9 întrebuinţări ale levănţicii

Lavanda. (Maria Matyiku / Epoch Times)
Diane MacEachern
26.08.2014

Un prieten de-al meu numeşte lavanda “briceagul elveţian” al uleiurilor esenţiale pentru că o poţi folosi în foarte multe feluri. Eu prefer să mă gândesc la ea ca fiind o modalitate perfectă de a-mi începe şi de a-mi termina ziua. De la buchetele de levănţică proaspătă până petale uscate de lavandă şi esenţă de ulei de levănţică, mama natură a creat nenumărate căi de a încorpora această plantă delicată în vieţile noastre. În continuare sunt prezentate câteva dintre întrebuinţările acesteia.

1. Substanţă antiţânţari – adăugaţi 10-12 picături de esenţă de levănţică într-o sticlă de 250 de ml cu pulverizator şi umpleţi-o cu apă, iar apoi stropiţi.

2. Parfum – puneţi o picătură de ulei de levănţică în spatele fiecărei urechi, pe interiorul fiecărei încheieturi şi la baza gâtului. Nu vreţi ca aroma să fie prea intensă, doar cât să confere un miros special.

3. Ulei de baie – adăugaţi câteva picături de ulei de levănţică în apa unei băi calde. Îmi place să pun uleiul chiar sub jetul de apă pentru a răspândi mirosul şi mai mult. Dacă nu aveţi ulei la îndemână puteţi găsi destul de uşor săpun cu aromă de levănţică.

4. Împrospătează hainele – puneţi câteva picături de ulei de levănţică pe un prosop şi apoi puneţi prosopul cu rufele care se usucă. Este o metodă foarte bună de a odoriza cearceafurile.

5. Reduce inflamaţiile şi febra musculară – adăugaţi ulei de levănţică unguentului pe care îl folosiţi pentru a calmc durerile. Unele mame ştiu să pună câteva picături de ulei de lavandă pe buzele umflate.

6. Deodorant – Deodorantele mele preferate sunt cele bazate pe bicarbonat de sodiu apoi tratate cu esenţă de levănţică.

7. Buchete – umpleţi câteva vaze mici cu levănţică proaspătă înflorită pentru a adăuga un pic de textură şi bucurie oricărei camere. Uscaţi buchete de flori şi frunze de levănţică, iar apoi adăugaţi-le altor flori uscate pentru a crea un aranjament armonios plin de culoare.

8. Aromaterapie – uscaţi florile de levănţică, apoi puneţi-le într-un recipient mic sau într-un coşuleţ în cameră, în baie sau dormitor. Din când în când, mototoliţi câteva flori de levănţică pentru a elibera mirosul lor minunat. Puteţi să umpleţi de asemenea câţiva săculeţi cu levănţică uscată şi să-i băgaţi în dulap lângă lenjerie, sau lângă şosete, sau îi puteţi folosi pe post de odorizant în maşină. Puneţi câteva beţişoare ce răspândesc mirosul în sticluţele cu ulei de levănţică, pentru a lăsa mirosul să se răspândească în sufragerie, camera de oaspeţi sau în birou. Pentru a vă uşura somnul puteţi să puneţi câteva picături pe faţa de pernă. Puteţi să cumpăraţi de asemenea lumânări cu aromă de levănţică.

9. Ceai şi ciocolată – Levănţica îşi face simţită prezenţa în diferite ceaiuri, sortimente de ciocolată, prăjituri, bomboane şi multe altele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor