Uleiul de cocos, un miracol pentru sănătate şi frumuseţe
alte articole
A fost demonstrat că uleiul de nucă de cocos are proprietăţi emoliente şi nutritive, antibacteriene şi antifungice, care-l fac potrivit pentru îngrijirea zilnică a pielii uscate, predispuse la crăpare şi care se înroşeşte uşor, fie din cauza expunerii la soare, fie la temperaturile reci ale iernii.
Conţine fitosteroli, colină, vitamina E, vitamina K, fier, acizi graşi Omega-6, grăsimi saturate, mononesaturate şi polinesaturate. Acidul lauric (un acid gras saturat) este principalul acid din compoziţia uleiului de nucă de cocos, în proporţie de 40%. Aceste substanţe au numeroase efecte benefice pentru sănătate: stimulează imunitatea, controlează nivelul glicemiei, colesterolului, înlătură stresul, depresia, îmbunătăţeşte digestia şi absorbţia de magneziu şi calciu, cu rol în sănătatea oaselor şi dinţilor. Fiind bogat în antioxidanţi, previne formarea radicalilor liberi şi ajută la încetinirea efectelor îmbătrânirii.
Uleiul extras din nucă de cocos, Cocos nucifera, este de asemenea considerat un aliment foarte nutritiv şi energizant, utilizat în bucătărie ca un condiment sau pentru prepararea mâncărurilor exotice. Proprietăţi similare sunt atribuite şi pulpei de nucă de cocos, care poate fi utilizată în versiune proaspătă sau deshidratată, sub formă de fulgi, pentru prepararea unui desert natural, fără a fi nevoie să adăugăm zahăr.
De asemenea, este unul dintre cele mai eficiente tratamente naturale în caz de eczeme, psoriazis, mici infecţii ale pielii şi prevenirea formării ridurilor. Poate fi folosit ca ingredient de bază pentru a prepara uleiuri de masaj, loţiuni pentru mâini sau pentru corp şi exfoliant natural. Uleiul de cocos poate fi masat în cantităţi mici pe pielea umedă, lăsând-o moale şi parfumată, iar în stare cremoasă, poate înlocui cu uşurinţă crema pentru faţă, chiar şi în cazul în care există mici iritaţii sau inflamaţii. Are, de fapt, proprietăţi antibacteriene care ajută pielea să se vindece mai repede.
La temperatura camerei, uleiul de cocos este solid, ca untul, pentru a-l face lichid înainte de utilizare, se introduce recipientul sigilat în apă fierbinte.
Miraculos pentru îngrijirea pielii şi părului
Uleiul de cocos este un ingredient multifuncţional cu adevărat miraculos pentru îngrijirea pielii.
Demachierea feţei - Graţie uleiului de nucă de cocos nu va mai trebui să cumpărăm produse pentru curăţarea feţei, de multe ori pe baza de uleiuri minerale derivate din petrol. Aplicat pe un burete umezit, reutilizabil şi lavabil, uleiul de cocos va elimina toate urmele de machiaj.
Cremă de corp - Mai ales dacă avem pielea uscată putem încerca înlocuirea cremei obişnuite de corp cu ulei de nucă de cocos, care poate fi aplicat sub formă lichidă sau solidă (în funcţie de temperatura mediului şi de anotimpuri), după duş sau atunci când este necesar. Aşa vom avea mereu o piele moale, mătăsoasă şi parfumată.
Protecţia buzelor şi dinţilor - Pentru buzele crăpate putem lăsa în frigider un borcănel de sticlă în care am pus ulei de nucă de cocos. Acesta va tinde să se solidifice din cauza temperaturii scăzute, dobândind o consistenţă asemănătoare untului de shea. Astfel, îl putem folosi ca pe un balsam normal de buze. De asemenea, pentru a realiza o pastă de dinţi naturală eficientă, pur si simplu se amestecă ulei de cocos şi bicarbonat de sodiu în părţi egale, până când vom obţine o pastă cremoasă care să fie păstrată într-un borcan închis ermetic.
Pentru păr - Aplicat ca balsam sau mască uleiul de nucă de cocos va fi un remediu pentru părul de multe ori uscat din cauza utilizării frecvente a uscătorului şi plăcii, sau de expunerea prelungită la soare. Stimulează creşterea părului, îl hrăneşte, îi oferă strălucire şi supleţe.
Un mic truc: se poate întâmpla ca guma de mestecat să rămână din greşeală lipită de părul copiilor. Nu intrăm în panică: nu va fi necesar să folosim foarfeca pentru a distruge podoaba capilară căci este suficient să ungem guma cu ulei de cocos, care se aplică, de asemenea, pe părul din zonă respectivă, apoi cu cea mai mare delicateţe, o îndepărtăm manual.
Îngrijirea picioarelor - Uleiul de nucă de cocos este recomandat ca un remediu natural cu adevărat eficient pentru îngrijirea picioarelor. Îl putem folosi la masarea degetelor de la picioare, după preferinţă, în combinaţie cu ulei esenţial de lavandă sau ulei de arbore de ceai pentru prevenirea infecţiilor fungice. Dar uleiul de cocos este minunat în special a înmuia pielea îngroşată a călcâielor. Pe timpul nopţii putem aplica comprese cu acest ulei, apoi punem şosete de protecţie.
A ne pregăti acasă cosmeticele folosind ingrediente naturale este cel mai bun mod de a evita conservanţi, agenţi tensioactivi şi substanţe alergene frecvent întâlnite în produse industriale. În mod normal, sunt suficiente câteva ingrediente la costuri reduse, pentru a realiza rapid tot ce avem nevoie în fiecare zi pentru îngrijire personală şi frumuseţe. Unul dintre cele mai utile ingrediente poate fi uleiul de nucă de cocos, cu condiţia ca acesta să fie pur, presat la rece, certificat biologic, fără arome sintetice şi aditivi.