Rusia, suspectată de Occident că ar fi în spatele unor sabotaje la avioanele cargo

(foto arhivă) (captură video)
Redacţia
06.11.2024

Oficialii de securitate occidentali suspectează că în spatele unui complot de introducere a unor dispozitive incendiare în pachetele de pe avioanele cargo care se îndreptau spre America de Nord, unul care a luat foc la un centru de curierat din Germania şi altul într-un depozit din Anglia, s-ar afla serviciile secrete ruse.

Potrivit AP News, Polonia a declarat luna trecută că a arestat patru persoane suspectate că ar avea legătură cu o operaţiune a serviciilor secrete străine care a efectuat sabotaje şi că este în căutarea altor două. Procurorul general al Lituaniei, Nida Grunskiene, a declarat marţi că există un număr nespecificat de persoane reţinute în mai multe ţări, fără a oferi detalii.

Evenimentele au loc pe fondul intensificării unui război hibrid de sabotaj din partea Rusiei care vizează aliaţii Ucrainei, inclusiv dezinformarea alegerilor şi atacurile incendiare din Europa în acest an. Mai mulţi oficiali au declarat că ei cred că atacurile au fost opera serviciilor de informaţii militare ruse, GRU, deşi Moscova a negat implicarea.

Citiți și Rusia, suspectată de sabotaj, după un incendiu la un depozit din Marea Britanie

Agenţia de Securitate Internă din Polonia, sau ABW, afirmă că incidentele din Polonia, precum şi din alte ţări membre ale UE şi NATO, s-au intensificat în acest an. ABW consideră că acestea sunt iniţiate şi coordonate de serviciile speciale ruse. Până în prezent, 20 de persoane au fost inculpate în anchete conduse de procuratură, ABW şi poliţie.

Procurorul polonez Katarzyna Calów-Jaszewska a declarat că ancheta se concentrează asupra agenţilor străini care efectuează acte de sabotaj, inclusiv deteriorarea instalaţiilor industriale sau a infrastructurii critice, cum ar fi aeroporturile, avioanele şi alte vehicule, precum şi incendierea folosind colete autocombustibile trimise către ţările UE şi Regatul Unit, care s-ar aprinde în timpul transportului rutier sau aerian.

Ea a adăugat că grupul a testat un canal de trimitere a unor astfel de colete către Statele Unite şi Canada.

Wall Street Journal a relatat primul detaliile incidentelor cu avioanele cargo.

Administraţia americană pentru securitatea transporturilor a declarat că a pus în aplicare măsuri de securitate suplimentare în ultimele luni pentru anumite transporturi de marfă care se îndreaptă spre Statele Unite.

„Ne ajustăm continuu măsurile de securitate, după caz, şi împărtăşim cu promptitudine toate informaţiile relevante cu partenerii noştri din industrie, inclusiv cerinţele şi recomandările care îi ajută să reducă riscurile”, a declarat TSA.

Citiți și SUA acuză cinci ruşi pentru atacul "WhisperGate" care a distrus sisteme ucrainene şi ale NATO

Nu a existat nicio ameninţare activă care să vizeze zborurile care se îndreaptă spre Statele Unite, potrivit unui oficial american, care nu a fost autorizat să facă comentarii publice.

Dirk Heinrichs, un purtător de cuvânt al DHL din Germania, a declarat că societatea nu poate oferi detalii cu privire la această problemă, dar „cooperează pe deplin cu autorităţile competente pentru a ne proteja oamenii, reţeaua şi expedierile clienţilor noştri”.

Şeful agenţiei britanice de informaţii interne, MI5, a declarat luna trecută că Regatul Unit se confruntă cu o „creştere uluitoare” a tentativelor de asasinat, sabotaj şi alte infracţiuni pe teritoriul său din partea Rusiei, precum şi a Iranului.

Calów-Jaszewska a declarat la 25 octombrie că pachetele cu explozibili camuflaţi au fost trimise prin intermediul unor companii de transport de marfă către ţări din UE şi Marea Britanie pentru a „testa canalul de transfer pentru astfel de colete” care erau destinate în cele din urmă SUA şi Canadei.

Dispozitivele incendiare din Germania şi Marea Britanie s-au aprins ambele în iulie.

Citiți și Defecţiune tehnică sau sabotaj? Un tren de persoane a ars complet într-o gară din Berlin

Potrivit lui Thomas Haldenwang, şeful serviciului german de informaţii, unul dintre ele a fost la o escală la un centru logistic DHL de pe un aeroport din oraşul Leipzig. Agenţia germană de presă dpa a raportat că zborul de legătură care conţinea pachetul, care provenea de la una dintre ţările baltice, a fost întârziat în Leipzig şi se afla la sol când s-a aprins şi a incendiat un container de marfă.

Poliţia antiteroristă britanică investighează dacă agenţii ruşi au fost în spatele unui dispozitiv incendiar dintr-un colet care a luat foc într-un depozit DHL din Minworth, lângă Birmingham, în centrul Angliei, la 22 iulie. Incidentul, raportat pentru prima dată de ziarul The Guardian şi de televiziunile germane, a fost similar cu cel din Germania.

Ziarul polonez Gazeta Wyborcza a raportat, de asemenea, că a fost semnalat un incendiu la un camion de curierat în apropiere de Varşovia.

„Observăm acţiuni agresive din partea serviciilor de informaţii ruse. În special spionajul şi sabotajul rusesc în Germania sunt în creştere, atât cantitativ, cât şi calitativ”, a declarat Haldenwang în Budestag, sau parlamentul german, luna trecută, în timp ce discuta despre incidentul de la Leipzig.

„Activităţile serviciilor de informaţii ruseşti în lumea reală, precum şi în spaţiul cibernetic, arată că Germania este punctul central al acestui război hibrid al Rusiei împotriva democraţiilor occidentale. Rusia îşi foloseşte întreaga cutie de instrumente: de la influenţarea discuţiilor politice din Germania la atacuri cibernetice împotriva infrastructurii critice şi sabotaj. Disponibilitatea Rusiei de a folosi forţa dovedeşte că este, de asemenea, dispusă să pună în pericol vieţi omeneşti”, a adăugat el.

Citiți și MI5 susţine că spionii ruşi plănuiesc haos în Marea Britanie şi Europa. Kremlinul neagă

Într-un rar discurs public în care a prezentat principalele ameninţări la adresa Regatului Unit, directorul general al MI5, Ken McCallum, a declarat că „GRU, în special, se află într-o misiune susţinută de a genera haos pe străzile britanice şi europene: Am văzut incendieri, sabotaje şi multe altele. Acţiuni periculoase desfăşurate cu tot mai multă imprudenţă”.

Marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat acuzaţiile şi a calificat rapoartele media despre presupusul complot de sabotaj drept un exemplu de „invenţie vagă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor