ONU acuză Israelul că a tras asupra forţelor sale de menţinere a păcii din Liban, rănind două persoane

Misiunea ONU de menţinere a păcii UNIFIL operează de-a lungul „Liniei Albastre” care separă Libanul de Israel încă din anii 1970. (Getty Images)
Redacţia
11.10.2024

Pe fondul luptelor grele continue dintre forţele israeliene şi Hezbollah în sudul Libanului, singurele trupe externe care au fost de mult timp prezente pe teren sunt un grup de trupe de menţinere a păcii ale ONU.

Compus în principal din militari irlandezi, grupul - denumit Forţa Interimară a Naţiunilor Unite în Liban (UNIFIL) - a rămas în apropierea graniţei dintre Israel şi Liban de la războiul din 2006, potrivit unei ştiri Zero Hedge.

Forţele de menţinere a păcii ale ONU au devenit din ce în ce mai alarmate de faptul că armata israeliană a înfiinţat baze avansate în zonele apropiate de operaţiunile lor, iar în această săptămână guvernul israelian a avertizat trupele ONU că trebuie să îşi schimbe poziţiile, altfel riscă să fie atacate.

Acest lucru pare să se fi întâmplat săptămâna aceasta. Joi, forţele UNIFIL au declarat că sediul lor a fost atacat de armata israeliană iar doi dintre soldaţii lor au fost răniţi. Echipa ONU a refuzat cererile armatei israeliene (IDF) de a evacua poziţia mai la nord, pregătindu-se pentru o confruntare sângeroasă, pe măsură ce tancurile avansau.

„Din fericire de data aceasta, rănile nu sunt grave, dar ei rămân în spital”, a declarat UNIFIL. Grupul califică în continuare acest nou incident drept „foarte grav", având în vedere că IDF a "tras în mod deliberat" asupra poziţiilor sale.

Sediul ONU se află în satul Labbouneh, iar echipa sa a declarat că focurile IDF au lovit „intrarea în buncărul în care se adăposteau forţele de menţinere a păcii, avariind vehiculele şi un sistem de comunicaţii”.

Declaraţia a avertizat că „ţintirea forţelor de menţinere a păcii reprezintă o încălcare foarte gravă, nu doar a Rezoluţiei 1701, ci şi a dreptului umanitar internaţional”. De asemenea, au fost distruse şi camerele de monitorizare. Se pare că acţiunea israeliană a implicat mai multe tancuri.

„Dacă situaţia devine imposibilă pentru misiune de a opera în sudul Libanului [...] va fi la latitudinea Consiliului de Securitate să decidă cum să meargă mai departe”, a declarat ONU.

Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu imediat.

Cu câteva zile în urmă, UNIFIL a declarat că este „profund îngrijorat de activităţile recente ale IDF imediat adiacente poziţiei 6-52 a misiunii, la sud-est de Maroun al-Ras... pe teritoriul libanez”.

Italia se numără printre ţările care contribuie la misiunea ONU care sunt indignate, iar guvernul său l-a convocat pe ambasadorul israelian la Roma.

"Atacurile la sediul UNIFIL" care au implicat "focuri de armă de calibru mic" sunt "intolerabile, ele trebuie evitate cu atenţie şi hotărâre", a declarat ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto.

Şi Irlanda a emis un protest oficial în care declara că "doi soldaţi din cadrul Forţelor de menţinere a păcii ale Naţiunilor Unite (ONU) în sudul Libanului au fost răniţi după ce un tanc israelian a lovit direct un turn de observaţie al ONU, stârnind indignarea ţărilor care contribuie cu trupe".

Italia, care conduce forţa de menţinere a păcii de 10.000 de soldaţi de-a lungul graniţei dintre Liban şi Israel, a declarat că atacarea bazelor ONU încalcă dreptul internaţional şi a convocat ambasadorul israelian.

Irlanda, care contribuie cu câteva sute de soldaţi la această forţă, a afirmat că ţintirea forţelor de menţinere a păcii este „reprobabilă şi inacceptabilă”.

Forţa UNIFIL a fost înfiinţată în 1978, în legătură cu incursiunile israeliene în Liban şi cu evenimentele războiului civil libanez din ultima parte a secolului XX.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor