După mai multe eşecuri, Rusia vrea să pregătească de luptă terifianta rachetă Satan II (Sarmat)
Dezvoltarea terifiantei rachete Sarmat a fost marcată de eşecuri, inclusiv unul considerat „catastrofal” care s-a petrecut chiar pe rampa de lansare, lăsând un crater în flăcări, potrivit Express.
Rusia ia măsuri pentru ca sistemul său terifiant de rachete Sarmat - cunoscut şi sub numele de Satan II - să fie „pregătit de luptă”.
Comandantul forţelor ruse de rachete strategice, generalul colonel Serghei Karakaev, a declarat că forţele sale deţin 88% din echipamentul modern de rachete al Rusiei în inventarul lor operaţional, a raportat mass-media de stat.
„Până astăzi, sistemele de rachete de generaţia a cincea Yars şi Avangard au fost integrate în Forţele Strategice de Rachete.
Lucrările continuă pentru a plasa cel mai nou sistem de rachete Sarmat, amplasat în silozuri, echipat cu o rachetă super-grea cu combustibil lichid, în stare de alertă de luptă”, a declarat acesta.
RS-28 Sarmat este o rachetă balistică intercontinentală super-grea (ICBM) care poate transporta până la 16 focoase nucleare. Raza sa de acţiune este de aproape 18.000 de kilometri, ceea ce înseamnă că poate lovi cu uşurinţă ţinte din SUA şi Europa.
Cu toate acestea, dezvoltarea sa a fost marcată de eşecuri. Cel mai recent, un Sarmat II a explodat pe rampa de lansare în timpul unui test în septembrie, după o „defecţiune catastrofală”, lăsând un crater care fumega la locul de lansare în nordul Rusiei.
Demersul de a pregăti rachetele „pentru luptă” vine după ce Putin a semnat un decret care permite desfăşurarea armelor nucleare ruseşti împotriva unei forţe nenucleare dacă aceasta este susţinută de o naţiune cu arme nucleare - de exemplu, Ucraina susţinută de Regatul Unit.
Decretul a fost semnat în timp ce Ucraina a lansat atacuri asupra Rusiei folosind rachete ATACMS furnizate de SUA şi rachete Storm Shadow fabricate în Marea Britanie cu efect devastator, înfuriind conducerea rusă.
Pe fondul tensiunilor crescute, Ucraina a susţinut că a ucis sau rănit 1.580 de soldaţi ruşi marţi, la doar câteva ore după ce forţele lui Vladimir Putin au lansat un atac masiv cu drone, considerat a fi cel mai mare din război până în prezent.
Kievul a afirmat, de asemenea, că Ucraina a distrus 14 tancuri ruseşti, 48 de vehicule blindate şi un sistem de apărare aeriană.
Forţele aeriene ucrainene au anunţat marţi că Rusia a lansat 188 de drone împotriva majorităţii regiunilor din Ucraina într-un atac fulger nocturn. Acesta a fost descris drept un număr record de drone lansate într-un singur atac.
Potrivit forţelor aeriene, majoritatea dronelor au fost interceptate, dar au fost avariate clădiri de apartamente şi infrastructuri critice, cum ar fi reţeaua naţională de electricitate. Nu au fost raportate imediat victime în cele 17 regiuni vizate.
De la mijlocul anului, Rusia atacă din ce în ce mai puternic zonele civile din Ucraina cu drone, rachete şi bombe planante.
În acelaşi timp, armata rusă a deţinut în mare măsură iniţiativa pe câmpul de luptă în ultimul an. Potrivit analiştilor militari occidentali, aceasta a făcut presiuni puternice în estul regiunii Doneţk, unde a înregistrat progrese tactice semnificative.