ONU: 900.000 de libanezi au fost strămutaţi din cauza războiului. Un sfert din ţară se află acum sub ordine de evacuare

Israelul loveşte tot mai des şi mai adânc în interiorul teritoriului libanez, 21 august 2024 (foto de arhivă) (Getty Images)
Redacţia
11.10.2024

Organizaţia Naţiunilor Unite a emis o declaraţie în care estimează că 600.000 de libanezi au fost acum strămutaţi din casele lor, pe fondul războiului Hezbollah-Israel şi al continuării unei campanii masive de bombardamente israeliene asupra capitalei Beirut, iar alte 300.000 de persoane au fugit deja din ţară, relatează Zero Hedge.

ONU a calificat situaţia drept „catastrofală”.

„Libanul se află în faţa unui conflict şi a unei crize umanitare de proporţii catastrofale”, a declarat Jeanine Hennis-Plasschaert, coordonatorul special al ONU pentru Liban. Ea a descris că ONU şi liderii occidentali rămân încrezători „că şi Israelul va fi acum gata să îşi adauge sprijinul la numeroasele apeluri şi solicitări care există” pentru detensionare şi o posibilă încetare a focului.

Imran Riza, coordonatorul umanitar al ONU, a descris că Libanul se confruntă cu „una dintre cele mai mortale perioade”, având în vedere că 600.000 de civili sunt strămutaţi în interiorul ţării. El a menţionat faptul că peste 350.000 dintre aceşti refugiaţi interni sunt copii.

„Chiar şi războaiele au reguli”, a mai spus Riza.

Săptămâna aceasta, Departamentul de Stat al SUA a părut să renunţe la ideea de a cere încetarea imediată a focului. Statele Unite doresc să vadă Hezbollah-ul slăbit şi învins.

Israelul a reacţionat la criticile internaţionale din ce în ce mai numeroase cu privire la bombardamentele sale pe scară largă asupra cartierelor dens populate.

„Nu ţintim civili. Dar, în acelaşi timp, dacă vom descoperi activităţi ale Hezbollah sau intenţia de a lansa rachete în Israel, vom face ceea ce ar face orice altă ţară în această privinţă”, potrivit afirmaţiilor ambasadorului Israelului la ONU, Danny Danon.

De la 23 septembrie, Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat că agresiunea israeliană a ucis peste 1.323 de persoane şi a rănit aproape 3.700; cu toate acestea, cifrele guvernului libanez nu fac distincţie între combatanţi şi civili. În general, mergând înapoi până la 8 octombrie 2023, în urma atacurilor teroriste ale Hamas şi a originii conflictului, Libanul spune că în total 2.141 de persoane au fost ucise şi peste 10.000 au fost rănite.

În ceea ce priveşte numărul de 900.000 de persoane strămutate în acest moment, NY Times afirmă că mai mult de 600.000 de persoane au fost strămutate în Liban, iar alte peste 300.000 au părăsit ţara de la izbucnirea războiului luna trecută, a declarat ONU, un total aproape egal cu numărul de persoane strămutate în timpul războiului din 2006 dintre Liban şi Israel. Oficialii libanezi au estimat ultima cifră totală a strămutărilor la mai mult de un milion.

Hezbollah, la rândul său, a intensificat atacurile cu rachete asupra Israelului, trimiţând în ultimele zile sute de rachete asupra nordului şi multe zeci asupra oraşului port Haifa, în unele cazuri deteriorând infrastructura şi rănind civili israelieni.

În sudul Libanului, armata israeliană a ordonat evacuarea a peste 100 de oraşe şi sate din nord. Aceasta încearcă să creeze o zonă tampon pentru a preîntâmpina lansările Hezbollah în nordul Israelului.

ONU declară că un sfert din teritoriul libanez se află acum sub ordinele de evacuare ale armatei israeliene.

„Criza umanitară din Liban se deteriorează într-un ritm alarmant. Atacurile aeriene israeliene nu numai că s-au intensificat, dar s-au extins şi în zone neafectate anterior şi au vizat tot mai mult infrastructura civilă critică”, a transmis miercuri Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA).

„Ordinele de strămutare pentru mai mult de 100 de sate şi cartiere urbane din sudul Libanului continuă să forţeze oamenii să fugă”, se arată în raport.

IDF a confirmat miercuri că a lovit sudul Libanului cu 1.100 de lovituri aeriene de când au început operaţiunile intensificate la începutul acestei luni.

Prim-ministrul Netanyahu a îndemnat poporul libanez să "elibereze" ţara de Hezbollah, altfel se va confrunta cu distrugerea la nivelul Gaza. Dar realitatea este că, printre blocurile politice şi comunităţile religioase foarte divizate ale ţării - cele mai mari fiind catolicii maroniţi, creştinii ortodocşi, musulmanii şiiţi şi sunniti - Hezbollah, gruparea şiiţă, este cu mult mai bine înarmată. În ultimele câteva decenii ale secolului XX, ţara a trecut printr-un război civil teribil, iar efectele sale durabile se resimt şi astăzi. Libanul este compus din aproximativ 40% creştini şi 60% musulmani, cu majoritatea şiiţilor concentraţi în sud şi cei mai mulţi sunniţi în Tripoli, la nord.

Armata libaneză nu este nici măcar aproape de Hezbollah în ceea ce priveşte capacitatea militară, lucru pe care SUA şi puterile occidentale l-au asigurat. SUA limitează în mod intenţionat forţele aeriene libaneze - care sunt alcătuite dintr-o mică flotă de avioane cu elice furnizate de americani, care nu sunt capabile să asigure apărarea antiaeriană. Sancţiunile occidentale au restricţionat mult timp tipurile şi cantităţile de arme pe care Libanul le poate primi. Chiar dacă există multe persoane în Liban, în special printre maroniţi, care doresc de mult să vadă Hezbollah dezarmat şi puterea sa diminuată, realizarea acestui lucru din interior rămâne practic imposibilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor