Moldovagaz cere majorarea tarifelor la gazele naturale. Prim-ministrul Recean: Avem de confruntat o iarnă foarte grea

(Getty Images)
Maria Maevschi
28.11.2024

Moldovagaz a depus o cerere de majorare a tarifelor cu 39,7 la sută, sau mai exact cu 4 lei per metru cub de gaz, începând cu 1 decembrie curent, adresată conducerii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care urmează să o examineze şi să aprobe tarifele.

„Până a discuta cifrele (nu văd de unde creşterea cu 39,7%), ANRE nu are dreptul să aprobe tarifele fără consultări publice. Asta se admite doar în cazul situaţiilor excepţionale. Pregătesc o cerere oficială către directorii ANRE. Respectaţi procedurile de transparenţă şi organizaţi şedinţă publică, cu prezenţa presei. În caz contrar, voi adresa o plângere penală pentru abuzul care-l faceţi”, a scris într-o postare, pe pagina sa de socializare, expertul în energetică Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori Moldovagaz.

Potrivit cererii „Moldovagaz”, tariful mediu pentru furnizarea gazelor naturale ar urma sa crească până la 14,04 lei per metru cub (fără TVA), ceea ce reprezintă o majorare de 39,7% faţă de tariful actual de 10,05 lei (fără TVA), aprobat în luna mai 2024.

Dacă ANRE va aproba solicitarea furnizorului de gaze de la Chişinău, atunci consumatorii casnici ar putea achita, începând cu 1 decembrie, un tarif de 16,17 lei per metru cub (fără TVA), sau cu 33,1 la sută mai mult decât tariful actual de 12,15 lei (fără TVA).

Premierul Dorin Recean a declarat, în cadrul şedinţei Guvernului din 11 septembrie curent, când tocmai începuse campania electorală, că cetăţenii Republicii Moldova nu vor achita tarife mai mari pentru gazele naturale şi energia electrică în acest sezon. Mai mult, acesta a calificat atunci drept „false” declaraţiile lansate în spaţiul public de către echipa oligarhului fugar Ilan Şor, cu privire la eventuale creşteri ale tarifelor.

„Campania electorală încă n-a început, dar văd că, ca la comandă, s-a început un atac cu informaţii false. În mod special în ceea ce priveşte tarifele la gaz şi la energia electrică. Guvernul într-adevăr nu poate să cunoască ce va fi pe piaţa internaţională, dar vreau să asigur toată lumea că moldovenii în acest sezon nu vor plăti tarife mai scumpe la gaz şi electricitate. Cei care participă în campania electorală, vreau să-i rog să se concentreze pe proiecte de dezvoltare. Să arate cum ei vor dezvolta Republica Moldova mai degrabă decât să promoveze informaţii false”, declara atunci Dorin Recean.

În acest context, şeful Executivului a ţinut să puncteze în cadrul şedinţei Guvernului de miercuri 27 noiembrie, că se aşteaptă o iarnă grea, cu o eventuală criză a gazelor, însă a dat asigurări că Guvernul va fi alături de toţi cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv din stânga Nistrului.

„Trebuie să fiu onest cu dvs. Noi avem de confruntat o iarnă foarte grea. Trebuie să ne pregătim de acest lucru. Dificultăţile şi o eventuală criză survine din două surse. Prima este o eventuală întrerupere de gaze naturale către stânga Nistrului.

Acolo trăiesc aproximativ 350 mii de persoane şi majoritatea sunt cetăţenii noştri şi ei riscă să rămână fără căldură şi electricitate. Asta se poate transforma într-o catastrofă umanitară. Pentru că sunt cetăţenii noştri, noi trebuie să găsim o soluţie pentru o eventuală criză acolo. Ea se poate întâmpla în cazul în care Gazpromul nu-şi va onora obligaţiunile contractuale.

A doua sursă a crizei este solicitarea de majorare a tarifelor la gazele naturale. Este o solicitare care trebuie să fie analizată foarte atent şi transparent de către ANRE. Situaţia va fi complicată, dar vreau să dau asigurări că Guvernul va fi alături de cetăţenii Republicii Moldova”, a precizat Dorin Recean.

Potrivit Moldova 1, ultima ajustare a tarifului la gaze a fost aprobată de ANRE la începutul lunii mai curent. Conform deciziei ANRE din 2 mai, tariful s-a redus cu 1,24 de lei până la 12,15 bani pentru un metru cub. Precizăm că cel mai mare preţ plătit de consumatorii din Republica Moldova a fost de 29,27 lei, cu TVA inclus. Tariful a fost în vigoare în perioada octombrie 2022 - iulie 2023, în plin război desfăşurat de Rusia pe teritoriul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor