Franţa îşi reînnoieşte eforturile de a ţine adolescenţii departe de reţelele sociale
Guvernul francez şi-a reînnoit eforturile de a ţine adolescenţii departe de reţelele sociale înainte de a împlini 15 ani, potrivit POLITICO.
Parisul are deja un proiect de lege naţional care împiedică utilizatorii sub vârsta de 15 ani să acceseze platformele de social media, dar face apel la ţările membre ale Uniunii Europene pentru a găsi o soluţie la nivelul întregului bloc. Guvernul francez a îndemnat Polonia, care va prelua în ianuarie preşedinţia rotativă a Consiliului UE, să ia măsuri în această privinţă.
UE ar trebui să urmeze exemplul Australiei, care a introdus o interdicţie privind reţelele sociale pentru tinerii sub 16 ani, a declarat ministra franceză a Educaţiei, Anne Genetet, în marja reuniunii de luni a miniştrilor educaţiei şi tineretului din UE.
Apelul vine într-un moment în care politicienii europeni sunt din ce în ce mai preocupaţi de platformele de socializare, de dependenţa tinerilor de ele şi de rolul lor în crizele de sănătate mintală ale adolescenţilor. Acest subiect ar putea fi abordat în următoarea fază a măsurilor de reglementare ale UE privind companiile din domeniul tehnologiei.
„Ne-am dori ca ceva foarte similar să poată fi pus în aplicare şi aplicat în Europa. Avem nevoie urgentă de ceva care să fie pus în aplicare”, a declarat Genetet, referindu-se la exemplul Australiei. Ea a adăugat că această chestiune este o „urgenţă”.
Franţa şi-a mai încercat norocul, dar a fost respinsă de comisarul pentru piaţa internă de atunci, Thierry Breton, care a susţinut că normele franceze contravin regulilor de moderare a conţinutului din blocul comunitar, Legii privind serviciile digitale (DSA) şi pieţei interne.
Dar acum s-ar putea ca valul politic să se fi schimbat: Franţa nu este singura ţară care a sugerat creşterea vârstei minime de utilizare a platformelor social media.
Premierul danez Mette Frederiksen a solicitat, de asemenea, o vârstă minimă de 15 ani şi peste, pentru utilizarea reţelelor sociale.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a iniţiat o anchetă la nivelul UE privind efectele social media asupra sănătăţii mintale a tinerilor.
Genetet a precizat că Parisul doreşte o soluţie tehnică la nivel european, în cadrul ASD, care ar putea completa legea franceză.
Demersul Parisului în vederea stabilirii unei vârste minime pentru utilizarea reţelelor de socializare se înscrie într-o strategie mai amplă privind copiii şi timpul petrecut în faţa ecranului.
Genetet a menţionat patru vârste critice pentru copii atunci când vine vorba de expunerea la ecran. Înainte de vârsta de 3 ani, copiii nu ar trebui să fie expuşi la ecrane, iar între 3 şi 6 ani, aceştia nu ar trebui să vadă ecrane fără supravegherea părinţilor. Ei nu ar trebui să folosească telefoanele mobile înainte de vârsta de 11 ani şi nici să utilizeze platformele de socializare înainte de vârsta de 15 ani.