Anchetă penală privind falsificarea alegerilor. Poliţia R. Moldova efectuează percheziţii la liderii grupării Şor

Ilan Şor este preşedintele blocului politic „Pobeda”, infiinţat la Moscova (facebook.com / Ilan Şor)
Redacţia
11.10.2024

Poliţia moldoveană a anunţat joi că a percheziţionat locuinţele din întreaga ţară ale liderilor unui grup legat de omul de afaceri pro-rus fugar Ilan Şor, în cadrul unei anchete penale privind falsificarea alegerilor.

Potrivit Reuters, poliţia l-a acuzat pe Şor şi Rusia că încearcă să intervină în alegerile prezidenţiale din Moldova din 20 octombrie, care vor avea loc în paralel cu un referendum privind transformarea aderării la Uniunea Europeană într-un obiectiv strategic în constituţie.

Şor, care este exilat în Rusia, a negat acuzaţiile de a fi încercat să mituiască alegătorii, etichetând acuzaţiile venite din partea autorităţilor moldoveneşti drept un „spectacol absurd”.

Poliţia Republicii Moldova a declarat că zeci de mii de alegători au fost mituiţi prin intermediul conturilor dintr-o bancă rusească pentru a deraia votul, eforturile fiind gestionate de persoane din Rusia.

Contul lui Şor pe Telegram, una dintre cele mai populare platforme online în statele ex-sovietice, a fost ulterior blocat în Moldova, deşi oamenii au reuşit să obţină acces la un cont alternativ deschis de acesta.

„Acesta este sfârşitul democraţiei europene. Ei arestează oameni pentru că au luat poziţie. Iar acum blochează canalele Telegram”, a scris Şor pe platforma rusească de socializare VKontakte, potrivit Newsmaker.md.

Percheziţiile de joi fac parte dintr-o investigaţie privind crearea şi funcţionarea unei organizaţii criminale implicate în spălare de bani, cumpărare de voturi şi finanţare ilegală cu scopul de a influenţa procesul electoral, a declarat poliţia.

Percheziţii similare au fost efectuate la proprietăţile altor susţinători ai lui Şor în ultimele zile şi au scos la iveală fonduri despre care poliţia a spus că erau destinate mituirii alegătorilor, precum şi pliante de campanie.

Context

Şor, care a fost condamnat anul trecut în absenţă pentru rolul său în furtul a 1 miliard USD din băncile moldoveneşti, s-a oferit, luna trecută, într-o postare pe contul său Telegram să plătească persoanele care votează „nu” la referendum.

Preşedinta în exerciţiu, Maia Sandu, este favorită să câştige alegerile, iar sondajele de opinie arată că are un avans confortabil faţă de ceilalţi 10 concurenţi. Sondajele indică, de asemenea, că majoritatea moldovenilor sunt în favoarea aderării la UE.

Relaţiile R. Moldovei cu Rusia s-au deteriorat în ultimii ani. Guvernul pro-occidental de la Chişinău a acuzat Moscova că urmăreşte răsturnarea sa şi că se amestecă în afacerile sale interne. Maia Sandu şi echipa sa au fost acuzate de Moscova că alimentează „rusofobia”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor