Rusia, suspectată că a plasat un dispozitiv exploziv în avionul care a provocat un incendiu la un depozit din Marea Britanie

(foto arhivă) (captură video)
Redacţia
17.10.2024

Poliţia antiteroristă investighează dacă spionii ruşi au plantat un dispozitiv exploziv într-un avion către Marea Britanie, care ulterior a luat foc la un depozit DHL din Birmingham, potrivit The Guardian.

Nimeni nu a fost rănit în incendiul din 22 iulie la un depozit din suburbia Minworth care manipulează colete pentru livrare. Incendiul a fost lichidat de pompierii locali şi de personal.

Se crede că respectivul colet a ajuns la depozitul DHL pe calea aerului, deşi nu se ştie dacă era un avion de marfă sau de pasageri şi nici care era destinaţia sa. Ar fi putut exista consecinţe grave dacă acesta ar fi explodat în timpul zborului.

Un incident similar a avut loc şi în Germania, tot la sfârşitul lunii iulie, când un colet suspect destinat transportului cu avionul a luat foc la un alt depozit DHL din Leipzig, iar anchetatorii caută legături între cele două incidente. Autorităţile germane au avertizat săptămâna aceasta că, dacă pachetul ar fi luat foc în aer, avionul s-ar fi putut prăbuşi.

Thomas Haldenwang, şeful serviciului german de informaţii interne, le-a declarat luni membrilor parlamentului că, dacă pachetul de la Leipzig ar fi început să ardă în timpul zborului, „s-ar fi prăbuşit”.

Incidentul de la Birmingham a fost dezvăluit în urma unor anchete comune ale cotidianului The Guardian şi ale televiziunilor germane WDR şi NDR, ridicând întrebări privind motivul pentru care autorităţile nu l-au dezvăluit mai devreme.

„Putem confirma că ofiţerii din cadrul poliţiei antiterorism investighează un incident la o clădire comercială din Midpoint Way, Minworth. Luni, 22 iulie, un pachet din locaţie a luat foc. A fost stins de personal şi de pompierii locali la momentul respectiv şi nu au fost raportate răniri sau daune semnificative cauzate”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei metropolitane antiterorism.

Anchetatorii britanici suspectează că dispozitivul incendiar face parte dintr-o campanie mai amplă pe care spionii ruşi au desfăşurat-o în Europa în acest an, care a fost condamnată ca fiind neglijentă şi nesăbuită de către şefii spionajului din Regatul Unit şi din alte ţări.

Ken McCallum, şeful MI5, a avertizat săptămâna trecută că serviciile de informaţii militare ruse GRU par să se afle „într-o misiune susţinută de a genera haos pe străzile britanice şi europene: am văzut incendieri, sabotaje şi multe altele”.

Şeful spionajului britanic a acuzat Rusia că se angajează în „acţiuni periculoase desfăşurate cu o imprudenţă din ce în ce mai mare” şi a susţinut că acest complot a fost contraproductiv pentru Kremlin, deoarece „a condus la o coordonare operaţională sporită cu partenerii din Europa şi nu numai”.

Motivul Rusiei pare să fi fost acela de a încerca să provoace pierderi aliaţilor occidentali ai Ucrainei, deşi comploturile sunt uneori precise, iar alteori slab coordonate şi amatoriceşti. Dar Kremlinul neagă de obicei că ar fi implicat în activităţi de sabotaj şi, în trecut, a respins acuzaţiile că ar fi implicat în teorii ale conspiraţiei.

În martie, un depozit din estul Londrei aparţinând unei companii care are legături cu Ucraina a luat foc în urma unui presupus atac incendiar. Şapte bărbaţi au fost acuzaţi de implicare în incident, care a fost legat de un complot rusesc.

De asemenea, un centru comercial din Varşovia a fost distrus de un incendiu în luna mai. La scurt timp după, prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a declarat că este „destul de probabil” ca incendiul să fi fost provocat de agenţi ai serviciilor de informaţii ruse.

Cu toate acestea, cel mai grav complot descoperit a fost o încercare de asasinare a lui Armin Papperger, directorul general al producătorului german de armament Rheinmetall. În iulie, s-a raportat că serviciile de informaţii americane au dejucat planurile ruseşti de asasinare a acestuia.

Poliţia antiterorism a Met (Poliţia Metropolitană din Londra), care conduce ancheta din Birmingham, cu sprijinul ofiţerilor specializaţi din West Midlands, compară notele cu anchetatorii din Europa.

Luna trecută, DHL a declarat că pachetul care a început să ardă în Germania a fost expediat iniţial din Lituania. Compania a declarat atunci că a înăsprit „protocoalele şi procedurile de securitate” în conformitate cu recomandările autorităţilor europene.

Ziarul german Tagesspiegel a relatat că dispozitivul incendiar a început să ardă în Leipzig în timp ce urma să fie încărcat într-un avion cargo. Zborul fusese amânat. Dacă avionul ar fi decolat la timp, dispozitivul s-ar fi aprins în aer.

Dacă se dovedeşte o legătură rusă cu incidentele de la Birmingham sau Leipzig, nu este imediat evident ce urmăreau complotiştii să obţină. Orice complot care ar fi condus la doborârea unui avion ar fi atras o condamnare internaţională pe scară largă.

Deşi Haldenwang nu a spus că Rusia se află în spatele incendiului din Germania atunci când a depus mărturie în Bundestag, el a acuzat agenţiile de spionaj ale Kremlinului că se angajează într-un „comportament agresiv” care „pune în pericol vieţile oamenilor”.

Nu au fost efectuate arestări în legătură cu incendiul din Birmingham, iar anchetele Poliţiei britanice continuă.

„Ofiţerii sunt în legătură cu alţi parteneri europeni de aplicare a legii pentru a identifica dacă acest incident poate fi sau nu legat de alte incidente de tip similar din Europa”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei.

Solicitată să comenteze, DHL a declarat că ia măsuri „pentru a-şi securiza reţeaua, personalul şi bunurile, precum şi expedierile clienţilor” ca reacţie la ceea ce a descris ca fiind „investigaţii în curs de desfăşurare ale autorităţilor din mai multe ţări”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor