Israelul arestează un jurnalist american care a relatat despre pagubele produse de rachetele iraniene

Jeremy Loffredo, cetăţean american şi reporter de investigaţie al postului de presă alternativ The Grayzone (Screenshot - X)
Redacţia
11.10.2024

Israelul l-a arestat pe Jeremy Loffredo, cetăţean american şi reporter de investigaţie al postului de presă alternativ The Grayzone, la doar câteva zile după ce acesta a sfidat cenzura postând un raport privind atacul cu rachete balistice al Iranului, inclusiv documentarea locaţiei exacte a unui impact aparent în apropierea sediului principalei agenţii de informaţii a ţării, Mossad.

„Tocmai am aflat că Loffredo Jeremy s-a numărat printre jurnaliştii arestaţi de armata israeliană şi este încă în închisoare. Telefonul său a fost confiscat. Asta este tot ce pot să spun pentru moment”, a declarat fondatorul şi redactorul-şef al Grayzone, Max Blumenthal, prin intermediul reţelelor sociale.

Miercuri la prânz, jurnalistul Aaron Maté de la Grayzone a scris că Loffredo era deja reţinut de mai bine de 24 de ore.

Jurnalistul independent rus Andrey X a declarat că el şi Loffredo se numără printre cei cinci jurnalişti reţinuţi de forţele de securitate israeliene, şi că toţi, cu excepţia lui Loffredo, au fost eliberaţi. Nu au apărut încă detalii cu privire la locul sau motivul pentru care au fost arestaţi.

Potrivit unei postări de joi seară pe reţelele de socializare de la The Grayzone, jurnalistul Jeremy Loffredo este reţinut în continuare de Poliţia israeliană „sub suspiciunea de infracţiuni grave de securitate pentru că a făcut publice [...] locaţiile de lansare a rachetelor în apropierea sau în interiorul unor facilităţi de securitate sensibile, cu scopul de a aduce acest lucru la cunoştinţa inamicului şi de a-l ajuta astfel în atacurile sale viitoare”.

Un judecător a ordonat anterior eliberarea lui Loffredo, afirmând că cenzorii israelieni aprobaseră raportarea referitoare la arestarea sa şi informaţiile pe care le-a publicat, ceea ce însemna că autorităţile nu mai puteau justifica în continuare detenţia sa. Cu toate acestea, poliţia a contestat decizia, iar Loffredo rămâne în custodie.

„Afirmaţia că Loffredo şi The Grayzone reprezintă inamicul Israelului în timp de război nu face decât să sugereze că guvernul israelian consideră poporul american şi presa liberă drept o ţintă legitimă”, a scris publicaţia amintită şi a încurajat americanii îngrijoraţi să „contacteze Departamentul de Stat şi să îi îndemne să acţioneze în apărarea cetăţeanului lor deţinut în Israel”.

Context

La 1 octombrie, Iranul a lansat mai multe valuri de rachete balistice asupra Israelului ca represalii pentru asasinarea de către Israel a lui Hassan Nasrallah, secretarul general al organizaţiei politice şi militare libaneze Hezbollah, şi a comandantului Gărzilor Revoluţionare Iraniene, Abbas Nilforoushan, printre alţii. În ciuda dovezilor video convingătoare că multe dintre aceste rachete şi-au atins ţintele, Israelul a minimalizat efectul atacului iranian, declarând în acelaşi timp că este ilegal să se raporteze unde au lovit rachetele.

Loffredo a pornit în căutarea locurilor de impact ale rachetelor şi a depus un raport video de 6 minute pe canalul YouTube al The Grayzone, care are aproape 400.000 de urmăritori, şi pe canalul său Rumble. Pe lângă faptul că a arătat rămăşiţele unei rachete iraniene în apropierea bazei aeriene israeliene Nevatim din deşertul Negev, Loffredo a reuşit să găsească ceea ce este aproape sigur un imens loc de explozie a unei rachete la mai puţin de 1000 de metri de sediul Mossad.

„Această informaţie lipseşte din toate rapoartele mass-media israeliene, din cauza faptului că a fost cenzurată oficial”, a declarat Loffredo în raportul său, înainte de a arăta longitudinea şi latitudinea exacte ale locului impactului.

Când vine vorba de contestarea relatărilor guvernului israelian, The Grayzone a fost printre primii care au raportat dovezi conform cărora multe dintre victimele israeliene din timpul invaziei Hamas din 7 octombrie 2023 au fost provocate de Forţele de apărare israeliene.

Rapoartele anterioare ale lui Loffredo din Israel au inclus un set de interviuri cu israelieni naţionalişti care blocau ajutorul umanitar pentru Gaza devastată de război. Deşi nu este clar de ce, în prezent nu este posibil să se facă link direct către postările lui Loffredo de pe X/Twitter sau să fie încorporate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor