Uleiul esenţial de Tea Tree pentru frumuseţea şi sănătatea pielii

ulei
ulei (Shutterstock)

Uleiurile esenţiale sunt o adevărată farmacie naturală. Uleiul esenţial de Tea Tree are proprietăţi medicinale importante şi este un elixir preţios în produse cosmetice naturale, în special pentru îngrijirea pielii. Este obţinut din arborele de ceai (Melaleuca alternifolia) care creşte spontan în Australia, mai ales în zona New South Wales, în apropierea cursurilor de apă şi a zonelor mlăştinoase. În tradiţia aborigenă din estul Australiei, inhalarea esenţei produsă prin zdrobirea frunzele plantei era folosită ca un remediu pentru tuse şi răceală, în timp ce aplicarea locală de cataplasme cu frunze, pentru a trata rănile şi diverse leziuni ale pielii.

Tea Tree Oil se remarcă prin acţiunea sa antiseptică, antifungică şi antibacteriană. Excelent balsamic, cicatrizant, expectorant, este utilizat cu succes în caz de rinită, bronşită, răceli, febră şi tuse. Zece, cel mult 20 de picături într-un vas cu apă fierbinte, sau chiar într-o baie fierbinte, ajută la eliberarea şi dezinfectarea căilor respiratorii.

Acest ulei esenţial este eficient în multe afecţiuni ale pielii, acnee, eczeme, psoriazis şi multe infecţii genito-urinar, cum ar fi cistită şi vaginite cronice dar şi arsuri uşoare, răni, înţepături de insecte,

Pentru ameliorarea durerilor reumatice şi musculare putem efectua un masaj delicat al zonei respective folosind un amestec din 6 picături de ulei esenţial de arbore de ceai adăugate la 20 ml de ulei de migdale dulci sau ulei de măsline.

În aromoterapie este unul dintre acele uleiuri cu o valoare de reechilibrare, atât pe plan fizic cât şi mental, ne întăreşte şi energizează. Având în vedere parfumul intens, dar nu deosebit de plăcut, este recomandabil a-l amesteca cu un ulei parfumat mai delicat, cum ar fi cel de trandafir, lavandă sau lămâie.

Uleiul esenţial de tea tree este un ingredient pe care îl găsim tot mai frecvent în produsele cosmetice, creme, loţiuni, unguente, săpunuri. Este preferat în multe produse pentru buze, balsamul de buze, dar nu numai pentru catifelare, ci şi datorită eficienţei sale în cazul herpesului. Atunci când apar primele semne, putem aplica local o picătură de ulei esenţial şi probabil, nu se va mai manifesta sau va dura mai puţin, fără senzaţia de mâncărime sau arsură.

Multe dintre preparatele cosmetice şi farmaceutice conţin acest ulei, tocmai din cauza proprietăţilor sale antibacteriene şi dezinfectante naturale. Pentru micile imperfecţiuni ale tenului o picătură de ulei de arbore de ceai este soluţia ideală. La apariţia unui coş, dacă dorim să se usuce repede, fără a fi strivit şi a obţine cicatrici sau infecţie, aplicarea cu ajutorul unui tampon de bumbac sau al unui beţişor cu vată direct pe zona respectivă va reduce inflamaţia şi riscul de infecţii bacteriene. De asemenea, funcţionează şi pentru muşcături de insecte, iritaţii cauzate de agenţi externi şi arsuri uşoare. Câteva picături de ulei de tea tree putem adăuga în loţiunea de corp, dacă pielea corpului este impură sau pentru a ţine ţânţarii la distanţă, dar şi în şamponul obişnuit în caz de mătreaţă.

Picioarele necesită şi ele multă atenţie. Pentru a preveni dermatita şi micoza, seara este indicat să adăugăm într-un vas cu apă câteva picături de ulei esenţial de arbore de ceai. În acest fel, proprietăţile antivirale şi antiparazitare ale acestuia acţionează pe piele cu eficienţă fără a avea efectele secundare ale unui produs chimic.

Fiind foarte concentrat trebuie folosit cu atenţie, cumpătat, fără exces.