Jurnalistă premiată pentru reportajele sale curajoase despre războiul din Ucraina a murit într-o închisoare din Rusia

Jurnalista Victoria Roşcina (Youtube - captură ecran)
Redacţia
11.10.2024

O jurnalistă ucraineană care a fost capturată de Moscova în timp ce realiza un reportaj din estul ocupat al Ucrainei a murit în detenţie în Rusia, potrivit oficialilor ucraineni, informează The Guardian.

Victoria Roşcina, care ar fi împlinit 28 de ani luna aceasta, a dispărut în luna august a anului trecut după ce a călătorit în estul Ucrainei ocupat de Rusia pentru un reportaj.

În aprilie 2024, însă, tatăl său a primit o scrisoare de la Ministerul Apărării de la Moscova în care i se spunea că fiica sa se află în detenţie în Rusia, potrivit principalului sindicat al jurnaliştilor din Ucraina.

Circumstanţele arestării tinerei jurnaliste nu au fost făcute publice şi nu era clar unde era deţinută în interiorul Rusiei.

„Din păcate, informaţiile privind moartea Victoriei au fost confirmate. Este prea devreme să vorbim despre circumstanţele decesului - lucrăm pentru a le stabili”, a declarat joi Petro Yaţenko, un purtător de cuvânt al centrului de coordonare a prizonierilor de război din Ucraina.

Citiți și Jurnalista premiată pentru reportajele sale curajoase despre războiul din Ucraina a dispărut

Grupul pentru drepturile presei Reporteri fără Frontiere a declarat pe reţelele de socializare că este şocat de moartea Victoriei Roşcina şi a oferit condoleanţe rudelor sale.

Postul de ştiri rus Mediazona a relatat că aceasta a murit în timp ce era transferată la Moscova dintr-o închisoare din Taganrog, în apropiere de graniţa ucraineană.

Context

Roşcina, reporter independent, lucra pentru postul de presă Hromadske când Rusia a început invazia la scară largă a Ucrainei. Oraşul ei natal, Zaporojie, se afla sub focul artileriei, iar regiunea vecină Doneţk era distrusă. În timp ce milioane de oameni fugeau din ţară, Roşcina a continuat să relateze despre invazie.

Pe 7 martie 2022, ea a dat peste un batalion de tancuri ruseşti care au tras în direcţia maşinii sale. Fără să se descurajeze, ea a continuat să prezinte rapoarte detaliate despre tancurile, artileria şi violenţele dezlănţuite de Rusia asupra oraşului său.

O săptămână mai târziu, armata rusă a reţinut-o în satul Vasilivka, a povestit ea editorilor de la Hromadske. Jurnalista a reuşit să scape şi şi-a petrecut noaptea într-un subsol. Ea a spus că a încercat să îl convingă pe şoferul ei să traverseze un câmp pentru a se pune în siguranţă în dimineaţa următoare, dar acesta a refuzat să meargă. A început să meargă singură înainte de a se răzgândi şi de a se întoarce după şofer.

La 11 martie 2022, a fost capturată din nou. De data aceasta de către FSB-ul rusesc - conform propriului ei raport privind răpirea - în timp ce se îndrepta spre Mariupol. Ea a declarat că a fost legată la ochi şi că i-au fost luate bunurile în timpul unei săptămâni de captivitate, cea mai mare parte în tabăra de la Berdiansk, când a fost acuzată că este spion ucrainean.

După ce a fost eliberată, ea s-a întors în oraşul natal Zaporojie şi a continuat să relateze despre război.

Când a primit premiul IWMF, a explicat de ce a refuzat să renunţe: "Nu mi-a fost niciodată teamă să spun adevărul. Oamenii trebuie să ştie adevărul, iar cei vinovaţi trebuie să fie traşi la răspundere. Nu consider că este vorba de curaj, ci, mai degrabă, de datoria mea profesională."

Roşcina a scris poveşti sfâşietoare, inclusiv reportaje de la Energodar, unde ruşii au capturat cea mai mare centrală nucleară din Europa, şi de la Huliaipole, unde a povestit despre viaţa sub bombardamente constante.

Ea s-a angajat să relateze despre ocupaţia rusă din oraşele ţării sale, chiar dacă nu fusese niciodată corespondent de război. Când editorii ei au început să se îngrijoreze pentru viaţa ei, ea a continuat să spună: "Aceasta este cea mai importantă poveste".

Sevgil Musaieva, redactor-şef al Ukrainska Pravda, a lucrat cu Roşcina în ultimul an.

"Este o jurnalistă curajoasă, se angajează să relateze cele mai controversate subiecte, care necesită curaj. Ea nu este spion, este o jurnalistă adevărată; nu îi este indiferentă soarta oamenilor care au rămas în teritoriile ocupate. Este important pentru ea să scrie poveştile", a declarat Musaieva.

Roşcina a lucrat ca freelancer pentru diverse instituţii de presă independente, inclusiv Ukrainska Pravda şi a colaborat cu serviciul ucrainean al postului de presă Radio Europa Liberă, finanţat de SUA .

În 2022, ea a primit premiul „Curaj în jurnalism” din partea Fundaţiei internaţionale pentru mass-media a femeilor pentru reportajele sale din estul Ucrainei.

Mii de ucraineni care se opun dominaţiei Moscovei au fost reţinuţi în teritoriile ocupate de la începutul invaziei la scara largă a Rusiei în 2022, mulţi dintre aceştia fiind torturaţi de forţele de securitate, potrivit grupurilor de apărare a drepturilor.

Ucraina a declarat în luna mai că mai mult de 20 de oficiali ucraineni din mass-media erau ţinuţi în captivitate de Rusia şi că negocierile privind întoarcerea lor erau în curs.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor