Un general al armatei germane vorbeşte despre un "tipar" în cazul prăbuşirii avionului DHL

(foto arhivă) (captură video)
Redacţia
28.11.2024

După ce un avion cargo s-a prăbuşit în Lituania, anchetatorii au recuperat înregistratorul de zbor. Avionul Swift Air se îndrepta de la Leipzig către Vilnius, capitala Lituaniei, în numele DHL şi s-a prăbuşit, unul dintre membrii echipajului pierzându-şi viaţa, raportează Die Welt.

Luni, un avion s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din apropierea aeroportului din Vilnius şi s-a prăbuşit la sol. Inspectorul general al forţelor armate germane, Carsten Breuer, a vorbit despre un „tipar” - referindu-se inclusiv la un incident de acum câteva luni.

Potrivit inspectorului general al forţelor armate germane, Carsten Breuer, prăbuşirea unui avion de marfă DHL în Lituania ar fi putut fi un fel de test al Rusiei pentru a explora punctele slabe.

În cadrul emisiunii ARD „Maischberger”, Breuer a discutat cu expertul în securitate Claudia Major despre războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina.

Citiți și Seria incidentelor DHL continuă. Un avion cargo s-a prăbuşit peste o casă din apropierea capitalei Lituaniei

„Am experimentat o situaţie similară în vara acestui an, iar acum s-a întâmplat ceva acolo care se încadrează în acest tipar”, a spus Breuer cu privire la incident.

La sfârşitul lunii august, autorităţile de securitate germane au avertizat cu privire la „dispozitive incendiare neconvenţionale” trimise de persoane necunoscute prin intermediul furnizorilor de servicii de transport de marfă. La momentul respectiv, cercurile de securitate au legat avertismentul de un incident la centrul logistic DHL din Leipzig, care serveşte drept centru global al companiei.

În iulie, un colet trimis din statele baltice care conţinea un dispozitiv incendiar ar fi luat foc acolo. Pe baza anchetei, au fost efectuate arestări şi în Lituania, care au fost confirmate de Procuratura Generală din Vilnius la începutul lunii.

În contextul accidentului aviatic, Breuer a răspuns afirmativ dacă Rusia îşi poate testa punctele slabe. Putin creează o situaţie „care nu mai este chiar pace şi nu este încă război” pentru a testa cât de departe poate merge.

Citiți și Sabotaj sau un simplu incident tehnic? Cala unui Boeing 737 de marfă a luat foc. Aeronava a devenit inoperabilă

Breuer a explicat că cele mai mari cinci naţiuni europene din NATO produc doar jumătate din numărul de tancuri pe an faţă de Rusia. Vorbind despre SUA, el a spus: „Vedem, desigur, că Donald Trump - dar într-un mod similar cu ceea ce au făcut predecesorii săi - este foarte atent să se asigure că europenii au grijă de propria lor apărare”.

El consideră că singura diferenţă faţă de Kamala Harris în acest punct este „că Harris ar fi putut să ne acorde puţin mai mult timp”. El a fost clar: „Noi, în Europa, noi, în Germania, trebuie să ne ocupăm singuri de apărarea europeană, mult mai mult decât o făceam înainte.

Cutiile negre - piese cruciale în descifrarea puzzle-ului

Anchetatorii speră să obţină informaţii importante din analizarea înregistratoarelor de zbor în căutarea cauzei prăbuşirii avionului cargo din Germania în Lituania. Atât înregistratorul de date de zbor, cât şi înregistratorul de voce au fost recuperate din epava avionului Swift Air, care zbura de la Leipzig la Vilnius, capitala Lituaniei, în numele DHL. Cele două dispozitive, cunoscute şi sub denumirea de „cutii negre”, ar putea furniza informaţii cu privire la cauza accidentului, care rămâne neclară în ciuda progreselor înregistrate în cadrul anchetei.

Avionul s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din apropierea aeroportului din Vilnius luni dimineaţa devreme, cu puţin timp înainte de aterizarea programată, şi s-a izbit de sol. Unul dintre cei patru membri ai echipajului a fost ucis, iar alţi trei - inclusiv un german - sunt trataţi în spital. Locuitorii din zonă nu au fost răniţi.

Citiți și Rusia, suspectată de Occident că ar fi în spatele unor sabotaje la avioanele cargo

Autorităţile lituaniene au demarat ample investigaţii în urma accidentului. Şeful poliţiei, Arunas Paulauskas, consideră că ancheta la locul izolat al accidentului ar putea fi finalizată în câteva zile. Cu ajutorul înregistratoarelor de zbor, anchetatorii au găsit o piesă importantă şi posibil decisivă a puzzle-ului în căutarea lor prin câmpul mare de resturi. Înregistratorul de date de zbor înregistrează datele de zbor, iar înregistratorul de voce înregistrează conversaţiile din cabina piloţilor.

Analiza datelor va dura aproximativ o lună, a raportat "Spiegel”, citând un purtător de cuvânt al Ministerului lituanian al Justiţiei. Potrivit acestuia, înregistratoarele de zbor ar putea fi eventual examinate în Germania. Anchetatorii germani sunt deja la faţa locului pentru a ajuta la găsirea cauzei accidentului. Experţi din Spania şi SUA sunt, de asemenea, aşteptaţi să ajungă în Lituania.

Investigaţii „în toate direcţiile”

Potrivit ministrului de Externe lituanian Gabrielius Landsbergis, toate cauzele posibile sunt încă investigate.

„Examinăm toate opţiunile posibile. Până în prezent, nicio opţiune nu a fost exclusă”, a spus el.

Omologul său german Annalena Baerbock a subliniat, de asemenea, că autorităţile din ambele ţări investighează în prezent „în toate direcţiile”. În plus faţă de un accident tehnic, ea a considerat că o prăbuşire intenţionată poate fi de asemenea o posibilitate.

Citiți și Rusia, suspectată de sabotaj, după un incendiu la un depozit din Marea Britanie

Potrivit anchetatorilor, în prezent nu există nicio dovadă că accidentul a fost intenţionat.

Şeful departamentului de investigare a accidentelor rutiere din cadrul Ministerului lituanian al Justiţiei, Laurynas Naujokaitis, a răspuns negativ, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, la întrebarea dacă există indicii că incidentul a fost legat de terorism, sabotaj sau alte influenţe de acest gen: „În acest moment nu avem astfel de indicii”.

De asemenea, şeful Centrului naţional de gestionare a crizelor, Vilmantas Vitkauskas, a declarat într-un interviu acordat agenţiei BNS că nu există informaţii potrivit cărora avionul ar fi luat foc înainte de a atinge solul sau că piloţii ar fi fost derutaţi de perturbări ale navigaţiei prin satelit GPS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor