistrărilor video şi al fotografiilor, au reuşit să afle că societăţile ruse Parsec, Kamaz, NIR şi Industrial Solutions furnizează armatei ruse motoare şi piese pentru avioane şi rachete.

Toate aceste companii utilizează echipamente germane, care, conform documentelor vamale, au continuat să fie importate anul trecut. Este posibil ca Rusia să primească astfel de maşini şi în acest an, au remarcat jurnaliştii.

Radiodifuzorul a reuşit, de asemenea, să identifice mai mult de 30 de producători germani ale căror maşini au fost importate în Rusia anul trecut, mulţi dintre aceştia fiind localizaţi în Baden-Württemberg, un centru tradiţional de inginerie.

Printre producători se numără Walter Maschinenbau, Vollmer, Fein GmbH, Heller etc.

Potrivit jurnaliştilor, în aproximativ două treimi din cazuri, maşinile au fost aduse în Rusia prin Turcia: unii intermediari turci au legături directe cu Rusia, iar alţii au fost înfiinţaţi de antreprenori ruşi.

Producătorii contactaţi de jurnalişti dau vina pe intermediari, spunând că aceştia au încălcat regimul de sancţiuni fără ştirea companiilor germane.

Experţii consideră că aceste exporturi ilegale pot fi oprite prin consolidarea sancţiunilor şi a controlului asupra aplicării lor. Este posibil ca întreprinderile să nu ştie de fapt unde ajung produsele lor, dar pot afla cu uşurinţă şi să ia măsurile corespunzătoare dacă doresc.

Context

Postul de televiziune german ARD a efectuat o anchetă care a dezvăluit că sistemele Knauf şi WKB construiesc instalaţii în Mariupol. Ulterior, Berlinul, oficial, a avertizat companiile germane să nu participe la niciun proiect rusesc în oraşul ocupat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor