Beijingul, pe cale să demită un nou oficial? Ministrul Apărării, anchetat pentru acuzaţii de corupţie

Ministrul chinez al apărării, Dong Jun (Nhac Nguyen/AFP/Getty Images)
Redacţia
28.11.2024

Soarta ministrului chinez al Apărării, Dong Jun, a rămas neclară miercuri, doi oficiali americani declarând pentru Reuters că acesta este cercetat pentru corupţie, în timp ce un altul a îndemnat la prudenţă.

The Financial Times a raportat pentru prima dată că Dong este investigat ca parte a unei anchete extinse anticorupţie, care a zguduit eşaloanele superioare ale Armatei de Eliberare a Poporului.

Un oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că o investigaţie chineză privind forţele sale de rachete strategice s-a extins la alte probleme din armată şi achiziţii.

Oficialul a adăugat că ancheta asupra lui Dong era semnificativă deoarece preşedintele chinez Xi Jinping îl numise personal pe Dong.

Dar un alt oficial american de rang înalt, vorbind, de asemenea, sub rezerva anonimatului, a îndemnat la prudenţă cu privire la rapoartele despre investigaţia sa, fără a oferi detalii cu privire la acurateţea raportului.

Dong ar fi al treilea ministru al Apărării sau fost ministru al Apărării chinez consecutiv care este investigat pentru presupusă corupţie.

Când a fost întrebată la o conferinţă de presă zilnică despre raport, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a spus că este „o vânătoare de umbre”.

Ministerul chinez al Apărării nu a răspuns imediat solicitărilor pentru comentarii.

Epurări

Armata chineză a fost supusă unei ample epurări anticorupţie începând de anul trecut, cel puţin nouă generali ai PLA şi câţiva directori din industria de apărare fiind excluşi din corpul legislativ naţional până în prezent.

Dong, fost şef al Marinei PLA, a fost numit ministru al Apărării în decembrie 2023. Predecesorul său, Li Shangfu, a fost demis după şapte luni de activitate.

Săptămâna trecută, Dong a refuzat să se întâlnească cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în timpul unei reuniuni a miniştrilor Apărării din Laos, citând acţiunile SUA cu privire la Taiwan, o mişcare pe care şeful Pentagonului a declarat-o miercuri ca fiind nefericită.

Oficialii americani au declarat că nu sunt îngrijoraţi cu privire la relaţiile militare dintre Washington şi Beijing în cazul în care Dong este demis, adăugând că ar fi în măsură China să pună rapid în funcţie un succesor.

În calitate de ministru al Apărării, Dong este responsabil pentru diplomaţia militară a Chinei comuniste cu alte naţiuni. El a supervizat o detensionare recentă a relaţiilor militare dintre SUA şi China, ambele naţiuni purtând pentru prima dată discuţii la nivel de comandant de teatru de operaţiuni în septembrie.

Cu toate acestea, el nu a fost promovat în Comisia militară centrală (CMC), organul militar de cel mai înalt nivel al Chinei, în timpul unui plen major al Partidului Comunist de la începutul acestui an, în cadrul căruia, în mod normal, ar fi fost anunţate remanierile de personal.

În mod tradiţional, ministrul chinez al Apărării a fost membru atât al CMC, care este condusă de Xi Jinping, cât şi al Consiliului de Stat, organul executiv la nivel de cabinet al Chinei.

Dong nu a fost numit nici în Consiliul de Stat în timpul unei remanieri guvernamentale din martie.

„Sincer, nimic nu m-ar mai surprinde. Istoria acestor investigaţii în cadrul Armatei Populare de Eliberare arată că, odată ce firul corupţiei este tras, multe alte fire sunt dezvăluite şi puloverul se destramă”, a declarat Dennis Wilder, profesor la Universitatea Georgetown şi fost analist al serviciilor de informaţii americane.

Cei doi predecesori direcţi ai lui Dong, Li şi Wei Fenghe, au fost excluşi din Partidul Comunist în iunie pentru "încălcări grave ale disciplinei", un eufemism pentru corupţie.

O declaraţie a Partidului Comunist de la acea vreme spunea că cei doi „au trădat încrederea partidului şi a Comisiei Militare Centrale, au poluat grav mediul politic al armatei şi au cauzat mari daune [...] imaginii liderilor săi de rang înalt”.

De asemenea, s-a constatat că cei doi au primit sume uriaşe de bani drept mită şi au încercat să ofere „beneficii personale” altora, conform declaraţiei, cum ar fi promovări sau ranguri mai înalte în armată.

Reuters a relatat în exclusivitate anul trecut că Li era investigat pentru suspiciuni de corupţie în domeniul achiziţiilor militare.

Wei dispăruse din ochii publicului după ce a fost înlocuit în martie 2023, în cadrul unei remanieri guvernamentale planificate. Wei a fost şeful Forţei de Rachete a Armatei Populare de Eliberare (PLA) din 2015 până în 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor